Mesečno poročilo KD Krovnega sklada avgust 2015

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za avgust 2015. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar avgust 2015 V avgustu so delniški indeksi iz razvitih trgov in trgov v razvoju doživeli večje padce. Svetovni delniški indeks (donosnost v evrih) […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za avgust 2015. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar avgust 2015

V avgustu so delniški indeksi iz razvitih trgov in trgov v razvoju doživeli večje padce. Svetovni delniški indeks (donosnost v evrih) je avgusta upadel za 8,7 %. Med razvitimi trgi sta upadla tako evropski kot ameriški delniški indeks, in sicer za 8,7 in za 8,0 %. Delniški indeks trgov v razvoju (BRIC) je avgusta upadel za 12,7 %.

Kljub pozitivnim novicam o gospodarski rasti v Evropi in ZDA je na dogajanje na kapitalskih trgih avgusta najbolj vplivala novica o valutnih intervencijah na Kitajskem in padanju cen surovin. Rast bruto domačega proizvoda (BDP) v evroobmočju je bila avgusta pozitivna, kar kaže na nizko, a stabilno rast. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) za evroobmočje je avgusta zrasel nad pričakovanji na 54,1, prav tako pa se je okrepilo zaupanje v gospodarstvo in zaupanje v storitvenem sektorju. Na drugi strani je zaupanje v industrijskem in zasebnem sektorju padlo. Rast cen življenjskih potrebščin v evroobmočju je še vedno šibka, kar tržnim udeležencem še naprej zagotavlja podporo ECB preko instrumentov denarne politike. V Grčiji je pozitivno presenetil podatek o prvi oceni BDP za drugo četrtletje (+ 0,8 %), kljub politični nestabilnosti v državi in uvedbi kapitalskih kontrol. V tretjem četrtletju se zato v Grčiji pričakuje negativno rast BDP in celo nadaljevanje recesije v letu 2016. Grčija je od mednarodnih institucij prejela 85 mrd EUR finančne pomoči, za katero bo mogla uvesti tudi večje reforme. Trenutno se trgi že pripravljajo na razplet septembrskih volitev. Evropski delniški trgi so kljub pretresom in visoki volatilnosti eden najbolj uspešnih trgov v 2015, podpirajo jih predvsem pozitivne objave rezultatov in stabilno poslovanje podjetij.

Objavljeni ekonomski podatki iz ZDA govorijo o nadaljevanju krepitve trga dela in nepremičninskega trga, boljša od pričakovanj je bila tudi prodaja na drobno. Podatek o rasti BDP v drugem četrtletju je več kot pozitivno presenetil in je znašal 3,7 %. Kdaj lahko pričakujemo dvig obrestnih mer še vedno ni jasno, tega vprašanja pa ni razjasnilo niti poročilo FED iz 19. avgusta. Več jasnosti lahko pričakujemo na septembrskem zasedanju FED, ki bo prineslo tudi več volatilnosti na kapitalske trge. Zahtevan donos 10-letnega US Treasuryja je v avgustu na dnevni ravni padel na 1,9 %, kar potrjuje dejstvo, da trgi še niso naklonjeni dvigu obrestnih mer v ZDA.

V avgustu objavljeni ekonomski podatki o industrijski proizvodnji, investicijah ter prodaji na drobno za Kitajsko so povzročili dvome v pričakovano stopnjo rasti gospodarstva na dolgi rok. To je potrdila objava indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki je bila  avgusta pod pričakovanji pri 48,8. Kitajska je avgusta kar trikrat devalvirala juan in povzročila splošno prodajo delnic na svetovnih kapitalskih trgih, ki so jo poimenovali kar »Črni ponedeljek«. Problematična je bila predvsem hitrost padca kitajskih delniških indeksov, ki so jim sledili tudi drugi delniški indeksi. Vrednost juana je v avgustu proti ameriškemu dolarju upadla za 2,7 %. Nadaljevanje padanja cen surovin in slabi obeti so vplivali tudi na dvig tečaja USD/RUB, ki se je v avgustu povzpel na vrednost 71,69 in mesec zaključil pri 64,22 rubljih za dolar. Cena sodčka nafte in unče zlata sta avgusta upadli na najnižjo raven v zadnjem letu, na 37,93 in 1085,60 USD. Ukrajina se je uspela delno pogoditi s svojimi kreditorji o 20 % odpisu dolga, soglasja pa še vedno ni dala Rusija, ki drži celotno izdajo ukrajinske državne obveznice v nominalni vrednosti 3 mrd USD.

Tudi lokalni delniški trgi so v zadnjem mesecu zabeležili padec v višini 6,3 %, slovenski delniški indeks pa je izgubil 7,6 %. V Sloveniji se je avgusta neuspešno zaključil postopek prodaje Cinkarne Celje.

Za razliko od delniških trgov, na trgu državnih in korporativnih obveznic ni bilo zaznati večjih premikov. Zahtevani donos 10-letnega nemškega Bunda je avgusta zrasel za 15 bazičnih točk (bt) na 0,8 %, medtem ko je donos 10-letne slovenske obveznice padel za 4 bt in mesec končal pri 2,0 %.