Nafta najnižje v šestih letih

Z odpravo sankcij proti iranski nafti bi lahko naftni kartel OPEC dvignil proizvodnjo surove nafte na rekordno raven. Poleg OPEC-a bodo k zviševanju presežne ponudbe dodatno prispevale ZDA, saj tudi tam zaznavamo rast proizvodnje. Zaradi poplave surove nafte, ki znatno presega povpraševanje, se cena surove nafte hitro približuje najnižji ravni v zadnjih šestih letih.

Z umikom več let trajajočih sankcij proti iranski nafti si naftni kartel OPEC obeta rekordno proizvodnjo, ki naj bi dosegla 33 milijonov sodčkov nafte na dan. Tako bi s preplavljanjem trga s surovo nafto nadaljeval nedavno začeto strategijo izločitve ameriških nekonvencionalnih proizvajalcev. Po zadnjih ocenah naj bi že danes presežna ponudba znašala približno 3 milijone sodčkov na dan, glavna krivca za večino presežne proizvodnje v letošnjem letu pa naj bi bili ravno največji članici OPEC, Irak in Savdska Arabija. Presežna ponudba z Bližnjega vzhoda bi se lahko kmalu povečala za dodatnih 500 tisoč do milijon sodčkov na dan, ki bi jih lahko Iran prispeval že v nekaj tednih po odpravi sankcij.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Vir: Bloomberg

Kljub velikemu padcu tržne cene surove nafte ameriški nekonvencionalni proizvajalci (vsaj za zdaj) niso vrgli puške v koruzo. Po podatkih ameriškega podjetja Baker Hughes se je v zadnjem mesecu vsak teden povečalo število delujočih naftnih vrtin, vendar je število delujočih vrtin kljub temu še vedno 60 odstotkov manjše kot decembra lani. Poleg nizke cene surove nafte je glavni razlog za tako velik padec števila delujočih vrtin v izjemno visokih domačih zalogah. Kljub temu, da so ameriške strateške zaloge surove nafte minuli teden doživele tretji zaporedni padec, še vedno za 90 milijonov sodčkov presegajo petletno povprečje (tega letnega časa). Glede na to, da je v ZDA domače nafte očitno (vsaj trenutno) za domači trg preveč, izvoz pa je prepovedan, so se domači proizvajalci pod okriljem največjega svetovnega naftnega podjetja Exxon mobile združili in pri ameriških oblasteh dosegli (delno) odpravo 40-letne prepovedi izvoza ameriške surove nafte. Kmalu naj bi stekla blagovna menjava med Mehiko in ZDA, kjer bi ZDA v Mehiko dnevno izvozile do 100 tisoč sodčkov lahke surove nafte, za katero bi v zameno dobile težko mehiško nafto v enaki vrednosti. številke se na prvi pogled morda res ne zdijo visoke, vendar je to prav zagotovo le prvi korak k popolnemu odprtju ameriškega trga, s čimer se bodo na novo pisala pravila igre na svetovnih naftnih trgih.

Sašo šmigić, Pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja analiz