Mesečno poročilo KD Krovnega sklada avgust 2016

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za avgust 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – avgust 2016 Globalni delniški trgi so se v najbolj vročem poletnem mesecu podražili le za 0,1 % po indeksu MSCI, izraženim v […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za avgust 2016. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – avgust 2016

Globalni delniški trgi so se v najbolj vročem poletnem mesecu podražili le za 0,1 % po indeksu MSCI, izraženim v evrih. Naložbe v evropske delnice so se tokrat izkazale za uspešnejše od ameriških, slabša naložba so bili dolžniški vrednostni papirji. Tudi trgi v regiji so mesec zaključili pozitivno.

Ameriški delniški indeks S&P 500 je avgusta dosegel nov vrh, toda izgubil zagon v drugi polovici meseca. Za glavni vzrok lahko štejemo povišano pričakovanje o dvigu obrestne mere, ki je centralna banka ni spreminjala od decembra 2015 in tako ostaja na zgodovinsko nizkem nivoju med 0,25 in 0,5 odstotka. Pričakovanja se že vidijo v cenitvah na obvezniškem trgu, donosnost do dospetja 10-letne državne obveznice je na koncu meseca znašala 1,58 %, kar je 12 bazičnih točk višje kot v juliju. Višje obrestne mere so vplivale tudi na pocenitev delnic sektorja preskrbe, podražitve smo pa zabeležili v finančnem in energetskem sektorju, saj naj bi višja obrestna mera prinesla tudi višje marže posojilodajalcem. Zadnji podatki s trga dela so bili spodbudni in so presegli pričakovanja analitikov. Inflacija je bila pri 0,8 % na letni ravni najnižja letos. Okrevanje nepremičninskega trga se nadaljuje, kar kažejo prodaje novih domov, ki so na pokriznem vrhu.

Pregled trgov za mesec avgust 2016Inflacija je bila v avgustu na območju skupne valute evropskih držav 0,2 %. Stopnja brezposelnosti v juliju ostaja nespremenjena pri 10,1 % in naj bi, po napovedih, padla pod 10 % šele v oktobru, prvič po letu 2012. Donosnost do dospetja 10-letne nemške državne obveznice je znašala negativnih 0,06 %. Skupni indeks nabavnih menedžerjev PMI je bil višji kot v juliju, toda poslabšanje kazalnika v Nemčiji, gonilni sili evropskega gospodarstva, ne nosi dobrih obetov. Tudi potrošniško zaupanje kaže na nižjo rast zasebne potrošnje. Donosnost do dospetja japonske 10-letne državne obveznice se je povišala na negativnih 0,06 odstotka, kar je posledica ukrepov centralne banke v juliju, ki so bili manj stimulativni od pričakovanj trga.

Najvišjih donosov so bili deležni vlagatelji v razvijajoče se trge. Indeks BRIK je zrastel za 4,6 %, kar lahko pripišemo rasti delnic na Kitajskem, ki so se podražile za 7,3 %. Brazilija, Rusija in Indija so mesec zaključile višje, toda občutno manj kot Kitajska. Cena surove nafte se je po julijski korekciji odbila in dosegla 46 dolarjev za sodček zahodno-teksaške surove nafte.

Na ljubljanski borzi so najvišjo rast zabeležile delnice Zavarovalnice Triglav in Petrola, delnice Krke pa so se pocenile za 2,5 %. Letošnja pocenitev Krke znaša 11 %, medtem ko se je velenjsko Gorenje podražilo za skoraj 70 %.