Mesečno poročilo KD Krovnega sklada za avgust 2017

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za avgust 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Mesečno porocilo za avgust 2017

Naložbeni komentar – avgust 2017

Globalni delniški trgi so se v najbolj vročem poletnem mesecu malenkost pocenili. Pocenitve so prišle s trgov v razvitih državah, medtem ko so se delnice v državah v razvolju podražile za tri odstotke. Vsi donosi so izraženi z indeksi MSCI v evrih.

V ZDA so največje padce beležila podjetja iz energetskega sektorja, saj je zaradi hurikana Harvey prišlo do nižjega povpraševanja po surovi nafti s strani rafinerij na obalah zvezne države Teksas. Na drugi strani pa je izpad četrtine rafinerijskih kapacitet prispeval k občutnejši podražitvi naftnih derivatov, kot sta bencin in ogrevalno olje. Kot najboljša naložba so se izkazala tehnološka podjetja in podjetja iz sektorja preskrbe. Donosnost do dospetja ameriške državne obveznice se je v avgustu znižala in pristala pri 2,1 %. Trg vidi manjšo verjetnost dviga obrestne mere v septembru in počasnejšo normalizacijo monetarne politike. Inflacija je po zadnjih podatkih znašala 1,7 % na letni ravni oziroma odstotno točko manj kot v februarju. Nižje stopne rasti cen so posledično znižale pričakovanja o dvigovanju obrestne mere, saj si FED prizadeva za inflacijo okoli dveh odstotkov.

Pregled po trgih za avgust 2017

V Evropi so se delniški trgi pocenili za odstotek. Po zadnjih podatkih gospodarstva v evroobmočju rastejo z najvišjimi stopnjami v zadnjih letih. Gospodarska rast se kaže tudi v nižjih stopnjah brezposelnosti, predvsem v perifernih državah. V sosednji Madžarski se je le ta tako znižala iz skoraj 12 % v letu 2013 na 4,2 %. Okrevanje se je nekoliko zaustavilo v Italiji. Evro še naprej pridobiva proti dolarju in je prvič v zadnjih dveh letih presegel vrednost 1,2 dolarja za evro. Gospodarska rast se je okrepila tudi na Japonskem. A kljub rasti in nizki brezposelnosti, ki je pri 2,8 odstotka, ne vidimo rasti plač. Inflacija je najnižja med velikimi razvitimi gospodarstvi. Donosnost do dospetja 10 letne japonske državne obveznice je bila na koncu meseca 0 %.

Med državami BRIK so se najbolj podražile delnice v Rusiji, kjer je bila gospodarska rast 2,5 % v drugem četrtletju. Na drugi strani so se delniške naložbe v Indiji pocenile za odstotek in pol. Gospodarska rast se ohlaja in Indija ni več najhitreje rastoča velika država.

Na trgih v regiji večjih sprememb ni bilo. Le romunski BET se je pocenil za nekaj več kot tri odstotke, medtem ko so ostali regijski indeksi mesec zaključili dokaj nespremenjeno. Na ljubljanski borzi so se najbolj podražile delnice Pozavarovalnice Save, in sicer za nekaj več kot šest odstotkov. Na drugi strani pa se je velenjsko Gorenje pocenilo za sedem odstotkov.