Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Pregled dogajanja:
Močnejši popravek pred koncem leta je zaznamoval zadnji novembrski teden. Že tedne smo govorili da je trg nemiren zaradi visokih vrednotenj in močne rasti, letos ko so donosi dvajset in več odstotni. Pojav oziroma medijsko populariziranje novega omikron seva je vlagatelje opomnilo, da pandemija ni končana in je posledično obrnilo sliko na glavo. Trgi so močno zanihali, saj so vlagatelji bežali iz delnic nazaj v obveznice in denar. A panika na črni petek je bila kratkotrajna, saj se je situacija čez vikend, ko so prišle novice, da ni dokazov, da je novi sev bolj nevaren od trenutno prevladujoče delte, umirila. Nasprotno, nekateri strokovnjaki in politiki so nakazovali, da bi lahko bil sicer bolj kužen a manj smrten, kar naj bi prineslo olajšanje trenutno spet precej zaprtemu evropskemu gospodarstvu. Situacijo je umirila tudi ameriška administracija, ki je zavrnila moč novih zaprtij. A kot že omenjeno, so trenutne omejitve dovolj, da postavljajo še pred enim mesecem postavljene napovedi za zadnje četrtletje in zimske mesece. Najnovejši podatki za kitajsko gospodarstvo kažejo sicer ponovno malo izboljšano sliko, saj se je PMI predvsem po zaslugi industrije in predelovalnih dejavnosti po sedmih mesecih obrnil navzgor, a kot gre razumeti podatke, je to predvsem posledica povečane proizvodnje energije ter izkopa premoga in ostalih energentov.

Iz Nemčiji še naprej dobivamo mešane signale od stare in nove koalicije, tako da jasne usmeritve ni. Cene energentov silijo višje in se približujejo rekordnim ravnem s sredine oktobra. Nemčija mora do konca decembra zapreti še tri relativne nove jedrske elektrarne z močjo 4.000 MW, do konca leta 2022 pa še preostale tri podobne moči. To je več elektrike kot jo porabi vsa Danska. Ker ostajata veter in sonce nepredvidljiva vira se nam očitno obetajo zelo nihajni časi na energetskih trgih. Bolj šaljivi opazovalci evropske energetske situacije komentirajo, da je trenutno najboljša investicija nakup res debelega puloverja. Tudi dodatna inflacija, ki jo generirajo visoke cene energentov očitno ostaja del vsakdanjika. Strah pred novim sevom je močno znižal pričakovanja o tempu dviga obrestnih mer. Pomenljiv je bil tudi komentar Fed, da spremljajo položaj in da so zelo fleksibilni pri sprejemanju odločitev. Če se bo situacija poslabšala, lahko namesto omejevanja likvidnosti obrnejo smer za 180 stopinj in likvidnost začnejo dodajati. Dolar se je po tej novici nekoliko pocenil iz 1,12 na 1,14 dolarja za evro.

Delniški trgi so na razprodaje črnega petka odreagirali zelo različno. Tehnološke delnice so v ponedeljek povrnile vse izgubljeno. Ostale delnice so se držale slabše. Največ so izgubile evropske in azijske delnice, tudi zaradi že obstoječih omejitev. Razkorak med evropskimi in ameriškimi delnicami se je v zadnjih nekaj mesecih zaradi različne dinamike v gospodarstvih in rasti vrednosti dolarja močno napihnil in znaša skoraj 16 odstotkov kar je zelo visoka razlika tudi v primerjavi z zadnjimi 10 leti, ko so ameriške delnice premagale evropske v devetih izmed desetih let. Za globalne vlagatelje na tej točki ostaja odprto vprašanje ali se ta razlika do konca leta lahko zmanjša ali pa bo leto 2021 še eno, ko bo Evropa razočarala. A vseeno se evropske delnice držijo bolje kot azijske. Predvsem pocenitvam glavnih kitajskih tehnoloških delnic ni videti konca. Slabi rezultati razprodaj, nadaljevanje političnega pritiska ter upočasnitev kitajskega gospodarstva so dejavniki ki slikajo precej žalostno sliko. Točka obrata je tako še naprej nejasna, čeprav se te delnice zdijo poceni. Močna korekcija cene nafte, zaradi pričakovanj o nižji porabi v času omejitev, je povzročila močno korekcijo tudi pri cenah delnic iz panoge. A tu lahko pričakujemo hitrejše okrevanje, saj modeli vrednotenj še naprej vključujejo nižje cene energentov od trenutnih nivojev. Močno so padle tudi cene delnic finančnih družb, saj se je znižala verjetnost dviga obrestnih mer. Poraženci korekcije so hotelske, letalske družbe in vsa podjetja, ki so si obetala boljše čase ob odprtem gospodarstvu. Kapital se je preselil v farmacijo in delnice podjetij, ki podpirajo delo od doma, e-trgovino. Čeprav je bil nihaj hiter in kratek, pa je poslal opozorilo vlagateljem, da na trgu, kot je za volanom, ni preveč modro zaspati. Portfelj je potrebno večkrat prilagoditi in malo porezati dobičke ter ponastaviti posamezne uteži.

NASVET ZA VLAGATELJE:

Gibanje trgov kljub potencialnemu novemu sevu omikron še naprej narekujejo predvsem pričakovanja o nivoju obrestnih mer in likvidnost, ki jo zagotavljajo centralne banke. Obveznice so manj zanimive, saj so donosi popravljeni za inflacijo mizerni in večinoma negativni, skupaj z negativnimi bančnimi donosi pa vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe in nepremičnine. Razpršitev portfelja ostaja prioriteta in portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Inflacijska pričakovanja rastejo in višja inflacija bo očitno trajala vsaj celotno leto 2022. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma so segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, ki temelji na dolgoročnih trendih, zato ostajajo privlačne, a zadnji rezultati, skupaj z visokimi vrednotenji, umirjajo pričakovanja rasti. Inflacija in dvig obrestnih mer ostajata njihov glavni sovražnik. Ob visokih vrednotenjih, tveganem razvoju pandemije in negotovi bodoči politiki centralnih bank, vlagatelji ostajajo previdni. Naložbe izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj ter drugačne dinamike razvoja panoge. V ospredju ostajajo panoge energije, oskrbe in financ, kot zaščita v primeru inflacije ter seveda zaradi močne rasti cen energentov, ki se odražajo tudi v njihovih bilancah. Nižja vrednotenja v panogi zdravstva so zaradi reforme ameriškega zdravstvenega sistema manj privlačna, a zdi se da bo reforma manj temeljita kot se je zdelo pred nekaj meseci. Med regijami po privlačnosti izstopa Evropa, ki pa po rasti vse bolj zaostaja za ZDA. Pri ZDA je zaradi velike uteži IT podjetij potrebna večja previdnost. Kitajska in s tem trgi v razvoju zaradi političnega vmešavanja ostajajo tvegani in s tem manj privlačni za bolj kratkoročno naravnane vlagatelje, saj je zaradi vmešavanja politike v gospodarstvo težko predvideti poslovanje podjetij, ki se je z zadnjimi rezultati tudi dejansko poslabšalo. Za dolgoročno naravnane vlagatelje se zaradi nižjih vrednotenj vseeno kažejo določene naložbene priložnosti. Za manjši del portfelja lepi dividendni donosi in privlačna vrednotenja ohranjajo privlačnost naše regije centralne in jugovzhodne Evrope. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi in okoljskimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.