Komentar ekipe upraviteljev na včerajšnji 4-odstotni padec tečajev

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek aktualnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

V luči velike nihajnosti na trgih ter močnih padcev v zadnjih dneh, ekipa upraviteljev podaja njihov pogled na situacijo. V sredo, 18. maja, je bil ponovno močno negativen dan na ameriških kapitalskih trgih, saj smo beležili več kot 4-odstotni padec na vseh glavnih indeksih. Povod so bili slabi rezultati dveh največjih ameriških trgovcev, Walmarta in Targeta, ki sta z močno znižanimi napovedmi za prihajajoča četrtletja nakazala, da motor ameriškega gospodarstva, to je potrošnik, izgublja zalet. Prodaja sicer raste, a zaradi inflacije realno zaostaja. Podjetja tudi niso zmožna prenesti hitre rasti izdelkov in vhodnih stroškov (surovine, energija itd. – npr. Target je sporočil, da naj bi letos samo dražja logistika »požrla« več kot milijardo dolarjev na končnega kupca, saj kupcem kljub visoki zaposlenosti plače rastejo počasneje od inflacije in s tem realna kupna moč upada). Spodaj je graf, ki prikazuje, kako realna poraba upada, in to je bil razlog zakaj so včeraj (18.5.) vlagatelji videli trg izrazito negativno.

 

Glavni poraženci včerajšnjega dne so trgovci in panoga osnovne potrošnje (prehrana), saj se pričakuje, da podjetja ne bodo uspela prenesti višjih vhodnih cen na končnega potrošnika, kar bo posledično imelo negativen vpliv na marže. Popravek se je močno dotaknil tudi tehnološke panoge, saj so Amazon, Netflix in Apple tudi močno navezani na nivo trošenja potrošnikov.

Zadnji inflacijski podatki (včeraj EU s 7,4 % inflacijo, VB pa skoraj na 10 %) kažejo, da se inflacija zaenkrat še ne umirja. Zato se krepijo stagflacijski strahovi in Fed bo krepil zategovanje likvidnosti ter višal obrestno mero. Da bi rešil t.i. »main street«, potrošnika, bo očitno vsaj začasno »wall street« oz. kapitalski trg moral požreti grenko pilulo manjše likvidnosti in bolj zaostrenih finančnih pogojev poslovanja. V takem okolju je pomembno, da podjetja poslujejo dobro, imajo stabilno maržo in moč za tekmovanje na trgu. Zato so popravki v zadnjih tednih največji v visoko vrednotenih malih podjetjih, ki ustvarjajo malo ali celo nič dobička in njihovi poslovni modeli niso ciklično preverjeni (še niso doživela recesije). Znižujejo se tudi pričakovanja rasti BDP. Še posebej je tu izpostavljena Evropa, ki zaradi dragih energentov drsi v recesijsko območje, čeprav največje analitske hiše tega zaenkrat še niso pripravljene priznati. Podobno kot Fed, bo tudi ECB, ne glede na slabšanje gospodarske slike, prisiljena dvigniti obrestne mere. Prvič verjetno že julija, da umiri visoko inflacijo. Zdi se, da bo gospodarska rast začasna žrtev boja z inflacijo, ki ga države in centralne banke vidijo kot velikega sovražnika kupne moči in prihrankov. Zgodovina nas uči, ko centralne banke dvigajo obrestne mere so gibanja na kapitalskem trgu navadno negativna.

In kakšne so implikacija za trg in portfelje naših vlagateljev?

Dna verjetno še nismo videli. Zgodovinsko gledano so trgi sedaj na nivojih, ki upravičujejo upočasnitev gospodarske rasti a ne še recesije. Če pride do recesije, je lahko popravek na trgih globlji. A trenutno so, kot smo že omenili, napovedi za gibanje ameriškega trga še vedno krepko v pozitivnem območju, se bo pa rast v primerjavi z zadnjimi leti močno umirila. Največja investicijska banka JP Morgan je včeraj znižala napovedi za rast v 2023, a rast naj bi vseeno dosegla blizu 1,5 %. Letošnje leto bo leto velikih nihanj. Vlagatelji se morajo s tem sprijazniti. V primerjavi s preteklimi korekcijami ali recesijami v zadnjih 35 letih obstaja velika razlika. Klasičen premik v obveznice ali denar se tokrat sreča s povišano inflacijo, ki požira prihranke. Zato ocenjujemo, da je potreben nekoliko bolj pogumen in aktiven pristop. Delež globalnih delnic mora biti višji. Portfelj pa naj dopolnjujejo skladi kot so Generali Vitalnost, Generali Surovine in energija, počasi pa lahko dodajamo tudi sklad Generali Indija-Kitajska in sklad Generali Novi trgi. Svetujemo, da se prijavite na BREZPLAČEN POSVET z našim finančnim svetovalcem in pregledate portfelj vaših naložb ter skupaj ocenite, kateri naši podskladi so primerni za vas glede na vaš namen varčevanja in nagnjenost k tveganju. Pri obstoječih vlagateljih pa boste z našim finančnim svetovalcem ocenili, ali je sploh treba prilagoditi vaš portfelj trenutnim dogajanjem. Na Kitajskem pa lahko pričakujemo, da bo denarna politika manj restriktivna oz. se bodo obrestne mere znižale, da bodo lahko po zaprtjih zaradi covid-19 zopet zagnali gospodarstvo.

Za konec pa še spodnji graf, ki kaže delež energetskih delnic v ameriškem indeksu. Kljub precejšnji rasti letos utež ostaja še vedno zelo nizka. Tu velja opozorilo, da to ne pomeni da bo panoga rastla dalje, a vseeno slika včasih pove več kot 1000 besed. Če verjamemo, da bodo cene energentov ostale visoke in bo inflacija povišana, lahko panoga nudi zanimivo izpostavljenost do delniškega trga, ki se bo verjetno obnašala nekoliko drugače kot preostali trg. A pozor, taka alokacija naj predstavlja največ 5 % delniške izpostavljenosti.