Mesečno poročilo KD Krovnega sklada junij 2014

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za junij 2014. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar junij 2014 Konec pomladi in začetek poletja se je na globalnih delniških trgih nadaljevala majska zgodba. Večina najpomembnejših delniških trgov se je okrepila, […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za junij 2014. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.


Naložbeni komentar junij 2014

Konec pomladi in začetek poletja se je na globalnih delniških trgih nadaljevala majska zgodba. Večina najpomembnejših delniških trgov se je okrepila, tokrat pa so po dolgem času ponovno prednjačili trgi v razvoju. Ti so se na mesečni ravni okrepili za slabe 3 odstotke. Sledijo ZDA z donosom v višini 1,9 odstotka na mesečni ravni. Že drugi mesec zapored se je najslabše odrezala zahodna Evropa. Delniški trgi so dosegli padec v višini 0,6 odstotka. Globalni delniški indeksi so mesec zaključili 1,4 odstotka višje, kot so ga začeli.

Gospodarska slika v ZDA še naprej ostaja pozitivna.
Večina makroekonomskih podatkov kaže rast gospodarske aktivnosti in stabilno poslovno okolje. Na začetku meseca so bili investitorji deležni relativno visokih kazalnikov o industrijski proizvodnji in novih naročilih. Posledično se izboljšuje tudi slika brezposelnosti. Ameriško gospodarstvo ostaja vlečni voz svetovnega gospodarstva. Prav tako za drugo polovico leta napovedi ne predvidevajo kakšnega upočasnjevanja, ampak kažejo izredno stabilno okolje in nadaljevanje gospodarskega okrevanja. Pričakuje se še več prostih delovnih mest in tudi višje plače, kar kaže izredno optimistično prihodnost. Tudi zadnji podatki z ameriškega trga o kreditni ekspanziji in nakupih novih osebnih avtomobilov kažejo vračanje zaupanja med širšo množico prebivalstva.

V nekoliko bolj nezavidljivem položaju je Evropska unija, na prvem mestu pa lahko izpostavimo Francijo. Eden pomembnejših makroekonomskih podatkov, PMI, ostaja pod magično mejo 50, kar govori o tem, da se francosko gospodarstvo ponovno krči. Nemčija kot trenutno najmočnejše evropsko gospodarstvo celotnega voza sama žal ne more vleči. Nekatere gospodarske in politične odločitve Francije v zadnjih letih tako ne prinašajo želenih rezultatov. Zaradi nekoliko slabših podatkov in še vedno izredno nizke inflacije je na oder stopila Evropska centralna banka. Dodatno želi stimulirati gospodarstvo in še naprej zagotavljati poceni denar. To se je odrazilo v ceni vseh evropskih obveznic, ki so se tudi v zadnjem mesecu okrepile. Posledično se nižje obrestne mere selijo po verigi navzdol, kar pomeni več denarja za zadolžena podjetja in tudi za podjetja, ki so ravno v fazi investiranja.

Na trgih v razvoju se slika še naprej izboljšuje. Deležni smo bili boljših podatkov iz Indije in Kitajske ter tudi nekaterih preostalih držav s trgov v razvoju. To se je hitro odrazilo na delniških trgih posameznih držav. Indijski borzni indeks je dosegel rast v višini 3,5 odstotka, za slabih 5 odstotkov pa se je okrepil tudi brazilski delniški trg. Kitajska je mesec zaključila tam, kjer ga je začela, Rusija pa je že na ravneh izpred rusko-ukrajinske krize. Po dolgem času so gospodarski podatki s trgov v razvoju pokazali nekoliko bolj optimistično sliko, vendar je za trdnejše sklepe še prezgodaj. še vedno so pozitivne novice pomešane z negativnimi, kar se najbolje kaže na delniških trgih. Ti se nekaj časa gibljejo navzgor, nato spet navzdol. Jasne smeri pa ni.

Obrobni regijski trgi še vedno izkazujejo fantastične rezultate. Balkanski indeks se je okrepil za slabe 4 odstotke in je na letni ravni dosegel že skoraj 20-odstotni donos. Vzrok visoke rasti najdemo predvsem pri investitorjih, ki so trg v zadnjih letih povsem zanemarili. Trg je prevzemala apatija, nekatera podjetja pa so že kazala odlične rezultate. Ko se je trend obrnil, so investitorji hitro spoznali, da so nekatera podjetja izrazito podcenjena. Zvezda Balkana še naprej ostaja Slovenija, kjer se privatizacijski in prodajni procesi nadaljujejo in končujejo. Prodaja Mercatorja je na trg vplivala izredno pozitivno. še bolj pa bo vplival denar, ki ga bodo investitorji v nekaj mesecih dobili na svoje račune. Lahko pričakujemo nadaljevanje pozitivnega trenda tudi v prihodnje, v Sloveniji in tudi na Balkanu.

Nov paket stimulativnih ukrepov ECB se je odrazil tudi na obvezniških trgih, saj so se tako skoraj vse obveznice podražile. Znižanje obresti je predvsem posledica novega znižanja obrestne ključne mere in šibkejše inflacije. Kreditni pribitki bolj tveganih držav pa so se zmanjšali zaradi ukinitve sterilizacije, negativne depozitne obrestne mere in napovedanega novega T-LTRO (poceni posojil bankam za kreditiranje realne ekonomije).