Konec Velike Britanije?

Brez skrbi. Velike Britanije ni konec, nasprotno, gre jim precej bolje kot nam. Naslov je parodija na slovensko domačijsko pamet ter idejo, da je nujno vso slovensko zarjavelo železnino obdržati v domači lasti. Ker je to nacionalni interes. Priča smo postopku prodaje Telekoma Slovenije, ki meji na komedijo (za nekatere pa tragedijo) epskih razsežnosti, medtem pa se v telekomunikacijah dogaja konsolidacija s svetlobno hitrostjo. Britanci prodajajo zadnji, tretjinski delež Kraljeve pošte, Deutsche Telekom (DT) bi prevzel Britanski Telekom (BT), nam pa se lahko zgodi, da Telekom Slovenije ostane sam, pozabljen ter na koncu vreden še bistveno manj kot je danes.

V času, ko se vleče prodaja našega Telekoma kot jara kača, je DT prodal svoj del v britanskem mobilnem operaterju EE za polovico od 15 milijard evrov, se dogovoril, da svojo ameriško podružnico T-Mobile združi s konkurentom Dish ter na koncu proda, tako dobljena sredstva pa investira nazaj v Evropo, da utrdi svoj konkurenčni položaj pred vse agresivnejšimi konkurenti. Tako je pred kratkim od slovaške vlade kupil še drugo polovico slovaškega Telekoma precej ceneje, kot znaša ponudba za Telekom Slovenije, po drugi strani pa je oko vrgel na britanski »nacionalni simbol« BT, ki je bil privatiziran v več korakih, prvič že davnega leta 1984, dokončno pa 1993. S privatnim lastništvom je postala multinacionalka prisotna v 170 državah sveta. Slovenci smo uspeli z državnim lastništvom le zapraviti denar na Balkanu. DT je s prodajo EE dobil tudi 12-odstotni delež v britanskem Telekomu, sedaj pa želi to povečati na odločilen delež, saj bo le tako lahko evropskemu uporabniku ponudil vseevropsko storitev. Trend v industriji je, da morajo telekomunikacijski ponudniki ponujati fiksno in mobilno telefonijo, internet in TV. Ker cene padajo, postaja velikost vse pomembnejši faktor. Preživeli bodo le veliki. Ta trend smo videli v ZDA pred leti, z brisanjem nacionalnih ekonomskih mej pa je vse bolj prisoten tudi v Evropi.

V podobnem precepu pa je še ena »stara« panoga. Pošta oz. dostava paketov. Tudi tukaj padajo meje, zato Fedex z željo rasti v Evropi kupuje nekoč del nizozemske državne pošte – TNT. Poleg nizozemske so deloma ali v celoti privatizirane tudi nemška, avstrijska, britanska, portugalska in nekatere druge pošte. Ker je konkurenca vse močnejša, se je britanska vlada prejšnji teden odločila, da proda za dober denar (1,5-2 milijarde evrov) še zadnjo tretjino delnic v Kraljevi pošti ter zmanjša državni dolg. S tem pošta postaja vitkejša in okretnejša za tekmo z ameriškimi konkurenti. V Sloveniji pa bomo v kratkem razglasili dostavo pisma Janeza Metki za strateškega ter s tem za nacionalni interes.

Aleš Lokar, pomočnik direktorja naložbenega sektorja – vodja upravljanja