Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Pregled dogajanja:

Vse od začetka pandemije so poslovni rezultati ameriških podjetij konstantno presegali napovedi analitikov, kar nam pove, da so analitični modeli krepko podcenili moč in robustnost gospodarskega okrevanja, kar se je odrazilo v prekomerno pesimističnih napovedih glede rasti dobičkov podjetij. V luči prihajajočih objav poslovnih rezultatov za drugo četrtletje 2021 lahko pričakujemo nadaljevanje trenda pozitivnih presenečenj na področju objav glede rasti dobičkov ameriških podjetij. Večina analitikov ocenjuje, da ključ rasti dobičkov leži v robustnosti neto profitnih marž. Rast prihodkov naj bi se nadaljevala do konca leta, podjetja pa se bodo soočala s pritiskom na stroškovni strani zaradi motenj v dobavni verigi in rasti stroškov dela, kar pomeni, da bodo podjetja za ohranjanje dobičkonosnosti prisiljena v dvigovanje cen storitev in proizvodov, kar bo še dodatno okrepilo inflacijski pritisk. Slednje lahko prisili Ameriško centralno banko (FED) v predčasni obrat v denarni politiki (dvig obrestnih mer), kar bi lahko upočasnilo gospodarsko aktivnost v državi in širše. V kolikor pa podjetja ugotovijo, da je povpraševanje po njihovih izdelkih relativno elastično, kar pomeni, da bi rast cen negativno vplivala na količino prodanih proizvodov in storitev s strani potrošnikov, kar bi posledično vodilo v upad poslovnih prihodkov, bodo morala poiskati alternativne scenarije za ohranjanje dobičkonosnosti (ne zgolj preko dviga prodajnih cen), oziroma lahko pričakujemo, da se bodo marže podjetij začele postopoma zniževati, kar pomeni, da bi se do konca leta trend rasti dobičkov podjetij nekoliko umiril.

Podobno kot na drugi strani Atlantika, je večina analitikov presenečena nad močjo gospodarskega okrevanja in rasti dobičkov evropskih podjetij. V prvem četrtletju letošnjega leta so evropska podjetja, na letni ravni, objavila več kot 95-odstotno rast dobičkov (izračun na podlagi podatkov 306 podjetij iz delniškega indeksa Stoxx 600). Rast dobičkov je bila še posebej močna v cikličnih sektorji gospodarstva, kot so industrijska podjetja, banke in avtomobilska industrija ter široka potrošnja, ki so najbolj občutljiva na ponovno odpiranje ekonomij v post-covid okolju.
Angleška centralna banka je na svojem junijskem zasedanju presenetila z nekoliko bolj previdno izjavo glede naraščajočih inflacijskih pritiskov v državi, vendar kljub nedavni močnejši inflaciji od pričakovane še vedno pričakuje, da bo ta prehodna. Od zadnjega sestanka banke v maju se je gospodarska aktivnost še naprej močno povečevala, skupna inflacija pa se je maja medletno zvišala na 2,1 %. Analitiki pričakujejo, da bo inflacija v prihodnjih mesecih še naprej presegala ciljno stopnjo 2 %, s čimer pod vprašanje postavljajo tezo o prehodni naravi inflacije, zaradi česar naj bi se angleška centralna banka v drugi polovici leta 2022 soočala z vse večjim pritiskom na zvišanje obrestnih mer.

Pozitivne novice prihajajo s Kitajske, kjer so močno pospešili cepljenje prebivalstva zoper covid-19. Do zdaj je vsaj dve tretjini prebivalstva (skoraj milijarda ljudi) prejelo vsaj en odmerek cepiva, v skladu s cepilno strategijo pa naj bi oba odmerka do konca julija prejelo 40 odstotkov prebivalstva (kar pomeni 20 milijonov odmerkov cepiva dnevno). S tem tempom jim bo uspelo predčasno (v tretjem četrtletju 2021) uresničiti zastavljeni cilj vsaj 80-odstotne precepljenosti prebivalstva do konca leta 2021. Kitajska upa, da bo s pospešenim cepljenjem prebivalstva uspešno zajezila vnovičen nastop pandemije covid-19 in posledično ponovno omejevanje gibanja in “zapiranje” ekonomije, kar je zagotovo pozitivna novice, ne zgolj za Kitajsko, ampak posledično za ostale države v razvoju in nenazadnje za celoten svetovni gospodarski ustroj. Večina analitikov pričakuje, da bodo kmalu kitajskemu vzoru sledile tudi ostale države v razvoju (tesneje povezane s Kitajsko in v veliki meri odvisne od kitajskih cepiv), saj bodo Kitajci, potem ko bodo zaključili s cepljenjem domačega prebivalstva, bistveno bolj dovzetni za izvoz svojih cepiv in medicinskega osebja. To bo še posebej pozitivno za segment domače potrošnje, ki je zaradi omejevanja druženja in zapiranja določenih segmentov ekonomije v tem delu sveta še posebej na udaru.