Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
Pandemija ne pojenja. Globalno številke še naprej rastejo. Najhuje je v Evropi in Latinski Ameriki. Evropa zato uvaja vse bolj rigorozne ukrepe, Nemčija bo čez velikonočne praznike povsem ustavila javno življenje, temu bodo sledile še nekatere druge države. Pozitivno je, da se zaenkrat vidi vzporednico s hitrostjo cepljenja in širjenjem pandemije, saj so le ta tam, kjer je cepljenje hitrejše in zajema večji del populacije upočasnjuje. Taki primeri so ZDA, VB in npr. Izrael.

Podaljševanje zaprtja in ustavljanja javnega življenja ima močan negativen vpliv na gospodarstva. Zato države in centralne banke še naprej zagotavljajo likvidnost in ohranjajo nizke obrestne mere. Pribitki na državne obveznice so, po intervenciji centralnih bank, zadnji teden nehali naraščati. Tudi ECB je po nekaj tednih zgolj verbalne komunikacije zadnji teden okrepila nakupe in s tem začela zopet premikati obrestne mere nekoliko navzdol. Čeprav ameriške 10-letne obveznice še vztrajajo na nivoju nekaj po 1,7 % donosa, kar je precej višje kot le pred nekaj meseci, pa se zdi, da se je zagon vseeno izčrpal. Inflacijska pričakovanja ostajajo relativno visoko, a tudi rast cen materialov in nafte se je ustavila. Zato lahko v naslednjih treh mesecih pričakujemo precejšen skok inflacije, kaj bo v začetku jeseni pa ostaja še naprej povsem odprto.

Ameriška gospodinjstva pospešeno prejemajo stimulus v višini 1.400 dolarjev na državljana, dodatno so se aktivirale še nekatere druge ugodnosti. V naslednjih dneh in tednih lahko pričakujemo, da se bo del tega denarja prelil na kapitalske trge. Podpora ekonomiji je tako zagotovljena in rast vseh naložbenih oblik se lahko nadaljuje. Na drugi strani sveta, Kitajska nadaljuje z zategovanjem likvidnosti in rezultat je več kot 15-odstotna korekcija iz vrha v februarju. V Turčiji po odstavitvi guvernerja centralne banke nadaljuje z Erdoganovim ekonomskim eksperimentiranjem, ki pelje globlje v krizo, nadaljnje razvrednotenje turške lire in kapitalske kontrole. Vse skupaj resno maje temelje turškega gospodarstva.

Kapitalski trgi so uspeli doseči ravnotežje po močnih premikih na obvezniških trgih. Obrestne mere na državne obveznice daljše ročnosti po besedni in dejanski intervenciji centralnih bank kažejo znamenja stabilizacije, kar ugodno vpliva na delniške trge. Obrestne mere so nehale naraščati in posledično so zadnje dni zopet oživele tehnološke delnice, medtem ko se nekatere, predvsem finančne, zastale. Dobički na marsikateri ciklični delnici v zadnjih dveh ali treh mesecih so mamljivi, zato je pobiranje dobičkov razumljivo.

Korekcija je nekatere tehnološke delnice naredila zopet nekoliko privlačnejše. Obenem se stimulus ameriškim gospodinjstvo vsaj delno preliva nazaj v delnice in tu smo že v prejšnjem krogu videli, da prednjačijo milenijci, ki imajo raje tehnološke naložbe kot bolj dolgočasne in zaspane panoge, kot so finance ali industrija. A visoka vrednotenja znotraj tehnološke panoge še naprej predstavljajo oviro, ki bo zavirala rast trga. Zato večjih premikov do maja, ko se bo začela objava rezultatov 1. četrtletja, ne pričakujemo. Bolj stopicanje sem in tja.

Evropski delniški trgi še naprej izgledajo močno. Privlačnost in interes za evropske delnice se povečuje in ker zastopanost evropskih delnic v globalnih portfeljih ostaja podpovprečna, se lahko rast v Evropi nadaljuje. Zelo pomembno bo obvladovanje pandemije in cepljenje, kjer Evropa zaostaja in s tem narašča tveganje, da bo letošnja turistična sezona še slabša kot lanska. Končno je tudi Evropa dobila svojo Teslo. Volkswagen je prinesel že skoraj 100-odstotni donos v dobrega pol leta in njegova strategija elektrifikacije vozil ni prepričala samo velikih, ampak tudi male vlagatelje. Interes t.i. »Robinhood« vlagateljev, ki so pred nekaj tedni divje špekulirali z nekaterimi manjšimi ameriškimi delnicami, se je močno povečal in obseg trgovanja z delnicami Volkswagna je med malimi vlagatelji v ZDA  zrasel za šestkrat. To je prvi tak primer v Evropi in upajmo, da ne zadnji.

Azijski trgi pod vplivom Kitajske nadaljujejo s korekcijo, dodatno je negativen sentiment okrepila napoved japonske centralne banke, da bo prenehala z nakupi ETF skladov. Za vikend je pogorela še ena največjih tovarn polprevodnikov in mikro kontrolerjev na Japonskem, ki je pomembna predvsem za avtomobilsko industrijo. Posledično je sledil precejšen upad vrednosti delnic japonskih avtomobilistov. Med trgi v razvoju, poleg Kitajske, trenutno slabo kaže tudi Latinski Ameriki, saj slaba kontrola nad pandemijo, gospodarske težave ter upad vrednosti valut nikakor nočejo popustiti. Posledično so visoke cene surovin in energentov premalo, da bi lahko rešile vse nakopičene gospodarske težave.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Razvoj pandemije, državni stimulusi in likvidnost centralnih bank krojijo borzne trge, a ti zaradi likvidnostne plime in rotacije med naložbami silijo višje. V ospredju ostaja vprašanje inflacije. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, a ob zelo visokih vrednotenjih previdnost ni odveč in vlagatelji so bolj previdni. Panoga se je stabilizirala, a še vedno ostaja v območju korekcije.

Zgodovinsko drage obveznice in negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe, a dolgoročne obveznice so zadnje tedne zaradi strahu pred inflacijo manj privlačne. Znotraj delnic se je rotacija med panogami, najprivlačnejše so bile energija, materiali, finance in industrija, umirila.

Razpršitev portfelja je še naprej nujna. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer se pričakuje močno spremembo poslovnega okolja na bolje zaradi cepiv ali zaradi vpliva novih politik. Utež v obliki posameznih skladov naj predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo (tudi skozi demografske trende), industrijo in oskrbo, med regijami po privlačnosti izstopa Evropa, zaradi lepih dividendnih donosov in privlačnih vrednotenj je za manjši del portfelja zanimiva tudi naša regija centralne in jugovzhodne Evrope.

Kot zaščita pred inflacijo se zadnje tedne omenjata energija in materiali, v tej panogi vrednotenja sicer niso pretirana, a po precejšni rasti v preteklih tednih prihaja obdobje konsolidacije. Še vedno pa ostaja kot zanimiva začimba v portfelju, tako skozi panožni kot tudi regijski pristop. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.