Mirno v novo leto?

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so pretekli teden spet zanihali navzdol, a kljub temu ostaja letošnja rast SBITOP skoraj deset odstotkov. Na splošno lahko trdimo, da so domače delnice poceni, temu pritrjuje tudi množica kazalnikov, ki se uporabljajo za vrednotenje finančnih naložb.

Kljub temu in kljub hkrati rekordno nizkim obrestnim meram za depozite na bankah, mali vlagatelji stojijo ob strani in se še vedno večinoma ne odločajo za delniške nakupe. Tudi vzajemni skladi ne beležijo pomembnejših prilivov, zato lahko trenutne razmere označimo kot zelo mirne.

Mirno pa očitno ne bo v Luki Koper, kjer je v petek odjeknila novica, da bo med božičnimi in novoletnimi prazniki skupščina delničarjev, ki bo odločala o zamenjavi uprave. Uradni vzrok za nezaupnico ekipi Dragomirja Matiča so ugotovitve posebne revizije, ki jo je po naročilu Slovenskega državnega holdinga (SDH) opravila revizijska hiša PwC. Posebna revizija naj bi odkrila nepravilnosti in izpostavljenost visokim tveganjem pri delovanju družbe, predvsem pri sodelovanju z izvajalci pristaniških storitev (IPS). Posledično lahko pričakujemo burno prednovoletno dogajanje v Kopru, kot smo že navajeni iz preteklosti pa tudi kakšne organizirane proteste ali celo stavko zaposlenih.

Luka Koper v zadnjih letih sicer posluje odlično, vendar obstaja mnenje lastnikov, da bi bili izkazi lahko še boljši. Uprava Luke Koper je v konfliktu z državo tudi glede predvidenega financiranja drugega tira, kjer se verjetno skriva pravi razlog za načrtovan odpoklic uprave. Prejšnji teden je v organizaciji Ljubljanske borze potekala mednarodna vlagateljska konferenca, na kateri so predstavniki domačih blue chipov podrobneje pojasnjevali letošnje poslovanje tujim in domačim investicijskim skladom. Predstavljeni rezultati, ki so tudi že javno objavljeni, so zelo dobri in podoben trend se pričakuje tudi prihodnje leto.

O avtorju: Grega Meden

Grega Meden ima več kot 15 let delovnih izkušenj na finančnem področju. Svojo poslovno pot je začel leta 1999 v borznoposredniški hiši BPH in PM&A kot borzni posrednik in upravitelj ter jo nadaljeval kot vodja trgovanja v KD BPD. Od leta 2008 je zaposlen kot samostojni upravitelj v družbi Generali Investments (prej KD Skladi), kjer kot specialist za regijo skrbi predvsem za naložbe sklada Generali Jugovzhodna Evropa. V tujini je bil član upravnega odbora v makedonski družbi KD Fondovi A. D. Skopje (odslej Generali Investments) in investicijske družbe ZIF BLB Banja Luka.