Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
– Konec oktobra ni spremenil dinamike v razvoju pandemije. Hitra rast okužb s Covid-19 se praktično povsod v Evropi in ZDA nadaljuje. Ponavlja se repriza spomladanskih karantenskih mesecev, čeprav se je še pred mesecem ali dvema to zdelo neverjetno. Pričakujemo lahko močno poslabšanje stanja v gospodarstvih razvitega sveta, saj vidimo da podjetja vse bolj opozarjajo na zelo težko zimo in pomlad. Trajanje omejitev je še neznanka, a le en kvartal lahko na letnem nivoju odnese tudi več kot 5 % BDP. Najmočneje je zopet na udaru storitveni sektor, kjer lahko pričakujemo zelo slabe številke in kamor bo spet morala biti usmerjena pomoč držav. Pričakujemo lahko vsaj enako velik stimulus kot spomladi. V ZDA je na mizi vse do 2.500 milijard pomoči, višina je precej odvisna od razporeditve moči v senatu in kongresu. Industrija je trenutno svetla točka gospodarstev, a vseeno bo industrija sama ob pešajočem storitvenem sektorju težko dolgo zdržala nad vodo, saj so panoge gospodarsko močno prepletene. Luč na koncu tunela kaže Kitajska, in nekatere druge azijske države, kjer z močnim nadzorom ter disciplino očitno bolje nadzorujejo potek pandemije. Kitajsko gospodarstvo nadaljuje z okrevanjem in gospodarski podatki so dobri. Če bosta Evropa in ZDA z zadnjimi ukrepi uspeli hitro zamejiti število okužb in s tem rešiti trgovsko zelo pomemben mesec december, je okrevanje lahko vseeno hitrejše od nekaterih pričakovanj. Sezona objav poslovanja za tretji kvartal se nadaljuje. Rezultati so vzpodbudni in večinoma pozitivno presenečajo vlagatelje. Tudi nekatere panoge, ki so postale zelo nepriljubljene pri vlagateljih (energija, finance), kažejo precej lepše številke od pričakovanj. A trg vseeno največ pozornosti usmerja ameriškim volitvam. Napoveduje se zmaga Bidna, a slednji scenarij je v precejšnji meri že vračunan v trge, bi se pa nekatere delnice lahko znašle pod pritiskom, če zmaga Trump. Kapitalski trg se je zadnji mesec prepričal, da bo vsak rezultat, ki hitro pripelje do izvoljenega rezultata dober. Problem bo, če bo neodločen rezultat oz. bo ena stran izpodbijala veljavnost volitev, kar bo pripeljalo do še večje polarizacija ameriške družbe in dodatno zavleklo pogajanja o stimulusu. Kdorkoli bo predsednik bo moral zaradi Covid-19 krize ukrepati zelo hitro, potrebno bo uskladiti stimulus ter ga spraviti skozi kongres in senat. Pomagati bo moral tudi Fed.

– Trgi so bili pretekli teden zaradi širitve pandemije in karantenskih ukrepov še naprej pod pritiskom. Odziv na rezultate je zadnji teden negativen, vse skupaj pa držijo na visokih nivojih pričakovanja o novem stimulusu. To postaja nevarna mešanica, saj z neodločenimi volitvami stimulus postane bolj vprašljiv. Trg je občutljiv in povečuje se verjetnost močnejšega popravka, čeprav nas zgodovina uči, da konec leta navadno prinese pozitivne trende. Trg je pozicioniran na zmago Bidna, kakršenkoli drugačen razplet bo povečal nihajnost. V zadnjih tednih je nagradil določene sektorje (zelena energija, oskrba, delno industrija, itd.) s premijami in druge z znižanjem vrednotenj (predvsem energija). Rezultati poslovanja so v zadnjem tednu še naprej pozitivni in boljši od pričakovanj, a odziv vlagateljev na te rezultate je vseeno bolj mlačen kot v preteklosti, kar je dodaten pokazatelj, da kapitalski trg predvsem želi stimulus, nov sveže natisnjen denar. Za vlagatelje so še naprej privlačne tehnološke delnice in delnice podjetij spletnih trgovin ter dela od doma. Zadnji teden so se odlično držala tudi kitajska podjetja iz prej omenjenih segmentov trga. V zaključni fazi je nova največja prodaja delnic finančno tehnološkega giganta Alibabe – Ant Group, bivši Alipay. Zbrali bodo 30 milijard evrov v primarni izdaji, s tržno kapitalizacijo približno 300 milijard evrov pa bo postala 4 največja finančna skupina na svetu. Delnice bodo kotirale na Kitajskem in v Hong Kongu.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Tudi ta teden ohranjamo stara priporočila, saj v tednu ameriških volitev ni preudarno postati preveč agresiven. Lahko pa že naslednji teden prinese drugačen pogled na trg, saj bomo lažje ocenili vpliv enega največjih tveganj v letošnjem letu. Tehnološka panoga in delnice spletnih trgovin ter dela od doma so segmenti, ki ostajajo dragi, a ob dragih obveznicah in negativnih bančnih donosih vlagatelji ne vidijo alternative. Ni čas za ekstreme v portfeljih, saj lahko pričakujemo v prihajajočih tednih boljše nakupne priložnosti, predvsem zaradi več informacije o prihajajočem stimulusu. Priporočamo razpršeno alokacijo sredstev v portfelju. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam se nadaljuje in interes med vlagatelji za tehnološke delnice je še vedno najmočnejši, a ob visokih vrednotenjih previdnost ni odveč. Izplača se pogledati tudi izven tehnološkega sektorja, saj se priložnosti, predvsem pa bistveno nižja vrednotenja kažejo tudi drugod. Zadnji rezultati poslovanja so v nekaterih »pozabljenih« panogah bolj vzpodbudni. Zgodovina nas uči, da panoge z zelo visokimi vrednotenji navadno v prihodnjem desetletju prinašajo podpovprečne donose. Položaj svetovnih ekonomij je zelo različen in negotova prihajajoča zima obljublja povišano nihajnost, a trend rasti trgov, predvsem zaradi pričakovanega stimulusa, se lahko nadaljuje. Politična negotovost zaradi ameriških volitev je na vrhu, a same volitve ne prinašajo nujno odrešitve. Uravnotežen pristop k investiranju je nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, potrošnjo in oskrbo, tudi tehnologijo. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Za potrpežljivega vlagatelja je to verjetno čas, da poveča izpostavljenost do zapostavljenih segmentov trga, kjer so vrednotenja nižja.