Obeta se dobra jesen na ljubljanski borzi

Podjetja poslujejo izvrstno, pričakujemo lahko odlične rezultate.

Čeprav je gospodarska rast doma in po Balkanu relativno visoka oziroma primerjalno z zahodno Evropo in ZDA celo več kot dvakrat višja, tujih portfeljskih institucionalnih vlagateljev, kot so pokojninski in investicijski skladi, med kupci naših delnic ni mogoče opaziti.

Prav nasprotno, prejšnji mesec smo opazili prodajo vseh slovenskih in hrvaških naložb znanega pokojninskega sklada iz Texasa. Zakaj so spremenili naložbeno politiko, ni znano, verjetno pa so svoje naložbe prestavili v po njihovem mnenju, katero obetavnejšo azijsko državo.

Na globalni ravni smo v podobnem času zaznali popravek tečajev. Nove težave v Severni Koreji, gospodarske težave v Latinski Ameriki in prihod skrajnih desničarjev v nemški parlament so bili vzroki, ki so jih navajali borzni analitiki.

Kljub temu bo jesen v regiji zanimiva in po mojem mnenju tudi pozitivna. Domače delnice so poceni kot že dolgo ne, saj »blue chipi« poslujejo izvrstno in pričakujemo odlične rezultate tudi v tretjem četrtletju. Močno povečane turistične migracije po naših avtocestah julija in avgusta ter mrzel september, ki je poskrbel za začetek kupovanja kurilnega olja in zemeljskega plina sta dva dejavnika, ki sta verjetno napolnila blagajno Petrola. Dobro poslujeta domači zavarovalnici, Luka Koper, poleg njih pa letos končno dobro dela tudi Krka. Osnove za rast delniškega trga so tako odlične, če pa pride še malo pomoči tujih skladov, potem je rast borznega indeksa SBI TOP do konca leta skoraj zagotovljena.

Rast delnic si lahko obetamo tudi na razmeroma povezanem hrvaškem delniškem trgu, ki jo bo spodbudil začetek prodaje Agrokorjevih hčerinskih družb, Ledo in Jamnica kotirata tudi na borzi ter objava končnih podatkov za turistično sezono na Hrvaškem.

O avtorju: Grega Meden

Grega Meden ima več kot 15 let delovnih izkušenj na finančnem področju. Svojo poslovno pot je začel leta 1999 v borznoposredniški hiši BPH in PM&A kot borzni posrednik in upravitelj ter jo nadaljeval kot vodja trgovanja v KD BPD. Od leta 2008 je zaposlen kot samostojni upravitelj v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer kot specialist za regijo skrbi predvsem za naložbe sklada Generali Jugovzhodna Evropa. V tujini je bil član upravnega odbora v makedonski družbi KD Fondovi A. D. Skopje (odslej Generali Investments) in investicijske družbe ZIF BLB Banja Luka.