Po 30 letih danes v skladih 4,189 milijarde evrov

Prvi slovenski vzajemni sklad Generali Galileo, ki ga upravlja naša družba, je 1. januarja 2022 praznoval 30 let. Z rojstnim dnem prvega sklada v Sloveniji praznujemo tudi 30 let industrije investicijskih skladov v Sloveniji. Danes je v Sloveniji na voljo 78 vzajemnih skladov, ki jih upravlja pet slovenskih družb za upravljanje in v katerih je bilo konec novembra 2021 4,189 milijarde evrov sredstev.

 

 

Sklad je opravljal pionirsko delo – tlakoval je pot in uspešno oral ledino na slovenskem trgu ostalim vzajemnim skladom in bil del razvoja slovenskega kapitalskega trga. Generali Galileo je danes globalni mešani fleksibilni sklad in eden od 16 podskladov Generali Krovnega sklada. Takoj ob ustanovitvi je imel prvi slovenski sklad le 18 vlagateljev, v 30 letih delovanja pa mu je zaupalo več kot 54.000 vlagateljev in tako danes z več kot 109 milijonov sredstev evrov v upravljanju predstavlja enega večjih slovenskih vzajemnih skladov.

Slovenija še vedno zaostaja za Evropo

Celotna sredstva v upravljanju v Evropi v zadnjem desetletju vztrajno naraščajo in so konec septembra 2021 dosegla ocenjenih 31,3 bilijona evrov.

Po podatkih EFAMA je Združeno kraljestvo največji evropski trg upravljanja premoženja, sledijo pa mu Francija, Nemčija, Švica, Nizozemska in Italija, med tem ko pa se Slovenci med evropskimi državami uvrščamo v sam vrh po stopnji varčevanja pa smo na drugi strani še vedno zelo zadržani pri plemenitenju premoženja v vzajemnih skladih, ne glede na številne prednosti tovrstne oblike vlaganja.

Kakšno leto nas čaka?

Tudi leto 2022 bo po vsej verjetnost podobno lanskemu letu. Torej leto navideznega obilja. Državljani smo pod težo izjemne zdravstvene krize deležni obilo subvencij od institucij in posledično se finančno premoženje vse bolj kopiči na bankah. A na drugi strani bodo na življenje Slovencev letos pomembno vplivale podražitve.

Kako naj se inflaciji prilagodimo?

“Višja inflacija je v principu prikrit davek, ki znižuje našo kupno moč. Najbolj so pod pritiskom tisti, ki imajo veliko premoženja v »nogavici« ali pa v naložbah kot so depoziti, saj niso kompenzirani za izgubo realne vrednosti. Le-ti bi lahko svoj »problem« rešili, če bi svoje premoženje razpršili med različne naložbene razrede. Od svojih depozitov do delnic,” svetuje Primož Cencelj, CFA, vodja upravljanja obvezniških naložb in nosilec priznanja najboljši slovenski upravljavec leta 2014, 2016 in 2018 ter prestižnega naziva najboljši upravljavec desetletja.

Vas zanima, kako bo inflacija vplivala na vaše naložbe v naslednjem letu, petih ali desetih letih?

Obrnite se na izkušene svetovalce in upravljavce družbe Generali Investments, ki vam bodo prikazali simulacijo ob različnih predpostavkah. Vabimo vas na brezplačni posvet.

 

Prijavite se na posvet