Mesečno poročilo KD Krovnega sklada april 2017

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za april 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji. Naložbeni komentar – april 2017 Svetovni delniški trgi so se aprila pocenili za pol odstotka, merjeno z indeksom MSCI, izraženim v evrih. Evropski trgi so […]

Družba KD Skladi je na svoji spletni strani objavila redno mesečno poročilo KD Krovnega sklada za april 2017. Dodali so mu tudi skupen naložbeni komentar, ki so ga pripravili upravitelji.

Naložbeni komentar – april 2017

Svetovni delniški trgi so se aprila pocenili za pol odstotka, merjeno z indeksom MSCI, izraženim v evrih. Evropski trgi so se izkazali za boljšo naložbo kot naložbe v ZDA in na trgih v razvoju.

Delniški trgi v ZDA so se sicer podražili, toda padec dolarja proti evru je izbrisal rast. Naložbe v podjetja IT sektorja so prinesla vlagateljem najvišje donose, investicije v sektor energetike pa so se najbolj pocenile, saj povečana domača proizvodnja ohranja zaloge surove nafte in derivatov na visokih nivojih. Po zadnjih podatkih se je brezposelnost v državi znižala na 4,5 %. Stopnja rasti cen je bila 2,4 % na letni ravni. Donosnost do dospetja 10-letne ameriške državne obveznice je na koncu meseca znašala 2,3 %.

Evropski delniški trgi so doživeli odboj po prvem krogu predsedniških volitev v Franciji, katerih zmagovalec je bil bivši minister za gospodarstvo Macron. V drugem krogu se bosta tako pomerila Macron in kandidatka nacionalistične stranke Le Penova. Trenutne javnomnenjske raziskave kažejo na zmago Macrona, kar se odraža optimistično na kapitalskih trgih. Brezposelnost v evroobmočju po zadnjih podatkih ostaja na 9,5 %. Cene življenjskih dobrin so se podražile za 1,9 % na letni ravni. Na aprilskem zasedanju ECB ni spreminjala ključne obrestne mere niti ni napovedala novih sprememb o umiku lani sprejetega stimulusa.

Trgi v razvoju so mesec zaključili nespremenjeno, toda še vedno ostajajo najdonosnejša naložba v zadnjih 12 mesecih. Kitajske delnice so pridobile nekaj manj kot odstotek, medtem ko so se trgi v Indiji, Braziliji in Rusiji pocenili. Kitajsko gospodarstvo je v prvem četrtletju letošnjega leta raslo s 6,9-odstotno rastjo na letni ravni, kar je bilo nad pričakovanji in najvišje po letu 2015. Inflacija v Rusiji je bila 4,3 %, kar je najnižje v zadnjih petih letih. To je omogočilo centralni banki znižanje obrestne mere kar za 50 bazičnih točk.

Slovenski borzni indeks je pridobil slab odstotek. Že drug mesec zapored so najvišjo rast beležile delnice Intereurope. Hrvaški CROBEX se je pocenil za nekaj več kot 4 %, kar lahko pripišemo dogajanju okoli Agrokorja. Najboljše se je v regiji izkazal bolgarski SOFIX s 3,7-odstotno rastjo.