Mesečno poročilo KD Krovnega sklada februar 2017

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za februar 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – februar 2017 Globalni delniški indeks MSCI je v februarju pridobil 4,3 %, izraženo v evrih. Naložbe v ZDA so se podražile bolj […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za februar 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – februar 2017

Globalni delniški indeks MSCI je v februarju pridobil 4,3 %, izraženo v evrih. Naložbe v ZDA so se podražile bolj od investicij v Evropi in trgih v razvoju. Pozitivne donose so beležili tudi investitorji na domačem trgu in v regiji. Donosnosti do dospetja državnih obveznic v evroobmočju so se znižale.

Na ameriškem borznem parketu so se podražile naložbe v podjetja iz sektorjev preskrbe in potrošnih dobrin, kar je posledica Kraftove ponudbe za prevzem nizozemskega giganta Unilever, za katerega so ponudili premijo nad trenutno tržno ceno. Kljub temu je Unilever ponudbo zavrnil. Podražile so se tudi delnice finančnih podjetij, predvsem bank. Največja ameriška banka po tržni vrednosti, J.P. Morgan Chase je tako z več kot 300 milijardami tržne kapitalizacije tudi najbolj ovrednotena banka na svetu. Zadnji podatki o gospodarski rasti so pokazali, da se je ekonomija povečala za 1,9 % v zadnjem četrtletju 2016. Inflacija je po zadnjih objavah znašala 2,5 % na letni ravni, merjeno z indeksom CPI. K najvišji inflaciji v skoraj 5 letih je prispevala predvsem komponenta energentov, ki so se podražili v primerjavi z lanskim letom, ko je sodček surove nafte trgoval okoli 30 dolarjev. Donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice je bila na koncu meseca 2,4 %.

Delniški indeks MSCI Evropa se je podražil za 2,7 %. Slabšo donosnost evropskih naložb v primerjavi z ameriškimi lahko pripišemo medijskemu vplivu predvolilnih bojev v Franciji in na Nizozemskem, kjer sta po zadnjih javnomnenjskih raziskavah vodilna kandidata iz nacionalističnih strank.

Na trgih v razvoju so se najboljše izkazale naložbe v Indiji, ki so pridobile 7 %. Med državami BRIK so se pocenile le naložbe v Rusiji, in sicer za skoraj 5 % merjeno v evrih.

Slovenski borzni indeks je v mesecu pridobil 6,8 %. Zmagovalec so bile delnice Intereurope, ki so se podražile za skoraj 30 %, sledile so naložbe v Pozavarovalnico Savo s 16 % in celjsko Cinkarno z 11 %. Delnice največjega slovenskega podjetja, novomeške Krke, so mesec zaključile nespremenjeno. Donosnost do dospetja slovenskega državnega dolga je na koncu meseca znašala 1 %.