Mesečno poročilo za januar 2021

Družba Generali Investments je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo Generali Krovnega sklada za januar 2021. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za januar 2021

 

Naložbeni komentar – januar 2021

Januar je bil na globalnih delniških trgih relativno stabilen mesec (rast tečajev v višini 0,24 %) kljub temu, da se je dogajalo marsikaj. Na eni strani so razviti trgi beležili minimalne popravke vrednosti, na drugi strani pa so razvijajoči in lokalni trgi dosegli lepe rasti vrednosti v višini blizu 4 %.

Eden najpomembnejših dogodkov meseca januarja je bilo vprašanje o mirni predaji oblasti v ZDA, saj so na ponovljenih volitvah v zvezni državi Georgia dokaj nepričakovano oba sedeža v senatu dobili demokrati in si s tem ter z glasom podpredsednice Kamale Harris izborili šibko večino. Vse bolj se je izkazalo, da se predsednik Trump ne more sprijazniti s porazom na volitvah in je hotel poizkusiti vse za spremembo volilnega rezultata. Da pa so mu stvari ušle izpod nadzora, se je pokazalo z vdorom množice v kongres na dan formalne potrditve mandata novega predsednika Bidna. Kljub še nedavno nepredstavljivemu dogajanju v ZDA, pa to ni imelo močnega učinka na finančne trge. Bolj je odmevalo rožljanje med ZDA in Kitajsko na temo, katera kitajska podjetja so lahko še uvrščena na ameriške borze. Možnost »delistinga« pa je nekatera največja kitajska podjetja postavilo v sila nehvaležen položaj, saj je vrednost njihovih delnic izjemno nihala. Situacija se je proti koncu meseca januarja nekako umirila. Vse več negotovosti pa je prihajalo iz glavnega tveganja – boja proti covid-19. Bili smo priča vse več novicam o mutaciji virusa. Ali bodo nova cepiva odporna tudi na angleški, južnoafriški ali celo brazilski sev? Farmacevtske korporacije so hitro potrdile, da ni večje bojazni, a hkrati sporočale negativne novice, da imajo probleme z dostavo želene količine cepiv za hitro precepljenost prebivalstva. Z zastojem dobav in dejanske učinkovitosti cepiva se nekoliko odmika potencialno odpiranje gospodarstva v drugo polovico leta 2021.

Da bi preprečili kakšno večjo paniko na finančnih trgih, pa so hitro v komunikacijo posegle centralne banke. Le-te so ponovno zatrdile, da bodo s svojimi super stimulativnimi ukrepi vztrajale na trgu vse dokler ne bo covid-19 samo še bled spomin.

Poleg globalnih makro dogodkov je bilo v mesecu januarju izjemno zanimivo opazovati dogajanje na mikro trgih, kjer se je na določenih delnicah (GameStop) odvijala prava drama med velikimi institucionalnimi igralci (predvsem »hedge« skladi) ter organizirano skupino mikro in majhnih investitorjev, ki so preko različnih socialnih medijev sinhrono delovali na trgu in v silno zagato spravili tiste, ki investirajo na kratko. Zgodba je zanimiva predvsem zaradi potencialne spremembe infrastrukture kapitalskega trga.

Obvezniški trgi pa so v zadnjem mesecu po dolgem času beležili padec vrednosti, saj centralne banke vseskozi ponavljajo željo po višji inflaciji. Trg pa je začel vračunavati postopno odpiranje gospodarstva in s tem obuditev potrošnje. Hkrati pa ohranjajo izjemne količine odkupovanja obveznic na sekundarnem trgu. S tem pa dejansko že kontrolirajo krivuljo donosnosti. Za nadaljnje gibanje obveznic pa bomo predvsem odvisni od učinkovitosti boja proti covid-19. Pričakujemo lahko, da bodo centralne banke še naprej držale kratkoročne obrestne mere na relativno nizkih nivojih.