Mesečno poročilo za september 2020

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za september 2020. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za september 2020

 

Naložbeni komentar – september 2020

 

September je trgom prinesel novo dozo nestanovitnosti. Posledica nekoliko večje »ohlapnosti« pri spoštovanju pravil socialne distance in mednarodnega pretoka prebivalstva v poletnih mesecih zaradi sezonskih dopustov, je močno povečalo število pozitivnih vzorcev na novi koronavirus. Okužbe s koronavirusom so se povečevale povsod po svetu in število žrtev je preseglo milijon. Na drugi strani se ukrepi držav v boju s korona krizo spet krepijo, tako omejevalni ukrepi, kot tudi ukrepi za omilitev gospodarskega vpliva te krize. Kljub temu da v osnovnem scenariju še vedno ni predvideno omejevanje javnega življenja kot smo ga videli spomladi, tempo v zgodnji jeseni ne vzbuja velikega zaupanja. V strahu pred ponovitvijo negativnega scenarija z začetka leta, smo ponovno videli reakcijo vlagateljev na te informacije. Prodajali so ciklične, bolj izpostavljene delnice, in kupovali delnice podjetij povezanih s tehnologijo, delom od doma ter e-trgovino in zdravstvom. Do ameriških volitev je še dober mesec dni in kampanja je v polnem teku, kar lahko še dodatno poveča nihajnost na trgih.

Kitajsko gospodarstvo nadaljuje s počasnim a konstantnim okrevanjem, kar potrjujejo tudi zadnji pozitivni makroekonomski kazalci. Evropa in ZDA sta na makro ekonomskem nivoju videli manjši obrat navzdol, predvsem v storitvenem sektorju, medtem ko se industrija še naprej krepi. Dolar se je v primerjavi z evrom nekoliko okrepil, popravek so doživele tudi plemenite kovine.

V Evropi se počasi približujemo kritičnemu trenutku dogovora o brexitu, ki se zdi vse manj verjeten. Vse gre v smeri dokončnega izstopa brez dogovora, kar bo pripeljalo do carin in s tem precejšnjih ovir pri trgovini. To lahko v določenih segmentih gospodarstva močno načne že tako krhko zaupanje v gospodarsko rast. Zdi se, da trgi niso povsem vračunali slabega scenarija, saj večina globalnih analitikov v tem trenutku evropske delnice vidi privlačnejše od ameriških, predvsem zaradi nižjih vrednotenj. Posebna zgodba so trgi v razvoju, kjer zadnje tedne izstopa Turčija. S slabo gospodarsko politiko, ki jo nadomeščajo s pospešenim zaostrovanjem na zunanjepolitičnih frontah, vidimo počasno implozijo turškega gospodarstva, najbolj očitno pa se to odraža na hitrem padcu vrednosti turške lire v primerjavi z evrom in dolarjem.

Na surovinskih trgih in trgih plemenitih kovin, smo septembra zabeležili rahli popravek, saj sta tako zlato kot nafta pretekli mesec zabeležila negativno donosnost.