Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
Zadnji mesec je bila pandemija v lepem upadu in upočasnjevanju, a podatki zadnjega tedna niso več tako optimistični. Grafi števila okužb so se globalno obrnili navzgor, situacija je trenutno najslabša v Latinski Ameriki, a tudi Evropa in nekatere azijske države kažejo trende, ki niso najbolj obetavni. Omejitve javnega življenja tako večinoma ostajajo, v celi zgodbi pa je trenutno vzpodbudno to, da se ukrepi večinoma ne zaostrujejo več, čeprav se njihovo delovanje podaljšuje do konca marca in v začetek aprila. Nov mejnik z odpiranjem bi lahko postal čas po veliki noči. Cepljenje se sicer nadaljuje, a praktično povsod poteka počasneje od pričakovanj, pojavljajo pa se dvomi o uspešnosti cepiva proti novim sevom. To je skušal umiriti Pfizer, ki je v ponedeljek objavil, da njegovo cepivo, v laboratorijskem okolju in na umetno vzgojenem virusu, ki je zelo podoben novim mutacijam, ki se pojavljajo v svetu, tudi uspešno deluje. Bomo videli, kakšno bo stanje na terenu. Ker ukrepi za omejevanje širjenja virusa še naprej močno zavirajo gospodarsko aktivnost, predvsem storitveni sektor, se države trudijo izpad nadomestiti s stimulativnimi ukrepi. V ZDA so tako končno tudi v senatu potrdili nov, velikanski 1.900 milijard velik paket, ki pokriva tako neposredno denarno pomoč družinam in podjetjem, kot tudi širok program investicij, predvsem v infrastrukturo in bolj zeleno gospodarstvo. To še naprej krepi inflacijska pričakovanja in posledično dvig cen materialov ter energentov na nove, višje nivoje. Nafta je tako prvič po pandemiji presegla vrednost 70 dolarjev za sodček, OPEC pa očitno zaenkrat ne namerava povečati načrpanih kvot. Gospodarski kazalci za prvi kvartal bodo slabši od pričakovanj, predvsem zaradi storitvenega sektorja in tudi zadnji gospodarski podatki s Kitajske so slabši od pričakovanj, a pozitivno ostaja dejstvo, da so še vedno v območju rasti. Nova petletka na Kitajskem daje še večji poudarek okoljsko manj obremenjeni tehnologiji in industriji ter večjo težo domači potrošnji. Optimizem za drugo polovico leta ostaja v svetu na visokih nivojih, kar za trge lahko predstavlja določeno tveganje, saj so pričakovanja zelo visoka. Vpliv verjetno počasnejšega odpiranja od pričakovanj na gospodarstvo in gospodarske kazalce je podcenjen.

Kapitalski trgi so zadnji teden nadaljevali z zelo divergentnimi trendi. Obvezniški trgi so še naprej padali in ameriška 10-letna obveznica je prebila mejo 1,5 %, nemška pa -0,3 %. Tudi komentar centralnih bankirjev, predvsem Fed-a in Powell-a so bili zelo tehnokratski in niso umirili trgov. Inflacijska pričakovanja so poleg pričakovanj o odpiranju gospodarstev še naprej glavni novici, ki premikata trge. Rotacija iz hitro rastočih tehnoloških podjetij v druge, ciklične in t.i. value naložbe se nadaljuje. Simbol divje rasti in nenormalnih vrednotenj. Tesla je tako v dobrih 14 dneh izgubila že skoraj 40 % vrednosti. Tudi nekatera druga tehnološka podjetja so močno izgubila in posledično je glavni tehnološki indeks Nasdaq z vrha upadel za 11 % in s tem zašel v območje korekcije. Na drugi strani je indeks 30 največjih ameriških podjetij Dow Jones, ki vključuje le malo precenjenih tehnoloških podjetij dosegel nov rekord. To kaže na zanimanje vlagateljev za ostale panoge. Zadnje tedne so v ospredju predvsem energija, materiali in industrija. Ta rotacija se pozna še posebej močno v Evropi, kjer je delež visokotehnoloških podjetij nižji in posledično evropski indeksi prehitevajo ZDA. V Evropi so praktično vsi indeksi na pokoronskih rekordih, tudi pri nas v Sloveniji. Poleg rotacije lahko razloge iščemo tudi v nižjih vrednotenjih in precej majhni zastopanosti teh delnic v portfeljih globalnih vlagateljev. Zato postaja Evropa nova ljubljenka globalnih delniški vlagateljev. A kot kaže zgodovina se ta ljubezen lahko hitro ohladi. Zvezda prvih dveh mesecev, Kitajska, pa je v pičlih 14 dneh izgubila vse pridobljeno v letošnjem letu. Glavni kitajski indeks CSI300 je tako po hitrem, več kot 15 % upadu, zopet v rdečem območju. Vzroki so večplastni, a glavnino »krivde« lahko pripišemo kitajskim oblastem in njihovi želji po umiritvi rasti in ne prevelikemu napihovanju balona.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Razvoj pandemije, državni stimulusi in likvidnost centralnih bank krojijo borzne trge. Ti zaradi likvidnostne plime in rotacije med naložbami silijo višje. Zadnje tedne prihaja v ospredje vprašanje inflacije. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo poslovanja, a ob zelo visokih vrednotenjih previdnost ni odveč in vlagatelji so bolj naklonjeni realizaciji dobičkov. Panoga je zato v območju dolgo pričakovane korekcije. Zgodovinsko drage obveznice in negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe. Dolgoročne obveznice so zadnje tedne zaradi strahu pred inflacijo manj privlačne. Znotraj delnic se nadaljuje rotacija med panogami. Najprivlačnejše zadnje tedne so energija, materiali, finance in industrija. Razpršitev portfelja je nujna. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer se pričakuje močno spremembo poslovnega okolja na bolje zaradi cepiv ali zaradi vpliva novih politik. Na primer vse, kar je povezano s čistejšim okoljem in bolj vzdržnim načinom bivanja. A tudi tu je potrebna previdnost, saj so ponekod vrednotenja iracionalna. Trend rasti trgov se zaradi stimulusa, ki je bolj usmerjen v industrijo, infrastrukturo in do okolja prijaznejše življenje lahko nadaljuje. Utež v obliki posameznih skladov naj predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, industrijo in oskrbo, med regijami izstopa Azija in Evropa. Kot zaščita pred inflacijo so zadnje tedne omenjata energija in materiali, v tej panogi vrednotenja še niso pretirana, zato je to lahko zanimiva začimba v portfelju, tako skozi panožni kot tudi regijski pristop (Latinska Amerika, Rusija), a pozornost je potrebna tudi zaradi valutnih nihanj. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi in osredotočenost na dolgoročne trende se skozi zgodovino kaže kot pomembna komponenta doseganja nadpovprečnih donosov.