Mesečno poročilo za oktober 2021

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za oktober 2021. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za oktober 2021

 

Naložbeni komentar – oktober 2021

Globalni delniški trgi so v oktobru beležili visoko rast v višini 5,3 odstotka. Septembrska korekcija se je končala in vlagatelji so oktobra ponovno krenili v nakupe. Tečaji so se na globalnem nivoju tako ponovno približali rekordnim vrednostim. Predvsem se je umiril strah pred višanjem obrestnih mer, zdi se da bodo nizke obrestne mere še nekaj časa ostale ter da bo umik centralnih banke gradualen. Zahtevana donosnost ameriških državnih obveznic je tako v mesecu oktobru ostala na podobnem nivoju, okoli 1,6 odstotka za desetletno obveznico. Nekoliko se je umirila tudi nepremičninska zgodba na kitajskem trgu, ki pa se bo vseeno še nekaj časa vlekla. Vlagatelji bodo še naprej morali spremljati kako se bo negativna spirala razpletala. Na globalni kontekst pa nepremičninska kriza na kitajskem ne bo vplivala.

K rasti globalnega indeksa je največ pripomogel ameriški delniški trg, kjer so se delnice okrepile za okoli 7,2 odstotka. Poleg umika skrbi, glede politike centralne banke, so bili vlagatelji deležni tudi objav rezultatov za tretje četrtletje. Ameriška podjetja v povprečju še naprej beležijo dobre rezultate, informacijska tehnologija je bila ponovno v ospredju. Tukaj lahko omenimo Alphabet ter Microsoft. Odlični rezultati ter tudi obeti so delnice pripeljali na nove rekorde. Tudi rezultati Appla, ki ni več največje podjetje na svetu (prehitel ga je Microsoft), so bili dobri, vendar pa tudi njih pestijo težave pri dobaviteljih ter otežene dobavne poti. Vseeno se zdi, da ko se zadeve na tem področju umirijo, da lahko delnica ponovno poseže po rekordnih ravneh.

Pridobila je tudi Zahodna Evropa, kjer so Nemške volitve ter nova koalicija ena izmed glavnih tem tudi v zadnjem mesecu. Najbolj verjetna se zdi koalicija »semaforja« (SPD, FPD in Zeleni). ECB je še enkrat potrdila, da dviga obrestnih mer pred 2023 ne bo, ne glede na trenutno relativno visoko inflacijo. Predvsem surovinski šok je v Evropi še naprej močno prisoten. Kjub temu, da so se cene plina ter nafte na svetovni borzi nekoliko umirile, pa so cenovne ravni v nekaterih državah za kratkoročne dobave tudi 5 do 10 krat višje kot leto dni nazaj. V povprečju pa bo letošnja kurilna sezona v Evropi na precej višjih nivojih kot lansko zimo. Kdor teh stroškov ne bo mogel prevaliti naprej pa bo tako imel nižjo maržo.

Regionalni trgi so oktobra nadaljevali z rastjo, saj so rezultati poslovanja zelo dobri, dividendni donosi pa še naprej visoki. Denar se počasi preliva iz bančnih vlog tudi na delniški trg in posledično lahko pričakujemo tudi v prihajajočih tednih povečano zanimanje za delnice iz regije.

pregled po trgih za oktober 2021

Na surovinskih trgih smo bili v oktobru umiritvi situacije, Putin je napovedal povečano dobavo plina v Evropo kar je nekoliko pomirilo predvsem cene plina. Vseeno je prihodnost še naprej negotova.

Obvezniški trgi v Evropi so v oktobru ponovno zabeležili padec vrednosti in sicer v višini 0,6 odstotka. Politika centralnih bank ostaja praktično nespremenjena, nekoliko naj bi mesečne nakupe znižala Ameriška centralna banka, špekulacije gredo v smeri 30 milijard dolarjev na mesec.