Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
Leto 2020 gre počasi h koncu in končuje se precej bolje, kot bi lahko ob začetku pandemije pričakovali. Predzadnji teden leta nam prinaša nov stimulus v ZDA, ki znaša 900 milijard dolarjev. Z njimi bodo ublažili udarce zaradi pandemije takoj v začetku 2020, še vedno pa so vse oči uprte v novo Bidnovo administracijo, od katere se pričakuje v februarju še nadaljnjo podporo. Stimulus poleg drugega prinaša enkratno podporo 600 dolarjev vsakemu Američanu ter po 300 dolarjev dodatne podpore brezposelnim tedensko, do konca marca 2021. Stimulus je bil na trgih pričakovan, zato pretiranega odziva na začetku ne pričakujemo. Na drugi strani vidimo krepitev pandemije, tako okužbe kot smrti so globalno rekordne, zato bodo tokratni božično-novoletni prazniki res drugačni. V Evropi bo prevladovalo zaprtje storitvenega sektorja, nekatere države kot npr. Nemčija je tokrat sprejela ostrejše ukrepe kot v prvem valu spomladi. To bo prineslo po ocenah ekonomistov upad BDP v zadnjem kvartalu 2020, za Nemčijo ocenjujejo 1 % upad BDP. A situacija se zelo hitro spreminja, kar smo videli čez vikend v VB, kjer je zaradi novega seva Covid-19 nastala manjša panika, na hitro pa je bilo sprejeto ostrejše zapiranje javnega in gospodarskega življenja. Novi sev je tudi največja nevarnost gospodarstvom v novem letu, saj bi morebitna slabša učinkovitost cepiva proti novemu sevu lahko močno zamajala plane okrevanja in s tem tudi kapitalske trge. Na drugi strani imamo Kitajsko, kjer bomo letos zabeležili solidno rast gospodarstva, okrevanje pa se nadaljuje ob strogem nadzoru javnega in zasebnega življenja.

Kapitalski trgi so predzadnji teden leta dosegli nove rekordne vrednosti, deloma podprte s pričakovanji o ameriškem stimulusu. Tudi brez stimulusa je likvidnost na trgih odlična, delež malih vlagateljev, ki sodeluje pri špekuliranju pa rekorden. Če bo reakcija ljudi v ZDA ob tokratni enkratni pomoči 600 dolarjev podobna kot prvič, ko se je veliko denarja prelilo na borzo, lahko tudi tokrat pričakujemo rast predvsem bolj tveganih in špekulativnih delnic. Posledično težko pride do večje korekcije, saj se optimizem nenehno hrani s pritokom dobrih novic in seveda likvidnostjo. A previdnost ni odveč. Vrednotenja so visoka, nekatera so presegla nivoje iz pikakom balona leta 2000, optimizem tako malih kot tudi institucionalnih vlagateljev je blizu ekstremov, delež obveznic z negativnimi donosi je rekorden in zaverovanost vlagateljev, da vedo, kakšna bo smer trga, izredno močna.

Izzivi za 2021 ostajajo enaki kot pred meseci. Denar in obveznice večinoma prinašajo negativne donose, zato se tisti, ki ne iščejo samo varnosti zatekajo v delnice in nekatere druge naložbe. Delniški trgi so zadnje tedne v znamenju rotacije med panogami, saj so prejšnji poraženci postali kandidati za zmagovalce, zmagovalci korona krize pa so si vzeli predah. ECB pri rotaciji ni pomagala, saj so restrikcije za evropske finančne družbe pri izplačilu dividend in nakupu lastnih delnic le delno odpravljene, nasprotno pa je Fed svoje ukrepe precej bolj omilil, kar povečuje privlačnost ameriških bank v primerjavi z evropskimi.

A nizke obrestne mere, ki ustvarjajo velik pritisk na marže in rezultate ostajajo, kar dela delnice privlačnejše za kratkoročno trgovanje, kot za dolgoročno naložbo. V ospredju so še naprej delnice iz panog industrije ter široke potrošnje, kjer se v 2021 pričakuje najmočnejše okrevanje, panogama pa daje podpora tudi prehod na okoljsko bolj prijazen način življenja. Okolje je tudi tema, ki zaposluje vlagatelje v panogi oskrbe in zaenkrat so pričakovanja analitikov panogi zelo naklonjena. Analitiki za 2021 priporočajo tudi zdravstvo, kjer se poleg pandemije dogaja še več drugih pozitivnih premikov, pa tudi konstelacija zvezd v ameriški politiki je izrazito naravnana na status quo, kar pomeni da reforma zdravstva ne bo šla v škodo velikih farmacevtov. Dodaten draž panoge so relativno ugodna vrednotenja in lepi dividendni donosi. Za investicije v infrastrukturo, tudi zeleno, rabimo materiale in surovine. Panoga je zato zadnji mesec pridobila več kot 10 %, nekatere bolj tvegane delnice še precej več. Nekoč veliki brat materialov, panoga energije je še naprej pod velikimi pritiski zaradi pandemije in prehoda na čistejše vire energije. Drži da so vrednotenja ugodna, a vseeno večina vlagateljev z zadržki zgolj opazuje njen razvoj. Osnovne, prehranske dobrine so bile odlična naložba v pandemičnem letu 2020, pričakovanja za 2021 pa se nagibajo v smer, da bo to leto predaha. Analitiki pričakujejo stagnacijo oz. le majhno rast dobičkov, a panoga ob le malo povišanih vrednotenjih ponuja stabilnost, zato je še naprej privlačna med vlagatelji. IT panoga ostaja privlačna, a z najvišjimi vrednotenji, in v nekaterih primerih so nekatera izmed teh vrednotenj na meji absurda, zato je tu potrebna povečana previdnost, A kot smo že večkrat rekli, avtomatizacija, digitalizacija, robotizacija, e-trgovina, delo od doma so trendi, ki jih je pandemija le okrepila in pospešila. Zato IT ostaja sestavni del portfelja.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Informacije o cepivu in likvidnost centralnih bank še naprej krojijo borzne trge. Dolgoročno tehnološke delnice in delnice e-trgovine ter dela od doma ostajajo segmenti z nadpovprečno rastjo, a kot kaže si bod vzeli nekaj predaha. Te delnice drage in tržna kapitalizacija je velikanska, zato bodo vlagatelji bolj previdni in zadržani, pa tu di vse več denarja je potrebno, da se premakne njihove tečaje. Drage obveznice in negativni bančni donosi vlagatelje še naprej silijo predvsem v delniške naložbe. Zaradi cepiv ter pozitivnega razpleta v ameriški politiki je danes vlaganje v delnice manj tvegano kot pred časom. Ostajamo pri splošnem priporočilu, da je razpršitev portfelja nujna. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam se nadaljuje. Priložnosti izven tehnološkega sektorja so privlačne, še posebej v segmentih trga, ki pričakuje močno spremembo poslovnega okolja na bolje zaradi cepiv. Eden takih segmentov je vse, kar je povezano s čistejšim okoljem in bolj vzdržnim načinom bivanja. Močan odboj je ponekod mogoče začel prehitevati realnost v poslovanje teh podjetij, a v poplavi likvidnosti to vlagateljev ne skrbi. Če bo cepivo učinkovito, potem se bo dinamika v najbolj prizadetih sektorjih temeljito spremenila in rotacija med panogami še okrepila. Trend rasti trgov se zaradi stimulusa, ki je bolj usmerjen v industrijo, infrastrukturo in do okolja prijaznejše življenje lahko nadaljuje, a po pričakovanjih se bo v 2021 spremenila struktura rasti. Zgodovina uči, da se glavni nosilci rasti trgov skozi obdobja močno spremenijo. Uravnotežen pristop k investiranju je zato nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, industrijo in oskrbo, za začimbo pa lahko tudi bolj prizadete panoge. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Digitalizacija, avtomatizacija, e-trgovina, delo od doma, čistejša energija, poslovanje v skladu z družbenimi normami in spoštovanje t.i ESG priporočil so dolgoročni trendi. Podjetja in panoge, ki se temu težko prilagajajo bodo med vlagatelji vse manj priljubljena. Čeprav so lahko nihaji v eno ali drugo smer močni, nas le ti ne smejo zavesti pri razmišljanju, kako strukturirati in sestaviti portfelj za dolgo obdobje varčevanja.

Bralcem se iskreno zahvaljujemo za celoletno prebiranje naših komentarjev. Vsem želimo srečno in zdravo 2021!