Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
Pandemija je po omejitvi februarja in marca, aprila dobila nov zagon in ta teden dosegla nov vrh. To je podrlo načrte nekaterih držav po odpiranju in nekoliko ohladilo trge. A ker so kljub vsemu ekonomski podatki solidni, v industriji in proizvodnih panogah pa celo odlični, se borze zadržujejo blizu rekordnih vrednosti in vse se zdi še naprej dobro in pod kontrolo. V zadnjem tednu bistvenih sprememb v globalnem ekonomskem in političnem okolju ni bilo. Odnosi na relaciji Zahod (ZDA in Evropa) – Rusija ter Zahod – Kitajska se ne izboljšujejo, nasprotno kažejo tendenco slabšanja. Trend razvoja političnih razmer kaže, da nas najkasneje do jeseni lahko zopet doleti kako »manjše« presenečenje, kar lahko ohladi pregrete kapitalske trge.

V Evropi oziroma Nemčiji je CDU izbrala svojega kanclerskega kandidata za jesenske volitve, te volitve pa bodo prinesle tudi novega kapitana celotne Unije. Brexit se je z ekonomskega vidika oz. posledic že pokazal kot precej manjši dogodek glede na predhodna opozorila in strašenje. Tudi zato se je politično ekonomska situacija v Evropi umirila, in če evropske države s cepivi nekako uspejo omejiti pandemijo do začetka počitnic, bi lahko Evropa in evropski trgi imeli pred sabo lepo poletje in jesen. Centralne banke bodo namreč še naprej skrbele za likvidnost in s tem ohranjale priliv denarja. Prihranki prebivalstva so rekordni v vseh pogledih, tempo naraščanja pa je nevzdržen, saj se kopiči hitreje kot ga gospodarstvo lahko reinvestira.

S podobnimi problemi se srečujejo tudi v ZDA. Celotno sliko pokvari dejstvo, da so ti prihranki zelo neenakomerno porazdeljeni, saj se v pandemiji neenakost močno povečuje. Tudi v luči tega lahko razumemo zadnje poteze kitajske države in partije, ko zahtevajo omejitev moči največjih tehnoloških podjetij in v zadnjem primeru izstop lastnika Alibabe iz lastništva njihove finančne roke Ant Financial. Skrb vzbujajoča je močna rast okužb v Aziji zadnje dni, predvsem v Indiji. Indija je drugo največje gospodarstvo v skupini trgov v razvoju, zato bi močne omejitve javnega življenja lahko imele precejšen vpliv na ekonomsko aktivnost, pa tudi na logistične verige, saj so indijska podjetja velik dobavitelj potrošniških dobrin ameriškim in evropskim podjetjem. Logistika je torej področje, kjer je potrebna dodatna pozornost vseh udeležencev kapitalskih trgov.

Delniški trgi ostajajo blizu rekordnih nivojev. Razmere na obvezniških trgih so se povsem umirile, likvidnost je odlična in ob odsotnosti večjih političnih premikov so zadnji teden motor trgov zopet postali rezultati poslovanja in pričakovanja do konca leta. Močno smo zakorakali v rezultate 1. četrtletja in zaenkrat lahko rečemo da gre vse kot po maslu. Podjetja močno presegajo optimistične napovedi, res pa da so bila pričakovanja postavljena zelo nizko. Ameriške banke so presenetile z visokimi dobički in maržami, čeprav nekoliko razočarale s pričakovanji. Coca Cola, Pepsi in Heiniken so del industrije pijač, ki je prav tako močno presegla pričakovanja, a po drugi strani izrazila zelo previdne napovedi za 2. četrtletje, saj omejitve javnega življenja, ki se nadaljujejo in npr. v Aziji krepijo, slabšajo pričakovanja. Močno so presenetili evropski avtomobilisti. Odlični prodajni rezultati in močna rast marž sta povsem spremenili pogled na panogo in kar naenkrat ima Tesla zelo močno konkurenco na vseh področjih. Edino senca pomanjkanja polprevodnikov hladi močno rast tečajev avtomobilistov. A težko kategorniki borze šele pridejo. Smer trga bodo določila največja tehnološka podjetja, predvsem njihov komentar dogajanja ter pogled v nadaljevanje leta 2021. Polprevodniki bodo še naprej vroča zgodba, zanimiv bo predvsem komentar obnašanja potrošnikov in potrošniških trendov, ki so definirali vzpon največjih IT podjetij. Dolar še naprej vztraja okoli 1,20 dolarja za evro, kar ustreza vsem glavnim odločevalcem in obenem nima prevelikega vpliva na napovedi podjetij oziroma njihovo poslovanje.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Razvoj pandemije, državni stimulusi in likvidnost centralnih bank krojijo borzne trge, a ti zaradi likvidnostne plime silijo višje. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, a ob visokih vrednotenjih previdnost ni odveč. A za novo rast bodo potrebni boljši rezultati poslovanja. Obveznice ostajajo drage, saj so donosi popravljeni za inflacijska pričakovanja mizerni, skupaj z negativnimi bančnimi donosi pa vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe in nepremičnine. Razpršitev portfelja ostaja prioriteta. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer se pričakuje močno spremembo poslovnega okolja na bolje zaradi cepiv ali zaradi vpliva novih politik. Utež v obliki posameznih skladov naj predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo (tudi skozi demografske trende), industrijo, zaradi infrastrukturnih stimulusov in oskrbo, zaradi prehoda na »zeleno« energijo, dodamo pa lahko še selektivno panogo široke potrošnje. Med regijami po privlačnosti izstopa Evropa, zaradi lepih dividendnih donosov in privlačnih vrednotenj je za manjši del portfelja zanimiva tudi naša regija centralne in jugovzhodne Evrope. Kot zaščita pred inflacijo se omenjata energija in materiali, v teh panogah vrednotenja sicer niso pretirana, a po precejšni rasti v preteklih tednih prihaja obdobje konsolidacije. Za malo bolj potrpežljive vlagatelje je znotraj trgov v razvoju zopet privlačnejša Kitajska. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.