Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.


Želite izvedeti več, ali imate dodatna vprašanja?
Vabimo vas, da se nam tudi v maju ob petkih, ob 11. uri, pridružite na FB dogodku v živo. Sledite nam na Generali Investments profilu.

 

 

Pregled dogajanja:

– Koronavirus je povsod, v Evropi in ZDA, že dosegel svoj vrh. Število okuženih, hospitaliziranih in umrlih upada. Zato države pospešeno delajo na strategiji izhoda iz karantene. Tempo je različen, prednjačita Danska in Avstrija, najbolj zaostajajo Italija in Španija. Tudi v ZDA je tempo različen in predvsem odvisen od posameznih zveznih držav. Kot se sedaj kaže, bo proces odpiranja počasnejši, kot se je zdelo na začetku krize. Določene dejavnosti bodo, še posebej kjer pride do srečanja večjega števila ljudi (turizem, restavracije, letalski promet itd.), odprte z velikim zamikom in s tem bo vpliv na ekonomijo negativen dalj časa od prvotnih ocen. V najboljšem primeru lahko tako pričakujemo okrevanje v obliki črke U, čeprav je veliko nejasnosti kako bo gospodarska aktivnost izgledala v drugi polovici leta.

– Države še naprej sprejemajo dodatne ukrepe za podporo gospodarstvu. Podobno kot v Sloveniji tudi drugod po svetu pomagajo najbolj prizadetim panogam, tako bodo denimo največje evropske letalske družbe kot so Lufthansa ali proizvajalec športne opreme Adidas prejeli milijarde evrov ugodnih kreditov in drugih oblik pomoči, ki bi jim pomagali preživeti naslednjih nekaj mesecev. Po drugi strani podjetja objavljajo rezultate za prvi kvartal 2020 in dajejo večinoma zelo previdne napovedi za drugi kvartal ter drugo polovico leta. Rezultati se gibljejo v okviru pričakovanj, za prvi kvartal so še vedno relativno dobri, medtem ko so napovedi za drugi kvartal v povprečju precej slabše kot v enakem obdobju lani, a vseeno niso bistveno slabše od pričakovanj vlagateljev. Zaenkrat pozitivno presenečajo predvsem v panogah zdravstva in IT, negativno pa predvsem finančna, letalska industrija, avtomobilisti in nekatera industrijska podjetja.

– Kapitalski trgi se držijo izredno dobro. Verjetno gre večji del zasluge pripisati izdatni likvidnostni pomoči, ki so jo centralne banke sprostile v preteklih tednih, čeprav z nakupi na obvezniških in nekatere tudi na delniških trgih sporočajo, da je njihova moč neomejena. Tako je v začetku tedna dodatne nakupe obveznic sporočila japonska centralna banka. Nekoliko se je umirilo tudi dogajanje na naftnih trgih, čeprav cena nafte ostaja izredno nizko in bo verjetno tu ostala še kak mesec ali dva, da se ekonomije zopet začnejo prebujati in da oživi poraba ter s tem povpraševanje. A nafta in njene delnice imajo relativno majhen pomen za razvita zahodna gospodarstva, zato po začetnem šoku nimajo več prevelikega vpliva na gibanje trgov. Bolj skrbi največja utež največjih pet delnic v ameriškem indeksu S&P, saj Amazon, Google, Microsoft, Apple in Facebook predstavljajo kar 22 % indeksa S&P, ta utež pa je celo večja od podobnega razmerja v času začetka velike depresije v 30-ih letih. Te delnice so tudi glavni razlog za hitro okrevanje ameriških indeksov, zato previdnost na tej točki ni odveč.

Nasvet za vlagatelje:

Vlagatelji se na tej točki sprašujejo »kaj sedaj?« Trenutno ni čas za velike premike, saj so tečaji relativno visoko, podprti z likvidnostjo centralnih bank, čeprav je neznank v svetovnem gospodarstvu ogromno. Ohranjamo pozitiven pogled na panoge zdravstva, IT, osnovne potrošnje in oskrbe, kjer vidimo največji potencial za rast v tej fazi razvoja koronavirus krize. Čas za bolj tvegane naložbe bo prišel, ko bo več jasnosti okoli tempa odpiranja gospodarstev in tudi o samem virusu. Uravnotežen portfelj je v teh časih naš največji zaveznik.