Poletno zatišje

Vse bolj kaže, da nas čaka nekoliko manj razburljivo obdobje na kapitalskih trgih. Francoske volitve so se razpletle skoraj sanjsko, saj je Macron osvojil še parlamentarno večino. FED je dvignil obrestno mero in nakazal na še en dvig do konca leta, verjetno pozno jeseni. Septembra nas čakajo nemške volitve, a trenutno te ne vnašajo velike negotovosti, saj odlično gospodarsko stanje v Nemčiji ne gre na roko nemški levici.

Kaže, da bodo vlagatelji lahko v miru uživali poletne počitnice, če nas le ne preseneti kak »črni labod«, nepredvidljiv dogodek večjih razsežnosti. Delnice so v vmesnem obdobju postale še nekoliko dražje in vse več kazalnikov kaže, da postajajo precenjene. Po drugi strani so obrestne mere še vedno rekordno nizke in večina obveznic še vedno prinaša zelo malo ali nič donosa.

Na delniških trgih postaja vse težje najti zanimive in donosne naložbe, vlagatelji pa vse pogosteje iščejo vse bolj »zanimive« razloge, da upravičijo nakup delnic. Ti razlogi so vse bolj podobni razlogom v preteklih vrhovih na delniških trgih. Prejšnji teden smo lahko v intervjuju o kriptovalutah celo ponovno prebrali najbolj znameniti borzni izrek: »Tokrat je drugače«. Zgodovina nas uči, da še nikoli ni bilo drugače. Zakoni ekonomije so neizprosni, a ko vlada poplava denarja (ki so jo ustvarile centralne banke z nizkimi obrestnimi merami) vse »smeti« plavajo. Glavobol pride kasneje.

Med delniškimi naložbami bi izpostavil dve panogi. Prva je tehnologija. Je najdonosnejša panoga letos in vrednotenja so večinoma postala zelo visoka. Razloge lahko verjetno iščemo predvsem v tem, da se svet vse bolj digitalizira in avtomatizira, zaradi česar je to eden redkih sektorjev s konkretno rastjo obsega poslovanja. Vidimo lahko recimo rast e-trgovine in počasno umiranje klasičnih trgovcev. Trend je zelo močan v ZDA, se pa počasi seli tudi v Evropo. Medtem, ko pri nas spet razmišljamo, v kateri državni žep bi postavili Mercator, se bojim, da bomo zamudili tektonske premike pri selitvi trgovine na medmrežje ter tako imenovani novi nakupovalni izkušnji, ki jo obljublja Amazon. Podobno se dogaja v avtomobilski industriji, kjer se vozilo vse bolj spreminja iz »avtomobila« v »pametni avtomobil« in medtem ko se industrijska podjetja sprašujejo, kje bo njihov prostor v pametnem avtomobilu, jim IT-podjetja vse hitreje odžirajo najbolj donosen kos pogače. Z močno rastjo delnic v IT-segmentu se povečuje možnost močnejše korekcije, a srednjeročna zgodba enega najhitreje rastočih panog se tu ohranja oziroma celo krepi. Druga panoga, ki se je močno skrčila v preteklosti in se bo v bodoče temeljito prestrukturirala, so finance. V nasprotju s tehnologijo so tu vrednotenja nizka. Delnice so relativno poceni, dividendni donosi visoki (ni težko najti 4- ali 5-odstotne dividende). Vlagatelji še ne verjamejo povsem v dvig obrestnih mer v naslednjih letih, v Evropi jih še vedno skrbijo slabe terjatve, pa tudi transformacija temeljev poslovanja (blockchain, kriptovalute) vnašajo negotovost v poslovne modele. A kot kažejo izkušnje, je verjetnost izumrtja panoge skoraj nična, panoga pa se od znotraj inovira hitreje, kot to kaže navzven. Zato je v panogi mogoče najti nizko vrednotene delnice podjetij z velikimi tržnimi deleži in nadpovprečno maržo.
Zato si le privoščite oddih. Verjetno nas spet čaka vroča jesen, ki bo zahtevala veliko energije in predvsem živcev.

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja

O avtorju: Aleš Lokar

Aleš Lokar ima dobrih 20 let izkušenj v finančnem sektorju. Kot analitik, upravitelj in borzni posrednik je deloval v borznoposredniških družbah BPH in PM&A. Od leta 2005 dalje je bil zaposlen kot upravitelj premoženja v borznoposredniški družbi KD BPD, od marca 2008 pa je pomočnik direktorja naložbenega sektorja v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Upravlja naša najstarejša in največja sklada, Generali Galileo in Generali Rastko Evropa, ter Generali Globalni, ki se je preoblikoval iz investicijske družbe. Aleš Lokar je prejel prestižni naziv Naj upravljavec premoženja v Sloveniji leta 2017 in 2024 (po izboru revije in portala Moje finance).