Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

Želite izvedeti več, ali imate dodatna vprašanja? Vabimo vas, da se nam vsak petek ob 11h pridružite na FB dogodku v živo. Sledite nam na Generali Investments profilu.

 

 

Pregled dogajanja:

– Koronavirus je povsod, v Evropi in ZDA, že dosegel svoj vrh. Število okuženih, hospitaliziranih in umrlih upada. Zato se države pospešeno posvečajo izhodu iz karantene. Danska je tako že deloma odprla šole, Nemčija podobno, odpirajo se določene panoge in trgovska dejavnost. Tudi v Sloveniji. A kljub vsemu je omejitev še vedno veliko, še posebej v najbolj prizadetih panogah transporta, gostinstva in turizma. Nekatere države so močno odvisne od turizma (Grčija, Hrvaška), kjer turizem predstavlja 20 % BDP, a tudi v Španiji in Italiji je ta delež visok, zato prihaja v ospredje vprašanje, kaj bo z letošnjo turistično sezono, in če je ne bo oz. bo zelo omejena, kakšni bodo ukrepi na nivoju EU, da se bo močna recesija omilila.

– Države uvajajo dodatne ukrepe za premostitev sheme, jamstvene sheme in garancije za najbolj izpostavljene posameznike in podjetja. To krepi optimizem na trgu, a številke v drugem kvartalu bodo neizprosne. Pričakujemo lahko zelo velik upad gospodarske aktivnosti, v zadnjem tednu so se te napovedi še nekoliko poslabšale. Zato se hiti z izhodno strategijo in zadeve se spreminjajo iz dneva v dan. Skupen imenovalec izhodnim ukrepom v zadnjih 14 dneh je, da se situacija z virusom umirja nekoliko hitreje od pričakovanj, zato so tudi izhodni ukrepi nekoliko hitrejši od pričakovanj, kar vliva nekaj optimizma za tretji in četrti kvartal ter omogoča hitrejši povratek k normalnemu življenju.

– Če lahko Kitajska ponudi informacije kako svet izgleda po odpravi ukrepov, potem lahko bolj optimistično zremo v svet. Po odpravi omejitev se je močno povečal nakup letalskih kart za prvomajska potovanja, tudi turistične zmogljivosti se lepo polnijo. Ljudje si po mesecih karantene želijo spremeniti okolje in doživeti nekaj novega. Po drugi strani vidimo krepitev digitalnih, online prodajnih kanalov, kar pomeni dodaten pritisk na fizično trgovino. Lahko ocenimo, da je to ena izmed trajnih sprememb, ki jo prinaša ta koronavirus kriza.

– Največji izziv ostajajo azijske države in države s slabšim zdravstvenim sistemom, a med njimi so nekatere zelo velike in pomembne države trgov v razvoju kot so Indija, Rusija in Južna Afrika. Tam vrh koronavirusa še ni bil dosežen, zato se omejevalni ukrepi nadaljujejo, kar ima močan negativen vpliv na trge v razvoju kot celoto. Tako stanje lahko pričakujemo še vsaj teden ali dva.

Vpliv na kapitalske trge:

– Trgi so tudi pretekli teden končali v zelenem, saj optimizem krepi zaupanje vlagateljev. Začele so se prve objave rezultatov podjetij. V ZDA so v ospredju banke in IT panoga. Banke so razočarale, predvsem zaradi oblikovanj dodatnih rezervacij zaradi pričakovanih odpisov in slabih kreditov. Trg se je na te objave odzval negativno in kot panoga so finance beležile enega slabših rezultatov. Po drugi strani so prva IT podjetja nakazala solidne rezultate, čeprav glavnina objav največjih podjetij še pride v prihodnjih dneh. A to ni ustavilo Amazona in Netflixa pri doseganju novih vrhov, saj njun poslovni model očitno prosperira v teh kriznih časih. Tudi prva podjetja iz panoge zdravstva nakazujejo dobre rezultate, še bolj pa razveseljujejo njihove napovedi za celo leto, saj pričakujejo pospešek poslovanja.

– Podatki družb, ki raziskujejo tržne trende in nakupovalne navade za marec in april kažejo, da so ljudje usmerjali nakupe predvsem v nujne potrošne dobrine, kot so prehrana in sredstva za gospodinjstva. Kupce v času karantene privlači tudi online zabava. Po drugi strani smo videli močan padec prodaje pri večjih enkratnih nakupih, kot so veliki gospodinjski aparati in avtomobili. Ker je avtomobilska industrija pomemben del evropskega in nemškega gospodarstva (s tem tudi slovenskega, saj predstavljajo skoraj 20 % slovenskega izvoza), se pričakujejo vzpodbude za nakup novih avtomobilov, podobno kot v obdobju 2009-2010. V ta namen je 5. maja sestanek nemških avtomobilistov z nemško vlado. To bi bil lahko trenutek za večji premik tečajev v Evropi.

– Dogovor OPEC+ o zmanjšanju črpanja nafte je le na kratko dvignil ceno nafte. Ukrepi so na kratek rok premajhni, da bi uspeli nevtralizirati upad porabe nafte zaradi karanten in posledično manjše gospodarske aktivnosti ter transporta. Zaradi velikega kratkoročnega presežka ponudbe nafte v ZDA je cena tako upadla pod 0, saj so se predvsem špekulanti in finančni vlagatelji želeli znebiti pogodb za dobavo nafte (futures-ov) v maju in kupiti daljše pogodbe na eni strani, na drugi strani pa se znebiti dejanske fizične dostave. Te nizke cene nafte imajo sicer vpliv na trge, a če pogledamo malo dlje, v jesen, ko lahko pričakujemo normalizacijo dogajanja v svetu, je cena dobave ameriške nafte WTI v septembru lahko približno 30 dolarjev. So pa nizke cene nafte dobre za vse energetsko odvisne države in velike uvoznice, Kitajsko, Evropo in Slovenijo.

– Obvezniški trgi so stabilni in centralne banke imajo trden »nadzor« nad trgom. Likvidnost je dobra in razlike med nakupnimi ter prodajnimi cenami (t.i. spread-i) so zopet normalne. Države še naprej hitijo z izdajo novih obveznic in menic, saj tako financirajo nadaljnje ukrepe za boj s koronavirusom. Povečano ponudbo pričakujemo še nekaj časa, zato bodo centralne banke še naprej budno spremljale dogodke in po potrebi ukrepale z dodatno likvidnostjo.

Nasvet za vlagatelje:

– Trgi so še nekoliko zrasli v zadnjem tednu, tako da padci od začetka leta ne izgledajo več dramatično. Nekatere delnice so že presegle ne samo nivoje iz začetka leta, ampak so celo šle na nove najvišje vrhove. Posledično je čas za razmislek o prilagajanju portfelja v smislu manjšega zmanjšanja delniške izpostavljenosti za vlagatelje, ki imajo trenutno pretežni del portfelja v delnicah. V prihajajočih tednih bodo rezultati in napovedi firm ter strategije izhoda iz karantene dali boljšo sliko glede prihodnjega razvoja gospodarskih dogodkov, zato je priporočljivo zmanjšati tveganje. Vlagatelji, ki imajo zelo konzervativno naravnane portfelje (vključno z depoziti) pa naj z manjšimi koraki povečajo delniško izpostavljenost, saj tvegajo, da ob dobrem razpletu dogodkov zamudijo nadaljnjo rast.

Za dolgoročne vlagatelje ali varčevalce ohranjamo priporočila nespremenjena. Ostanite na začrtani poti. Leto 2021 izgleda precej bolje in koronavirus naj bi imel le še majhen vpliv na ekonomijo. Vlagatelj naj ohranja naložbeno strategijo in tempo vlaganj. Poplava novo ustvarjenega denarja krepi dolgoročno privlačnost delnic, v škodo predvsem bančnim depozitom.

Najprivlačnejše panoge ostajajo zdravstvo, prehrana, osnovne komunalne dobrine in IT. Nekateri naši skladi te panoge dobro predstavljajo (Generali Vitalnost, Generali Tehnologija), a so tudi drugi skladi prilagodili portfelje, ki odražajo naša pričakovanja glede prihodnjega razvoja dogodkov, npr. Generali Rastko Evropa ima skoraj 18 % portfelja naloženega v evropska IT podjetja. Ohranjamo ključno priporočilo o preudarni strukturi portfelja ter razpršitvi premoženja med različne kategorije in regije. Naložbe npr. v delnice energetskih (naftnih) podjetij naj predstavljajo do 10 % portfelja in ne pretežni del portfelja. Te delnice so lahko začimba portfelju, nikoli ne bi smela biti začimba glavna jed.

– Za konec bi radi še opozorili glede vlaganja v nafto, saj se pojavlja vse več vprašanj na to temo. Delnice naftnih podjetij niso isto kot nafta. Tudi vsa nafta ni ista. Imamo veliko vrst nafte z zelo različnimi cenami. Tudi ista vrsta nafte nima istih cen, saj se cene močno razlikujejo od kraja in časa dobav. Tako je cena za dobavo zahodno teksaške lahke nafte (WTI) v maju padla po 0, cena iste nafte za dobavo v septembru in oktobru pa ostaja nad 30 dolarji za sodček. Posledično tudi ETF-i, ki vlagajo v nafto trgujejo z množico teh finančnih instrumentov. Ko je ETF prodal majske pogodbe in kupil junijske, je ob tem ustvaril veliko finančno izgubo za vlagatelje. Zato je gibanje teh ETF-jev lahko povsem drugačno od pričakovanj. Vsem vlagateljem, ki ne poznajo področja trgovanja z nafto, svetujemo, da se oddaljijo od kratkoročnih špekulacij in se držijo dolgoročne naložbene strategije, ki je usklajena s profilom vlaganja.