Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
Drugi val pandemije se umirja. To je evidentno tako v Sloveniji kot tudi globalno. V dobrih treh tednih, od sredine januarja, je v svetu 7-dnevno povprečje števila novo okuženih padlo iz skoraj 750.000 pod 440.000. Rezultat je posledica več dejavnikov. Omejitve v javnem življenju so zmanjšale število stikov med ljudmi, prekuženost narašča, obenem pa se tudi krepi cepljenje, še posebej najranljivejše starejše generacije. To je prvi dejavnik v rasti trgov. Drugi pomemben dejavnik je stimulus v ZDA, ki je praktično dogovorjen. Odrasla oseba bo prejela po 1400 dolarjev, celoten paket pa naj bi dosegel slabi 2 milijardi dolarjev. Nesoglasij med republikanci in demokrati okoli dejanske oblike stimulusa je vse manj. Pričakovana močna podpora gospodarstvu in nadaljnje kreiranje oziroma tiskanje denarja ustvarjata likvidnostno plimo, ki sili v vse naložbene kategorije. S tem se krepijo tudi inflacijska pričakovanja, saj vlagatelji v prihodnje pričakujejo višjo inflacijo. Četrti pomemben dejavnik na trgih so boljši rezultati od pričakovanj, predvsem pa zelo optimistične napovedi za drugo polovico leta 2021. To vlagateljem kljub visokim vrednotenjem a zaradi močne likvidnostne podpore daje zaupanje, da vidimo nove dnevne rekorde na borzah. Kratek popravek izpred 14 dni je praktično že pozabljen, sedaj analitiki že govorijo o začetku novega bikovskega trenda. Ob vsej pričakovani likvidnosti, ki jo bodo države in centralne banke ustvarile v prihajajočih tednih in mesecih se to lahko tudi zgodi, a celoten finančni sistem postaja s tem vse bolj nestabilen. Politika je v zadnjih tednih nekoliko izgubila vpliv na borze, saj ameriška administracija pod Bidnom pristopa bolj previdno h komunikaciji in s tem povzroča manj negotovosti. V Evropi se po padcu italijanske vlade na oder očitno vrača Draghi, ki bo dobil podporo za sestavo nove (krhke) vlade. Trgi se na to odzivajo pozitivno, kar verjetno pomeni nekaj zatišja v Evropi v prihajajočih tednih. Azijski trgi so najbolje štartali v 2021. Z dobrim obvladovanjem pandemije ter solidnimi gospodarskimi podatki so postali najprivlačnejše mesto za vlagatelje. Čeprav včasih vlade dodobra razburkajo morje, kot je bil primer Alibabe, pa so se tudi tu očitno uspeli dogovoriti, da se Alibaba pokori volji države in partije. Večji del se preoblikuje v finančni holding pod nadzorom regulatorjev in s tem ponovno pridobi zaupanje vlagateljev. Podrobnosti dogovora še ni, a zadnje čase detajli vlagateljev ne zanimajo.

Poslovni rezultati za zadnji lanski kvartal, predvsem pa napovedi za 2021 še naprej presegajo številke, ki so jih pričakovali analitiki. Ob podpori močne likvidnosti se krepi odziv trgov. Zadnji teden so po dobrih rezultatih izstopali internetni velikani kot so Amazon, Paypal, Google in Alibaba. Te delnice so spet močneje poskočile, po nekaj mesecih stopicanja sem ter tja. Mogoče bi to lahko prineslo močnejšo rotacijo nazaj v glavne IT delnice, saj so zadnje tedne znotraj IT segmenta rastle predvsem delnice manjših podjetij, kjer so v nekaterih primerih vrednotenja postala že prav absurdna, a vlagatelji še naprej vso pozornost usmerjajo v zgodbo, samo vrednotenje pa je drugotnega pomena. Razočaranje so še naprej rezultati naftnih podjetij, ki so bile zvezde trga v konec 2020 in v prvih tednih januarja. Zanimivo je tudi prestrukturiranje teh podjetij, ki vse bolj silijo v zeleno energijo in na dražbah kupujejo velike bloke pravic do uporabe kopnega in morij za gradnjo zelenih virov energije. Pri tem tekmujejo z še eno zvezdo trga, podjetji iz sektorja oskrbe, ki so na krilih rasti porabe elektrike in dragih CO2 kuponov odlično začela leto 2021. Še naprej pozitivno preseneča Evropa, saj so rezultati proizvodnega sektorja nad pričakovanji, zelo pozitivno so presenetili tudi avtomobilisti, medtem ko storitveni sektor še naprej krvavi denar, umik ukrepov in odpiranje držav pa sta odmaknjena v nedorečeno pozno pomlad. Nekoliko so razočarala tudi velika farmacevtska podjetja, kjer rast s pandemijo povezanih storitev ni nadomestila upada na nekaterih drugih področjih, a nizka vrednotenja največjih družb niso ustvarila prodajnega pritiska. Se pa počasi krepi pritisk v panogi potrošnih dobrin, kjer se dražje kmetijske dobrine začenjajo odražati v poslovanju in pritiski na marže, kar je lepo ponazoril Unilever z rezultati, ki niso navdušili. Povsem druga zgodba so industrijska podjetja, ki z dobrimi napovedmi presenečajo vlagatelje. Očitna so pričakovanja, da se bodo stimulusi prelili v rezultate in ponekod lahko del tega že opazimo, saj je trg po besedah npr. največjih evropskih gradbenikov močan. Še naprej vlagatelji pričakujejo višjo inflacijo v prihodnje, kar daje moč reflacijski rotaciji znotraj delniških trgov. Rezultati bank so sicer večinoma razočarali, a zaradi reflacijske zgodbe se tečaji le-teh držijo zelo dobro. Na drugi strani vidimo pritiske na obvezniških trgih, predvsem pri obveznicah z daljšo ročnostjo, ki silijo nekoliko višje. Zgodbe o divjem špekuliranju z delnicami GameStop ter upora malih vlagateljev proti Wall Stretu je bilo hitro konec, saj je ekonomska zakonitost premagala »zgodbo« in delnice so doživele ogromen popravek. Zadnja dva tedna se spet krepi dolar, ki je začasno šel nazaj na nivoje manj kot 1,2 dolarja za evro. To je zmanjšalo pritisk na evropske izvoznike, a vse skupaj se zdi le začasno, saj ob ogromnem stimulusu analitiki še naprej pričakujejo drsenje dolarja in tečaj okoli 1,30 dolarja za evro konec leta.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Razvoj pandemije, prihajajoči stimulusi in likvidnost centralnih bank še naprej krojijo borzne trge, čeprav le-ti zaradi plime likvidnosti silijo vse višje. Tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo, a ob zelo visokih vrednotenjih previdnost ni odveč. Zadnje tedne so se podražile predvsem delnice manjših družb, zato lahko verjetno pričakujemo nekaj rotacije v največja IT podjetja. Drage obveznice in negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe, znotraj delnic se nadaljuje špekulativna rast, ki občasno meji na manijo. Naložbe, ki razen zgodbe, ne ponujajo ničesar drugega, so vse bolj vroča roba. Zaradi visokih vrednotenj svetujemo večjo previdnost in ostajamo pri splošnem priporočilu, da je nujna razpršitev portfelja. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Priložnosti izven tehnološkega sektorja ostajajo privlačne zaradi nižjih vrednotenj, še posebej v segmentih trga, kjer se pričakuje močno spremembo poslovnega okolja na bolje zaradi cepiv ali zaradi vpliva novih politik. Eden takih segmentov je vse, kar je povezano s čistejšim okoljem in bolj vzdržnim načinom bivanja, kjer pa je zadnje tedne po močni rasti potrebna previdnost. Močna rast je ponekod prehitela realnost v poslovanje teh podjetij, a v poplavi likvidnosti to vlagateljev zaenkrat ne skrbi. Trend rasti trgov se zaradi stimulusa, ki je bolj usmerjen v industrijo, infrastrukturo in do okolja prijaznejše življenje lahko nadaljuje. Zgodovina uči, da se glavni nosilci rasti trgov skozi obdobja močno spremenijo. Uravnotežen pristop k investiranju je zato nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, industrijo in oskrbo, med regijami izstopa Azija. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le-tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi. Čeprav so lahko nihaji v eno ali drugo smer močni, nas le-ti ne smejo zavesti pri razmišljanju, kako strukturirati in sestaviti portfelj za dolgo obdobje varčevanja.