Mesečno poročilo KD Krovnega sklada junij 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za junij 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar junij 2016 V poletje smo na finančnih trgih vstopili z obilico pomembnih odločitev, katerih posledice bodo imele vpliv na tečaje tudi v prihodnjih […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za junij 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar junij 2016

V poletje smo na finančnih trgih vstopili z obilico pomembnih odločitev, katerih posledice bodo imele vpliv na tečaje tudi v prihodnjih mesecih. Delniški trgi v Evropi so se pocenili za 4,5 %, ameriške delnice so junij zaključile nespremenjeno. Najbolj pa so vlagatelje nagradili trgi držav BRIK.

V Evropi je junij minil v pričakovanju britanskega referenduma. Kljub temu, da so še zadnje raziskave javnega mnenja kazale na obstanek Velike Britanije v Evropski uniji in da so cenitve na kapitalskih trgih že izražale nadaljevanje članstva v uniji, je izid z 52 % v prid izhoda povzročil presenečenje in tečaji na borzah so upadli. Centralna banka Anglije je nemudoma objavila pripravljenost in podporo finančnemu sistemu v primeru zmanjšanja likvidnosti. Trenutni britanski premier David Cameron, ki je podpiral obstanek v EU, je po objavi rezultatov napovedal odstop. Vodja tabora za izstop, bivši londonski župan Boris Johnson, je naznanil, da se ne bo potegoval za premierski stolček. V zadnjem tednu junija so se Britanci nekoliko omehčali glede izstopnih pogajanj in v prihodnjih mesecih se bomo soočali z negotovostjo izstopa Otoka iz EU. Na parlamentarnih volitvah v španiji je zmagala stranka Mariana Rajoya, kar je pozitivno vplivalo na lokalen kapitalski trg. Evropska centralna banka tokrat ni izvedla nobenih nepričakovanih spodbud in Draghi je določil, da je treba najprej videti učinek marčevskih ukrepov, katerih izvedba se je začela v juniju. Inflacija na območju skupne valute je bila prvič po januarju pozitivna, in sicer slabih 0,1 %.

Pregled po trgih v mesecu junij 2016Na ameriškem borznem parketu so se podražila vrednotenja podjetij iz sektorja oskrbe in kratkotrajnih potrošniških dobrin, najbolj pa so se pocenile delnice finančnih podjetij, kar je treba pripisati padcu obrestnih mer in s tem nižjim obrestnim maržam pri novih kreditih. Negativno je na sektor vplival tudi izid britanskega referenduma, saj je London eden izmed največjih svetovnih finančnih centrov. Podatki s trga dela so močno razočarali, saj so z 38 tisoč novimi delovnimi mesti bili močno pod pričakovanji. Donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice je na koncu meseca pristala pri 1,41 %, najnižje po letu 2012. Zadnje raziskave predvolilnega boja kažejo v korist Clintonove.
Delniški trgi držav v razvoju so vlagateljem prinesli najvišji donos v juniju, toda rast ni bila prisotna na vseh trgih. Medtem, ko so kitajski, indijski in ruski trg mesec zaključili nespremenjeno, so se vrednotenja povišala za slabih 20 % v Braziliji. Cena zahodno-teksaške lahke nafte se je ves mesec gibala nekoliko pod 50 dolarji za sodček.

Slovenski borzni indeks SBITOP je izgubil 3 %. V zelenem so pristale le delnice Telekoma Sloveniji, ki so pridobile dober odstotek. Največji padec so utrpele delnice Zavarovalnice Triglav s 14 %.