Leto se je na borzi začelo z »minusi«

Tisti, ki so napovedovali veliko nihajnost delniških tečajev v letu 2016, so imeli prav. In to že na prvi dan novega trgovalnega leta. SBI TOP seveda ni bil nobena izjema, saj je v prvih dveh tednih izgubil več kot pet odstotkov. To ga presenetljivo uvršča med indekse, ki so letos najmanj izgubili, saj je panevropski indeks Eurostoxx letos že devet odstotkov v rdečem.

Podobno kot ob pretresu globalnih borz avgusta lani je tudi tokratno razprodajo povzročila Kitajska, kjer je bilo ohlajanje gospodarstva v decembru lani spet nekoliko intenzivnejše. To je v novo spiralo padanja cen potegnilo surovo nafto ter delniške naložbe po vsem svetu.

Na Ljubljanski borzi v prvih dneh januarja ni bilo veliko novic. Med pomembnejšimi podjetji sta načrte za leto 2016 do zdaj objavila Telekom Slovenije in Gorenje. Prvi je lastnike precej razočaral, saj je ob nekoliko manjšem EBITDA kot lani, napovedal skromnih 35 milijonov evrov dobička. Borzniki si niso bili enotni, zakaj je načrt čistega dobička ob podobnem EBITDA toliko nižji kot lani, uprava in nadzorni svet pa kljub javnemu pozivu medijev tega nista obrazložila. Tako se zdi, da nova vodstvena ekipa Telekoma ni tako »vrhunska« kot bi jo radi predstavili v javnosti.

V nasprotju s Telekomom pa je Gorenje objavilo nekoliko bolj optimističen načrt za leto 2016. Po lanski izgubi, ki je nastala predvsem zaradi negativnih tečajnih razlik v razmerju med rubljem in evrom, tokrat v Velenju načrtujejo slabih osem milijonov evrov čistega dobička. Tudi rast denarnega toka EBITDA je solidna, saj je v načrtu najverjetneje že upoštevana odprodaja portfeljskih naložb iz segmenta Ekologije. Zmanjšali bodo tudi zadolženost in povečali sodelovanje s Panasonicom, ki jim prinaša precej višje profitne marže.

Vir: Bloomberg

Grega Meden, samostojni upravitelj