Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Pregled dogajanja:

Pandemija se z razmahom poletnega potovanja, turizma in druženja zopet krepi. Različica delta se širi in grozi z novim zapiranjem gospodarstev v jeseni, kar krha zaupanje tako vlagateljev kot gospodarstvenikov. Ekonomski kazalci se zaenkrat še ne poslabšujejo bistveno, čeprav se je rast umirila, se pa poslabšuje vidljivost in predvsem pričakovanja gospodarstvenikov.

Inflacija ostaja visoka, a tudi ta kaže določene znake umirjanja. Ostaja pa nepredvidljiva in možnost za njen pospešek se lahko pojavi jeseni, če se bodo nadaljevali izzivi v logističnih verigah, pomanjkanje določenih sestavnih delov, kot so npr. polprevodniki, ali pa rast cen vseh vrst surovin. Če so se pri slednjih cene kovin umirile, pa vidimo, da pri predvsem prehranskih vhodnih surovinah podjetja opažajo nadaljnjo rast cen, kar sicer pritiska na marže, a vseeno podjetja dvigujejo tudi cene končnih izdelkov.

Jesensko dogajanje je močno odvisno tudi od aktivnosti centralnih bank, ki naj bi na novo začrtale novo (ali pa ohranile staro) politiko konec meseca na sestanku v Jackson Hole v ZDA. Novih informacij o spremembah politike obrestnih mer ni, vseeno pa vlagatelji čakajo, kako bodo centralne banke komunicirale umik super sproščenih likvidnostnih ukrepov. Obvezniški trg postaja nekoliko nervozen in s tem bolj nihajen, saj obrestne mere ostajajo rekordno nizke. Do nemških volitev je še sedem tednov in situacija se je s slabim PR nastopom po volitvah zakomplicirala. Krščanski demokrati Angele Merkel in njenega naslednika, kandidata za novega kanclerja, Lascheta izgubljajo, pridobivajo pa socialdemokrati, zeleni in liberalci. Kombinacija slednjih verjetno ni slaba za trg in gospodarstvo, medtem ko bi le socialdemokrati in zeleni lahko prinesli pretres med evropska podjetja zaradi drugačnega pristopa zelenih k razvoju gospodarstva.

Kitajske oblasti so zadnji teden omilile retoriko in delujejo bolj spravljivo, kar so trgi nagradili s pozitivnim odzivom, a zaupanje vlagateljev ostaja skrhano in vlagatelji ocenjujemo, da presenečenj še ni konec. Gospodarska vojna med ZDA ter Evropo na eni strani in Kitajsko na drugi se bo nadaljevala, kar prinaša povečano nihajnost ter predvsem zmanjšanje zaupanja v kitajski delniški trg in podjetja sama.

Na valutnih trgih zadnji teden večjih sprememb ni bilo, smo pa videli malo večjo pocenitev surove nafte, saj je strah pred širitvijo pandemije in posledično manjšo porabo zaradi zapiranja zopet opravil svoje.

Delniški trgi ostajajo visoko, zelo blizu rekordnih ravni, predvsem zaradi nadaljevanja ohlapne denarne politike in dobrih rezultatov za 2. četrtletje 2021. Napovedi so sicer nekoliko previdne, a vlagatelji v pomanjkanju alternativ, ko so obveznice zelo drage in nosijo le majhen donos, nepremičnine pa so na rekordnih vrednostih in v obliki najemnin tudi ponujajo zelo malo, ostajajo v delniških naložbah.

Pretekli teden smo zaradi okrepljenih pričakovanj o spremembi denarne politike oziroma zaradi pričakovanj hitrejšega dviga obrestnih mer zopet videli rotacijo v finančne, predvsem bančne delnice. Nekaj večjih presenečenj pri rezultatih poslovanja je prineslo manjše spremembe na trg in ohranilo pozitivno dinamiko. Močno je tako presenetil danski farmacevt Novo Nordisk, ki je novo zdravilo za hujšanje v ZDA razprodal. Družba je že sedma največja v evropskem indeksu. Čisto po tiho se je na drugo mesto v istem indeksu prebilo nizozemsko tehnološko podjetje ASML, največji svetovni izdelovalec strojev za izdelavo polprevodnikov, in zdaj »grozi«, da bo prehitel Nestle, ki kraljuje na lestvici že vrsto let.

Tudi v ZDA je zadnji teden prinesel pozitiven donos predvsem velikim tehnološkim podjetjem, ki za vlagatelje ostajajo še naprej zelo privlačna. Kitajska tehnološka podjetja so po omiljeni retoriki regulatorjev in centralne oblasti lažje zadihala in povrnila del izgubljenega, a gre le za manjši obliž na rane, saj je zaupanje močno skrhano in vlagatelji so še naprej previdni, saj vlada prepričanje, da nas čakajo nova »presenečenja« v režiji partije in centralne oblasti.

Velja omeniti tudi dogajanje v regiji, še posebej v Sloveniji, kjer počasen, a konstanten dotok denarja na borzo zaradi negativnih obrestnih mer v bankah skrbi, da cene delnic rastejo. Tečaji najprometnejših delnic so praktično že dosegli nivoje pred izplačilom dividend, kar pomeni, da so vlagatelji v le mesecu ali dveh dosegli odličen pet in več odstoten donos.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Smer trgov narekujejo pričakovanja o nivoju obrestnih mer, inflacijska pričakovanja se umirjajo, pandemija ostaja največja neznanka, geopolitika oz. dogajanje na kitajskem pa dodaja svoj delež k premikom trga. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, ki temelji na dolgoročnih trendih, zato ostajajo privlačne. Ob visokih vrednotenjih, geopolitičnih trenjih in negotovostjo o bodoči politiki centralnih bank, vlagatelji ostajajo previdni in te delnice volatilne. Negotovost vnaša vmešavanje kitajskih oblasti v tehnološko panogo in sam ustroj trga. Obveznice so drage, saj so donosi, popravljeni za inflacijska pričakovanja, mizerni, večinoma negativni, skupaj z negativni bančni donosi pa vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe in nepremičnine. Razpršitev portfelja ostaja prioriteta. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar.

Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer odpiranje ekonomij po pandemiji krepi ekonomsko dinamiko, kot je panoga nafte in plina, ali pa bodo stimulativni ukrepi držav spremenili poslovno okolje. Utež v obliki posameznih skladov naj predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo (tudi skozi demografske trende), dele industrije, zaradi infrastrukturnih stimulusov in prehoda na zeleno in oskrbo, prav tako zaradi prehoda na »zeleno« energijo. Dodamo pa lahko še selektivno panogo široke potrošnje, čeprav moramo biti previdni pri delnicah proizvajalcev luksuznih dobrin, kjer so vrednotenja zelo visoka.

Med regijami po privlačnosti izstopa Evropa, pri ZDA je zaradi velike uteži IT podjetij potrebna večja previdnost, Kitajska pa je zaradi zadnjih dogodkov postala izrazito tvegana in s tem manj privlačna, saj zaradi vmešavanja politike v gospodarstvo težko predvideti poslovanje podjetij. Zaradi lepih dividendnih donosov in privlačnih vrednotenj za manjši del portfelja ostaja zanimiva tudi naša regija centralne in jugovzhodne Evrope. Kot zaščita pred inflacijo ostajata energija in materiali, v teh panogah vrednotenja sicer niso pretirana, a po precejšni rasti v preteklosti smo sedaj v fazi konsolidacije tečajev. Finance, predvsem banke, ostajajo špekulativna naložba, še posebej v primeru, če bo inflacija presegla pričakovanja.

Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.