Mesečno poročilo KD Krovnega sklada julij 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za julij 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar julij 2016 Globalni delniški trgi so se julija podražili za 3,4 %, merjeno z indeksom MSCI, izraženim v evrih. Rast je bila prisotna […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za julij 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar julij 2016

Globalni delniški trgi so se julija podražili za 3,4 %, merjeno z indeksom MSCI, izraženim v evrih. Rast je bila prisotna na razvitih in razvijajočih se trgih.

Delniški trg v ZDA se je podražil za 2,9 % (v evrih). Investitorji so se odločali največ za nakupe tehnoloških podjetij, prodajne pritiske pa smo zaznali pri podjetjih energetskega sektorja, kar je posledica znižanja cen surove nafte. Zaradi rasti obrestnih mer so se pocenile tudi naložbe v sektorju oskrbe. Podatki s trga dela so po razočaranju v maju ponovno pokazali solidne rezultate z več kot 200 tisoč novimi delovnimi mesti. Toda kljub nizki brezposelnosti se gospodarstvo ohlaja, saj je bila rast v drugem četrtletju le 1,2 % na letni ravni, kar je bilo pod pričakovanji. Posledično smo videli upad tečaja dolarja proti drugim valutam. Vrednost evra se je tako podražila na 1,117 dolarja za evro. Ameriška centralna banka tudi tokrat ni spreminjala obrestne mere. Donosnost do dospetja ameriške državne obveznice je na koncu meseca znašala 1,48 %.

Evropski delniški trgi so mesec zaključili pozitivno. Brezposelnost v evroobmočju je bila junija 10,1 % in julija se pričakuje znižanje na 10 odstotkov. Gospodarstvo je zraslo za 1,6 % na letni ravni v drugem četrtletju. Inflacija je julija znašala 0,2 %. Na tokratnem zasedanju ECB ni spreminjala obrestne mere ali dodala novih stimulacijskih ukrepov. Donosnost do dospetja 10-letne nemške državne obveznice ostaja v negativnem območju pri -0,1 %. V tem mesecu se je v Evropi zgodilo nekaj terorističnih napadov v Nemčiji in Franciji, kar lahko posledično zmanjša domačo potrošnjo osrednjih evropskih držav.

Pregled po trgih Japonska vlada premierja Abeja je po zmagi na volitvah obljubila nov fiskalni stimulacijski načrt. šlo naj bi za okoli 240 milijard evrov, toda točna poraba tega paketa bo znana v avgustu. Centralna banka ni bistveno spreminjala monetarne politike, razširili so le količino odkupa skladov ETF s 3,3 na 6 bilijona jenov, kar je vplivalo na podražitev delniškega indeksa Nikkei, ki je mesec zaključil 6,3 % višje (izraženo v evrih). Novi ukrepi so bili pod pričakovanji trga, kar je okrepilo japonsko valuto v primerjavi z dolarjem.

Med državami BRIK so največjo rast tečajev dosegle brazilske naložbe, le za slab odstotek pa so se podražile ruske delnice, katerih šibko rast lahko pripišemo padcu cen surove nafte.

Regijski delniški trgi so mesec končali več kot 5 % višje. Na slovenskem borznem trgu so se najbolj podražile delnice Gorenja, in sicer kar za 23 %, s 6 % ji sledijo delnice Zavarovalnice Triglav. Donosnost do dospetja 10-letne slovenske državne obveznice se je znižala in padla pod en odstotek, kar je najnižje letos.