Naložbe v korona letu

Korona je v letu 2020 postala prevladujoča tema tudi na borznih trgih. Po vsakem borznem zlomu se vlagatelji sprašujejo kako naprej. Učinki koronavirusa na gospodarstvo so opazni za vse.

 

 

Odpovedana so potovanja, letala so ostala na tleh, zaustavljena je proizvodnja, odpovedani so prenekateri dogodki, delovanje trgovin in storitev pa je močno omejeno. Vendar počasi gospodarstvo spet pospešuje. Po vsem svetu obstajajo tudi ukrepi državne pomoči, ki znašajo več milijard evrov, kar podpira trge. Ključna informacija, ki je sprožila pozitivizem na trgu, pa je bila zagotovo vest o iznajdbi cepiva proti koronavirusu. Večina borznih indeksov si je po marčevskem padcu tako že opomogla in nekateri dosegajo že nove vrhove.

Pogled v zgodovino
Pogled v zgodovino kaže, da je gibanje tečajev na borzi verjetno bolj odvisno od pričakovanj udeležencev na trgu, dolgoročnih podatkov o podjetjih, gibanja obrestnih mer in svetovnih gospodarskih razmer. Ti dejavniki vplivajo na dolgoročno uspešnost. Od leta 1900 je nemški delniški trg dosegel povprečno letno donosnost 3,3 % po odšteti inflaciji, kljub dvema svetovnima vojnama in zlomoma borz leta 1928 in 1987. Ameriške delnice so celo pridobile letno 6,5 odstotka. Ta dolgoročni razvoj kaže, da se naložbe v delnice, kljub začasnimi večjimi nihanji cen, izplačajo.

In kako naj v tem korona kaosu odreagirajo vlagatelji?
Priporočljivo je, da ohranijo mirne živce, ker se jim bo to obrestovalo. Vsak vlagatelj mora vedeti, da se cene delnic nikoli ne gibljejo le navzgor. Padci vrednosti delnic in borzne krize so del normalnega borznega dogajanja. Vendar so v večini primerov odzivi vlagateljev na sunkovite padce, zelo burni. Tako je bilo tudi marca, ko so borzna nihanja dosegala več kot 10-odstotne spremembe cen dnevno. Vendar moramo vedeti, da vlagatelji ustvarijo dejansko izgubo le, če prodajo svoje delniške naložbe. Vlagateljem zato svetujemo, naj kupujejo delniške sklade le, če imajo na razpolago daljši časovni horizont, saj se tako izognejo izgubam na borzi. Okrevanje v zadnjih nekaj mesecih kaže, da se splača počakati, da tečaji ponovno zrastejo. Zato vas ne smejo pretirano skrbeti začasne nerealizirane izgube vrednosti premoženja.

Zamisel o prodaji, ko so tečaji v vrhu in vstop po cenejši točki, zveni dobro samo v teoriji. Tudi strokovnjaki pogosto ne dosežejo tega “časovnega okvira”. Če se cene znova dvignejo, preveč vlagateljev zgreši “pravo” točko ponovnega vstopa na trge in vzpon teče brez njih. To se je verjetno zgodilo nekaterim, med razmeroma hitrim okrevanjem po najnižji točki koronske krize. Ker čutijo, da so zgrešili “pravo” točko ponovnega vstopa, se veliko vlagateljev niti ne vrne. Zato poudarjam še enkrat, da je čas naš zaveznik in krizo prebrodimo veliko bolje, če v času panike ostanemo mirni in praktično ne storimo ničesar, ampak le čakamo, da mine.

Z varčevalnimi načrti ni razloga za strah
Za vlagatelje, ki varčujejo v varčevalnem načrtu, ni razloga za strah, saj pridobijo enote skladov še posebej ugodno. Za enak mesečni znesek, v fazi nizkih tečajev, dobijo več enot premoženja. Ko se bodo cene ponovno dvignile, bodo imeli od tega koristi. Ne delajte napak v smislu prekinjanja varčevalnega načrta, ko tečaji delnic padajo, saj je to za vas le priložnost za ugoden nakup.

Napačno je mnenje, da so možne naložbe v delnice ali delniške sklade le z večjimi zneski. Tudi z manjšimi zneski si je mogoče v delniških skladih zgraditi premoženje, ki vam bo v pomoč ali kot dodatek k pokojnini ali pa le za izpolnitev vaših želja.

Kljub nihajnosti delniških trgov do privlačnih donosov
Še nikoli prej ni bilo pomembneje kot danes, da vlagamo v delnice. Obrestne mere bodo še naprej zelo nizke, za svoje prihranke na banki praktično ne boste dobili nobene nagrade. Kdor bo želel varčevati ali plemenititi svoje prihranke, so naložbe v delnice prvovrstnih podjetij neizbežne. Z varčevanjem v vzajemnih skladih je mogoče doseči privlačne donose. Široka razpršenost sredstev v različne panoge, države in kapitalske trge zmanjšuje tveganja. Razen tega, so sredstva vlagateljev strogo ločena od sredstev družbe za upravljanje, kar zagotavlja vlagateljem še dodatno zaščito.
Torej, vlagateljev, ki imajo na razpolago čas, ne bi smelo biti strah pred nihanji borznih tečajev, ki so sestavni del delovanja na borznih trgih. Nasprotno. Za dolgoročnega vlagatelja, so padci tečajev dobra priložnost za ugodne nakupe. Opogumite se in zagrabite nove priložnosti.

 

O avtorju: Lidija Selič

Strokovna finančna svetovalka z bogatimi izkušnjami na področju borznega posredovanja in svetovanja. Od leta 2017 je zaposlena v družbi Generali Investments (prej KD Skladi). Dobre odnose z vlagatelji gradi na medsebojnem zaupanju, ki je ključnega pomena za uspešno sodelovanje in izbiro ustrezne strategije, ki bo vlagatelja vodila do zastavljenega cilja.