Mesečno poročilo za november 2020

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za november 2020. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za november 2020

 

Naložbeni komentar – november 2020

 

Novembra je optimizem vlagateljev poskrbel za močne rasti delniških indeksov na globalni ravni. Tako so vsi pomembni svetovni delniški indeksi končali trgovanje v zelenih številkah. Ameriški delniški indeks Dow Jones je prvič presegel mejo 30.000 indeksnih točk in obenem beležil največjo mesečno rast po letu 1987. Razloge optimizma lahko pripišemo novicam o novih, uspešnih cepivih proti covid-19, ki so jih napovedala podjetja Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca/Oxford. Cepivo Pfizer/BioNTech naj bi bilo 90 %, Moderne 95 % in AstraZeneca/Oxford 70 % učinkovito. Pozornost je sedaj na registraciji, proizvodnji, distribuciji in uporabi zdravila za množično uporabo. Ameriške volitve so kljub napovedim o pomembnosti teh volitev na začetku leta 2020 minile brez pretresa na borzah. Zaradi pandemije je bilo oddanih ogromno število glasovnic po pošti, kar je podaljšalo preštevanje glasov. Zmaga je pripadla demokratu Joe Bidnu, ki bo tako postal 46. ameriški predsednik. Trenutni predsednik Trump je skušal s sodnimi odločbami ustaviti štetje glasov v posameznih zveznih državah, ampak neuspešno. Predaja poslov in imenovanje nove administracije se je začela. Biden naj bi tako vnesel bolj diplomatski pristop pri reševanju zunanje političnih zadev skupaj z ostalimi zahodnimi državami in se skušal izogniti trgovinskim vojnam. Obenem je napovedal ponovni pristop ZDA k Pariškemu podnebnemu sporazumu, kar bo pomembneje vplivalo na globalno oblikovanje zelenih politik in gospodarsko okrevanje v 2021.

V Evropi se je zaradi obnovljenih omejevalnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa spet povečal razkorak med okrevanjem proizvodnih dejavnosti in storitvenega sektorja. Tako se je PMI za predelovalne dejavnosti znižal za 1 točko, na 53,8, medtem ko je PMI za storitveno dejavnost padel za 4,9 točke, na 41,3, kar nakazuje na krčenje aktivnosti. Na politični fronti EU sta Madžarska in Poljska vložili veto na proračun EU in sklada za okrevanje po pandemiji. Kot razlog navajata da vladavina prava ne more biti pogoj za črpanje sredstev. Saga o Brexitu se je nadaljevala s pogajanji in je še vedno brez dogovora. Če dogovora ne bo do konca letošnjega leta, bo to pripeljalo do carin in s tem precejšnjih ovir pri trgovini.

Še naprej prihajajo pozitivne novice s kitajskega gospodarstva, ki nadaljuje s počasnim, a konstantnim okrevanjem. Kitajski PMI predelovalnih dejavnosti se je zvišal za 1,3 točke ,na 54,9, kar je najvišje po novembru leta 2010. Kitajski delniški indeks je pridobil več kot 20 % merjeno v evrih.
Dolar je v primerjavi z evrom izgubil na svoji vrednosti kot posledica zmanjšane negotovosti po ameriških volitvah.

Obvezniški trgi zadnji mesec niso prinesli velikih sprememb. Razmiki (»spread«) državnih obveznic evropskih držav glede na nemški bund so se dodatno znižali. Tako so zaradi ugodnih razmer in podpore centralnih bank podjetja in države letos izdale že za 9,7 bilijona (9.700 milijard) dolarjev novega dolga. Celotni dolg podjetij in držav globalno naj bi ob koncu leta znašal 277 bilijonov dolarjev, kar predstavlja rekordnih 365 % svetovnega BDP.