Pozitivna donosnost

Po dolgem in letos čisto normalnem in mirnem poletju na finančnih trgih je september že prinesel nekaj dinamike. Evropska centralna banka je imela redno zasedanje, na katerem je prestavila ukrepe monetarne politike. V nasprotju s trendom sproščanja svoje politike je v četrtek, 8. septembra, vse ukrepe ohranila nespremenjene.

Ravno ta presek trenda pa je trg nekoliko ohladil. Marsikateri investitor je pričakoval, da bo ECB predstavila še kakšno novo obliko spodbude, podaljšala odkupovanje obveznic oziroma malo bolj odločno nakazala možnost nadaljnjega znižanja obrestnih mer. še bolj pa je presenetila povečana samozavest centralnega bankirja Draghija, da kljub večji verjetnosti revizij makroekonomskih podatkov navzdol njegov cilj »nizke inflacije malo pod dvema odstotkoma« ni več tako oddaljen.

Z drugimi besedami povedano, še nekaj let lahko pričakujemo okolje z negativnimi obrestnimi merami, a zdi se, da dodatnih spodbude za oživljanje gospodarstva verjetno ne bo potrebne, ker je ekonomija na pravi poti. Na prvi pogled se zdi to dobra novica.

A za finančne trge ima ta novica povsem drugo konotacijo. Vrednotenja na finančnih trgih so namreč zaradi stimulativnih ukrepov centralnih bank praktično vsa na zelo visokih ravneh. Vsako zmanjšanje denarja »ustvarjenega iz spodbudnih ukrepov« centralnih bank, lahko hitro zniža cene številnim naložbenim razredom.

Najlepši primer je trgovalni dan po septembrskem sestanku in novinarski konferenci. Zgolj izpustitev podaljšanja evropskega QE je vodila v razprodajo nekaj najvarnejših državnih obveznic. Celo zahtevana donosnost desetletne nemške obveznice je spet pozitivna (0,03 odstotka letno). A zvišanje donosnosti je povzročilo padec cene obveznice za dober odstotek in pol. Trendu pa so sledili tudi delniški trgi z večodstotnimi padci.

Vprašanja pa ostajajo. Ali se bo treba spet navaditi na normalno tržno dogajanje (z rastmi in padci tečajev) ali pa bodo centralne banke spet preprečile padce vrednosti premoženja. Ne bo nam treba dolgo čakati, saj bo imela ameriška centralna banka FED že v sredo, 21. septembra, zasedanje, na katerem verjetno ne bo zvišala obrestnih mer in bo s tem trg nekje do novembra pomirila.

S katerega koli konca pogledamo, pa lahko ugotovimo, da bo upravljanje premoženja v naslednjih obdobjih zahtevno, saj se bo treba za pozitivno donosnost potruditi in izkoristiti tudi kakšno korekcijo na trgih v svoj prid.

Primož Cencelj, CFA, samostojni upravitelj