Mesečno poročilo za april 2019

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za april 2019. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

 

Mesečno poročilo za april 2019

 

Naložbeni komentar – april 2019

Rast na globalnih trgih od začetka leta se je nadaljevala tudi v aprilu. Delniški indeks MSCI je pridobil nekaj več kot 3 %. Trgi v Evropi in ZDA so se podražili za več kot 3 %, medtem, ko je bila rast tečajev delnic na trgih v razvoju nekoliko pod 2 %.

V ZDA je delniški indeks S&P 500 presegel prejšnji zgodovinski vrh, dosežen lani septembra. Največjo podražitev so zabeležila finančna podjetja in podjetja iz tehnološkega sektorja. Rezultati za prvo četrtletje so pokazali uspešno poslovanje bančnega sektorja v prvem kvartalu letos. Pocenile pa so se naložbe v sektorju zdravstva. Na področju prevzemov in združitev je bilo aktivno v energetskem sektorju, kjer sta Chevron in Occidental Petroleum podala prevzemni ponudbi za Anadarko Petroleum. Po zadnjih podatkih je gospodarska rast znašala 3,2 %, kar je bilo občutno nad pričakovanji trga. Donosnost do dospetja na 10-letno državno obveznico se je gibala okoli 2,5 %. Podobno kot v ZDA je bila na stari celini najvišja rast tečajev v sektorjih tehnoloških podjetij in financ, medtem ko so se naložbe v sektorju zdravstva pocenile. Gospodarska rast je po zadnjih objavah znašala 1,2 % na letni ravni. V primerjavi s prejšnjim mesecem se je po raziskavah Evropske komisije zaupanje potrošnika poslabšalo, kljub znižanju brezposelnosti. Tudi obeti podjetij v aprilu so bili nižji od marčevskih. Skupni indeks PMI se je znižal. Indeks v proizvodni panogi se je sicer izboljšal, toda še vedno ostaja pod nivojem 50-ih točk. Donosnost do dospetja na 10-letno nemško državno obveznico se je gibala okoli 0 %.

Delniški indeks BRIK se je v mesecu podražil manj kot indeksi na razvitih trgih. Donosi so merjeni v evrih. Najbolj so se podražile delnice v Rusiji. Rusija je eden največjih proizvajalcev surove nafte, ki se je v mesecu podražila za nekaj več kot 6 %, in presegla vrednost 70 dolarjev za sodček. Naložbe na Kitajskem so se podražile za nekaj več kot 2 %, medtem ko trgi v Braziliji in Indiji niso zabeležili občutnejših sprememb.

Trgi v regiji so pridobili nekaj več kot 3 %. K temu so največ prispevale naložbe v Romuniji, kjer je lokalni indeks BET pridobil več kot 5 %. Slovenski borzni indeks SBITOP je zrastel za nekaj več kot 2 %. Najbolj so se podražile delnice koprske Intereurope, celjske Cinkarne in zavarovalnice Triglav. Po zadnjih podatkih statističnega urada se je potrošniško zaupanje znižalo. Tudi obeti podjetij v proizvodni panogi so bili v aprilu nižji kot v marcu, kar je primerljivo z raziskavami v ostalih evropskih državah.