Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Pregled dogajanja:
Gospodarski položaj zadnje tedne ostaja zelo dober, a znaki, da smo dosegli vrh so vse bolj očitni. V ZDA se rast umirja in glavni ekonomski kazalci so se iz visokih nivojev pregretosti nekoliko znižali. Evropa za ZDA zaostaja za dva do tri mesece, zato bodo kazalci verjetno vrh dosegli v prihodnjih dveh mesecih. Precepljenost je blagodejno vplivala na odpiranje gospodarstev in s tem povezano rastjo storitvenega sektorja, predvsem gostinstva in turizma. A delta različica koronavirusa se širi in deli stare celine, predvsem južni del, se zopet nagibajo k zapiranju. Poletna sezona bo očitno krajša od pričakovanj. A v nasprotju z Azijo sezona vsaj bo. Azijsko pacifiške države krepijo omejitve zaradi širjenja delta različice virusa in celo prvič v zgodovini bodo olimpijske igre minile brez gledalcev. Omejitve se že vidijo na gospodarskih kazalcih, ki se v Aziji slabšajo. Negativizem še krepijo posredovanja kitajskih oblasti in partije proti tehnološkim podjetjem. V igri so ogromne količine podatkov o obnašanju uporabnikov, ki jih država želi zadržati v svoji ekskluzivni lasti in s tem odvzeti moč podjetjem. Kljub blažjim poizkusom podobne kontrole ameriških tehnoloških velikanov v preteklosti, je trenutni položaj v svetu zopet naklonjen tehnološkim podjetjem, saj je očitno edini negativni dogodek dogovor o globalnem davku, ki pa ga po preteklih izkušnjam podjetja pogosto prevalijo na potrošnika. Gospodarski odnosi med Evropo in njeno najpomembnejšo partnerico ZDA se še naprej izboljšujejo, saj je Evropa zamrznila idejo digitalnega davka v korist dogovora o globalnem davku. Inflacijska pričakovanja se zaradi vse več indicev o umiranju rasti cen umirjajo. Cene materialov so se ustalile, cene kovin so se nekoliko znižale in ostale na nižjih nivojih, cene npr. lesa, kot enega izmed najbolj podivjanih materialov v prvi polovici leta, so upadle že za 60 % z vrha in se vrnile na nivoje iz začetka leta. Še naprej je čutiti pritisk na rast cen hrane, najbolj nepredvidljiva pa ostajata nafta in plin, kjer rast in odpiranje ekonomij z rastjo porabe potiska cene navzgor, obenem pa nepripravljenost na nov odgovor OPEC+ ter potencialna vrnitev Irana na mednarodne trge (po dogovoru z ZDA) lahko precej povečata ponudbo in znižata cene. Z znižanjem inflacijskih pričakovanj ter s tem dinamiko dviga obrestnih mer so močno upadli tudi zahtevani donosi. Ameriška 10-letna obveznica je sedaj po 1,30 %, medtem ko nemška 10-letna na -0,30 %. Dolar ostaja relativno močan na nivoju med 1,18 in 1,19 dolarja za evro.

Delniški trgi so dosegli nove rekordne vrednosti. Ohranjanje ohlapne denarne politike in padec zahtevanih donosov državnih obveznic so pozitivno delovali na trg. Bližajo se tudi rezultati drugega četrtletja, ki bodo po pričakovanjih odlični in vlivajo dodatni optimizem na trge. Prva podjetja že objavljajo dvig napovedi, saj ugodno gospodarsko okolje in trošenje prebivalstva kreira rast poslovanja in dobičkov. Umirjanje inflacijskih pričakovanj je ustavilo t.i. inflacijsko trgovanje, se pravi rotacijo v delnice, ki bi močneje zrastle ob višji inflaciji. Delnice podjetij za proizvodnjo materialov in finančnih družb so se nekoliko znižale, a večjih premikov vseeno ni bilo. Skok smo videli pri tehnoloških podjetjih, še posebej ko je Pentagon razveljavil izbor za »storitve v oblaku«, s čimer naj bi po pričakovanjih novo, 10 milijard dolarjev vredno pogodbo podpisal Amazon. Na drugi strani so kitajska tehnološka podjetja še naprej pod močnim pritiskom centralne vlade in partije. Najnovejše zaostrovanje je dodatno presenetilo vlagatelje in hongkonški delniški indeks, v katerem imajo največjo težo velika tehnološka podjetja in je v zadnjem tednu zabeležil 3,5 % upad, kar je največ med razvitimi trgi. Verjetno se bodo pritiski nadaljevali, zato navkljub zelo ugodnim vrednotenjem in skoraj rekordnim zaostankom v rasti kitajskih delnic za globalnimi trgi te naložbe ostajajo nadpovprečno tvegane. Regionalno gledano so v preteklem tednu ameriške delnice zopet prehitele evropske, a optimizem v Evropi ostaja na visokih nivojih, zato ostaja interes globalnih vlagateljev za evropske delnice povečan. V ZDA tehnološke delnice ostajajo nadpovprečno drage in po najnovejšem skoku lahko močnejše premike povzročijo šele objave rezultatov poslovanja. Obvezniški trgi se bodo po močnem premiku v naslednjih dneh stabilizirali, premiki lahko pridejo šele po sestanku centralnih bankirjev v Jackson Hole konec avgusta.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Glavno vlogo pri diktiranju smeri trgov so prevzela (vsaj začasno) pričakovanja o nivoju obrestnih mer. Inflacijska pričakovanja se umirjajo, geopolitika pa še vedno dodaja svoj delež k premikom trga. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, ki temelji na dolgoročnih trendih, zato se njihova privlačnost po mesecih konsolidacije povečuje. A ob visokih vrednotenjih, geopolitičnih trenjih ter strahu pred inflacijo, vlagatelji ostajajo previdni. Negotovost dodatno vnaša tudi vmešavanje kitajskih oblasti v tehnološko panogo. Obveznice so drage, saj so donosi popravljeni za inflacijska pričakovanja mizerni, večinoma negativni, skupaj z negativnimi bančnimi donosi pa vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe in nepremičnine. Razpršitev portfelja ostaja prioriteta. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer odpiranje ekonomij po pandemiji krepi ekonomsko dinamiko, kot je panoga nafte in plina, ali pa bodo stimulativni ukrepi držav spremenili poslovno okolje. Utež v obliki posameznih skladov naj predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo (tudi skozi demografske trende), dele industrije, zaradi infrastrukturnih stimulusov in prehoda na zeleno in oskrbo, prav tako zaradi prehoda na »zeleno« energijo. Dodamo pa lahko se selektivno panogo široke potrošnje, čeprav previdno pri delnicah proizvajalcev luksuznih dobrin. Med regijami po privlačnosti izstopa Evropa, pri ZDA je zaradi velike uteži IT podjetij potrebna večja previdnost, Kitajska je po zadnji korekciji prišla v območje, ki je zanimivo za nakupe, a zaradi vmešavanja politike v gospodarstvo previdnost ni odveč. Zaradi lepih dividendnih donosov in privlačnih vrednotenj za manjši del portfelja ostaja zanimiva tudi naša regija centralne in jugovzhodne Evrope. Kot zaščita pred inflacijo ostajata energija in materiali, v teh panogah vrednotenja sicer niso pretirana, a po precejšni rasti v preteklosti smo sedaj v fazi konsolidacije tečajev. Finance, predvsem banke, ostajajo špekulativna naložba, še posebej v primeru, če bo inflacija presegla pričakovanja. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.