Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
Očitno poletni tedni ne bodo dolgočasni. Zadnje dni vidimo, da na trenutke nekoliko nerodno komuniciranje centralnih bank skupaj s spremembami v poslovnem okolju prinaša drugačno dinamiko na globalne trge. Pandemija in njeni izzivi ostajajo ena izmed glavnih gonilnih sil, a vsaj enako moč imajo sedaj še inflacijska zgodba ter ugibanja o bodoči politiki centralnih bank. Če začnemo pri slednjem, je Fed pretekli teden nakazal, da dvig obrestnih mer lahko pričakujemo šele v drugi polovici 2023. Reakcija trga je bila sprva zelo zmedena, kasneje pa so močno porasle cene predvsem dolgih ameriških obveznic, 30-letna se je po marcu zopet vrnila na nivoje donosnosti pod 2 %, 10-letna pa iz nivojev nad 1,6 % na nivoje pod 1,5 %. Dolar je močno pridobil in se premaknil po 1,19 dolarja za evro. Vse to kaže na veliko nepredvidljivost trgov. Močni premiki so, poleg spremenjenih pričakovanj, tudi posledica velike količine denarja, ki še vedno zaliva trge in ki je v svoji naravi izredno špekulativen ter močno odreagira že na vsako manjšo spremembo. Glede inflacije je sedaj prevladal konsenz, da bo čez poletje visoka, jeseni pa se bo normalizirala, a na nivojih višjih od preteklih let. Ostajamo pri trditvi, da je inflacija eden najmanj predvidljivih ekonomskih pojavov, zato previdnost ostaja na mestu.

Pandemija je v razvitem delu sveta postala drugorazredna tema, saj je sedaj čas počitnic. A da še ni vsega konec in vprašanje, kaj si lahko obetamo jeseni, kaže predvsem na nekatere azijske in južno ameriške države. Nova seva, kot sta indijski delta in južnoameriški lambda, se širita hitreje in v Veliki Britaniji se že spopadajo z začetno obliko četrtega vala, zbolevajo tudi cepljeni, a zaenkrat v manjšem, obsegu (v VB so v veliki večini cepljeni z AstraZeneco). To kaže na nepredvidljivost virusa in tudi cepiv, zato nove omejitve javnega življenja v jesenskih mesecih niso izključene. V Evropi trenutno vladajo neke oblike »medeni tedni«, saj so gospodarski podatki zelo dobri, poletje pa bo prineslo močno rast storitev, ki so zadnje mesece močno zaostajale za industrijo. Zadnje ankete nekoliko izboljšujejo sliko v Nemčiji, kjer CDU pridobiva v tekmi z Zelenimi, francoske lokalne volitve pa pred prihajajočimi nacionalnimi v aprilu 2022 niso dale jasnega odgovora o stanju v državi. Edino kar postaja jasno je, da Macron ne more računati na nov mandat, tako da si lahko obetamo novega francoskega predsednika. Države v razvoju so kljub slabši pandemični sliki vseeno prestavile v višjo prestavo in gospodarska slika se je nekoliko izboljšala, to pa nagrajujejo tudi trgi. Razen Kitajske, kjer se vlagatelji še naprej negativno odzivajo na »discipliniranje« največjih kitajskih podjetij in predvsem njihovih lastnikov ter usklajevanje njihovih interesov in pogledov s pogledom komunistične partije.

Delniški trgi še naprej silijo v nove rekorde. Čeprav so pretekli teden močno pridobili tudi obvezniški trgi in so zahtevane donosnosti, še posebej v ZDA, močno padle, pa je tu šlo predvsem za rotacijo iz denarja v obveznice in precej manj iz delnic v obveznice. Je pa po negativnem odzivu v nekaterih cikličnih delnicah očitno, da so le-te izčrpane in potrebujejo premor. Vrednotenja v industriji so postala zelo visoka, finance so po močni rasti v zadnjih tednih v območju konsolidacije ali celo korekcije, edino panoga nafte in plina nakazuje, da bi lahko šla višje, če bo poraba s počitnicami in odprtjem storitev ter transporta poskočila. Vrednotenja v tem sektorju ostajajo nizka in pod nivoji izpred krize. Zopet se krepi interes za delnice dolgoročne rasti. Gre za podjetja, ki so rastla že pred krizo in kjer rast izvira iz spremenjenih dolgoročnih trendov. Govorimo seveda predvsem o delnica IT, e-trgovine, digitalizacije in avtomatizacije. Največji predstavniki so FAANMG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Microsoft, Google) Zadnje mesece so bile v območju konsolidacije in vrednotenja so z rastjo nekoliko upadla. Zgodovinsko gledano ostajajo drage, a v obdobju, ko je vse drago in denar poceni zopet pridobivajo na privlačnosti. Delnice proizvajalcev luksuznih izdelkov iz Evrope rastejo še naprej in so po vrednotenjih že prehitele tehnološke delnice tako iz Evrope kot iz ZDA, zato je pri »luksuzu« potrebna previdnost zaradi visokih vrednotenj. Panoga osnovne potrošnje je zaradi inflacijskih pritiskov in posledično pričakovanega krčenja marž manj privlačna, to potrjujejo tudi opozorila iz podjetij (ta teden Henkel). Po korekciji na surovinskih trgih je korekcija prišla tudi na delnice materialov, ki morebiti postajajo zanimive za bolj špekulativne vlagatelje, a konsolidacija v panogi še ni končana. Zdravstvo je še naprej ena cenejših panog, a večjega interesa vlagateljev ni od nikoder. Potrebno je opozoriti na privlačna vrednotenja kitajskih predvsem tehnoloških delnic, ki pa se na borzah nikakor ne morejo dvigniti iz nižav, saj vsak teden sproti dobivamo nove informacije o vplivu politike na podjetja, kar drži vlagatelje pasivne. Očitno bodo prihajajoči meseci podobni, a velja opozorilo, da se lahko kitajske delnice zelo hitro odzovejo, saj smo v preteklosti videli zelo močno rast v le nekaj mesecih. Obvezniški trgi se bodo verjetno stabilizirali na novih nivojih, saj naslednja 2 do 3 tedna ni pričakovati novih informacij iz FED-a in ECB, lahko pa morje razburkajo inflacijska pričakovanja. Dolar se bo po močnem poskoku verjetno vrnil v območje nivoja 1,20 dolarja za evro.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Glavno vlogo pri diktiranju smeri trgov so prevzela (vsaj začasno) pričakovanja o nivoju obrestnih mer, čeprav inflacijska pričakovanja in geopolitika še vedno dodajata svoj delež. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, ki temelji na dolgoročnih trendih, zato se njihova privlačnost po mesecih konsolidacije povečuje. A ob visokih vrednotenjih, geopolitičnih trenjih ter strahu pred inflacijo, vlagatelji ostajajo previdni. Obveznice so drage, saj so donosi, popravljeni za inflacijska pričakovanja, mizerni, večinoma negativni, skupaj z negativnimi bančnimi donosi pa vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe in nepremičnine. Razpršitev portfelja ostaja prioriteta. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer odpiranje ekonomij po pandemiji krepi ekonomsko dinamiko, kot je panoga nafte in plina, ali pa bodo stimulativni ukrepi držav spremenili poslovno okolje. Utež v obliki posameznih skladov naj predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo (tudi skozi demografske trende), dele industrije, zaradi infrastrukturnih stimulusov in prehoda na zeleno in oskrbo, prav tako zaradi prehoda na »zeleno« energijo. Dodamo pa lahko se selektivno panogo široke potrošnje, čeprav previdno pri delnicah proizvajalcev luksuznih dobrin. Med regijami po privlačnosti izstopa Evropa, pri ZDA je zaradi velike uteži IT podjetij potrebna večja previdnost, Kitajska je po zadnji korekciji prišla v območje, ki je zanimivo za nakupe, a zaradi rastočih geopolitičnih napetosti ter vmešavanja politike v gospodarstvo previdnost ni odveč. Zaradi lepih dividendnih donosov in privlačnih vrednotenj za manjši del portfelja ostaja zanimiva tudi naša regija centralne in jugovzhodne Evrope. Kot zaščita pred inflacijo ostajata energija in materiali, v teh panogah vrednotenja sicer niso pretirana, a po precejšni rasti v preteklosti smo sedaj v fazi konsolidacije tečajev. Finance, predvsem banke, ostajajo špekulativna naložba, še posebej v primeru, če bo inflacija presegla pričakovanja. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.