Mesečno poročilo za oktober 2020

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za oktober 2020. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za oktober 2020


Naložbeni komentar – oktober 2020

Oktobra se je nestanovitnost na trgih nadaljevala in s seboj prinesla upad globalnega delniškega indeksa za slaba 2 %. Razloga sta predvsem dva. Pandemija korone je dobila močan zagon in predvsem Evropa se je ponovno znašla v strogi karanteni, kar krepi strah pred močnejšim upočasnjevanjem gospodarske rasti. Drugi razlog so ameriške volitve, ki s seboj prinašajo precejšnjo negotovost, kako bo največje svetovno gospodarstvo izgledalo v letu 2021 ter predvsem kakšno politiko bodo ZDA uporabljale v mednarodni areni, predvsem v odnosu do Kitajske in tudi do Evrope. Oktober je tudi mesec začetka objave rezultatov poslovanja za tretji kvartal. Pod črto so podjetja pozitivno presenetila v primerjavi z (močno) znižanimi pričakovanji, tudi v bolj prizadetih segmentih, kot so storitve in finance. Že tradicionalno imajo najboljše rezultate poslovanja IT podjetja, spletna trgovina in vse kar je povezano z delom od doma. Tudi BDP podatki so pokazali, da je bil odboj gospodarstev v tretjem kvartalu močan, a ima spremenjeno strukturo. Storitve zaostajajo za pred kriznimi nivoji, medtem ko so se nakupi, npr. trajnih dobrin ali obnova stanovanj in hiš, močno okrepili.

V Evropi se poleg obnovljenih karanten, in s tem poslabšanih gospodarskih pričakovanj, počasi približujemo kritičnemu trenutku dogovora o Brexitu, ki se zdi vse manj verjeten. Vse gre v smeri dokončnega izstopa brez dogovora, kar bo pripeljalo do carin in s tem precejšnjih ovir pri trgovini, kar lahko v določenih segmentih gospodarstva močno načne že tako krhko zaupanje v gospodarsko rast. Trgi so zadnji mesec ta scenarij začeli močneje vračunavati v svoja vrednotenja, zato so znižali priporočila za evropske delnice, rezultat pa je 5,1 % padec evropskih delnic v zadnjem mesecu.
Posebna zgodba so trgi v razvoju, ki so v zadnjem mesecu kot skupina močno prehiteli globalne trge in zrastli za skoraj 4 %. Zadnje tedne tu izstopa Turčija. S slabo gospodarsko politiko, ki jo nadomeščajo s pospešenim zaostrovanjem na zunanjepolitičnih frontah, vidimo počasno implozijo turškega gospodarstva, najbolj očitno pa se to odraža na hitrem padcu vrednosti turške lire v primerjavi z evrom in dolarjem. Še naprej prihajajo pozitivne novice iz kitajskega gospodarstva, ki nadaljuje s počasnim, a konstantnim okrevanjem. Drugega vala na Kitajskem ni, zato se je stanje precej normaliziralo. To se je videlo na trgih, saj je kitajski indeks v zadnjem mesecu pridobil skoraj 6 %. Na drugi strani je globalni drugi val sklestil cene surovin, kar je indekse držav, povezanih s surovinami, predvsem pa z nafto in plinom, potisnilo močno v rdeče območje in ruski indeks je izgubil skoraj 10 % v zadnjem mesecu dni. Dolar se je v primerjavi z evrom nekoliko okrepil, popravek so doživele tudi plemenite kovine.

 

 

Obvezniški trgi zadnji mesec niso prinesli velikih sprememb. Donosnost je bila pozitivna, saj so vlagatelji umaknili del sredstev v bolj varne naložbe s fiksnim donosom. Večje spremembe lahko mogoče pričakujemo konec leta, saj ECB napoveduje dodatne likvidnostne in stimulativne ukrepe za decembrsko srečanje.