Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:

– Ukrepi za zajezitev virusa v večini držav delujejo. V najbolj prizadetih državah: Italiji in Španiji se okužbe stabilizirajo, tako se zdi tudi za večino evropskih držav. Vrh v Veliki Britaniji in ZDA bo verjetno dosežen v sedmih do desetih dneh. Tako se pozornost sedaj počasi usmerja na načrt počasne odprave ukrepov. Prve države že razkrivajo podrobnejše terminske načrte ponovnega odprtja nekaterih industrij ter ponovnega zagona gospodarstva in javnega življenja na sploh. V tem prednjačita Avstrija in Danska, optimizem se krepi tudi v Sloveniji.

– Pozornost vlagateljev se iz virusa seli na grožnjo recesije. Človeštvo bo virus premagalo, pojavlja pa se vprašanje, kako globoka bo recesija in predvsem, koliko časa bo trajala. Ob tem pa se še ugiba, ali se lahko jeseni ponovi nov val okužb in kakšna bo reakcija držav v tem ponovnem valu. Odgovor na to je verjetno precej enostaven, saj po naši oceni zaprtje, kot je bilo uveljavljeno sedaj, zaradi gospodarske škode ni več na mizi.

– Vpliv pandemije na gospodarstva po svetu v 2020 bo velik in večji kot v finančni krizi 2008/2009. Upad gospodarske rasti v ZDA bo po najnovejših podatkih več kot 6 %, za Evropo in Nemčijo se te številke približujejo 10 %. V Sloveniji lahko pričakujemo upad kot v Nemčiji ali nekaj več, zato je v preteklem tednu večina držav napovedala še dodatne ukrepe za blažitev krize. Vpliv vseh teh ukrepov bo viden v naslednjih mesecih, a zmerni optimizem ostaja, viden tudi iz pozitivne reakcije na trgih.

– Podjetja zadnje dni pospešeno umikajo napovedi za 2020 in tudi 2021, saj je nejasnosti okoli gospodarskega okrevanja in zagona po pandemiji enostavno preveč. Nekatera podjetja so tudi ustavila izplačila dividend, del teh je povezanih tudi s pomočmi državam zaradi pandemije. V naslednjih 14 dneh se začnejo objave rezultatov za 1. kvartal 2020, ki bo dal bolj jasno sliko, kaj se dogaja s prodajo, dobički in maržami. Še pomembnejše bodo napovedi za 2. kvartal in ocene za celo leto, saj se bo dalo iz njih izluščiti ocene podjetij, kako vidijo razvoj dogodkov do konca leta. Zanimive bodo predvsem panoge, ki so bolj prizadete, saj bomo mogoče dobili osnoven okvir, kako vzpostaviti nazaj modele vrednotenj teh podjetij.

– Veliko pozornosti je usmerjene na Kitajsko, ki je v zadnjih desetih dneh močneje sprostila ukrepe in posledično so nekatere gospodarske aktivnosti zelo hitro oživele. Tudi ostali svet upa na kitajski scenarij, saj bi le-ta prinesel dodatni optimizem na trge.

 

Vpliv na kapitalske trge

– Centralne banke so uspele stabilizirati trge, skupaj z ukrepi držav pa so poskrbele za optimizem na trgih. Po najhitreje nastalem medvedjem trgu smo sedaj videli še najhitrejši obrat trenda v zgodovini, in sicer je še zelo težko delati zaključke, a če je okrevanje v obliki črke V, smo praktično že v bikovskem trgu. Razvoj dogodkov je bil neverjetno hiter in večina potencialnih vlagateljev je vse to opazovala iz »varne« distance.

– Osnovno vprašanje, ki si ga vlagatelji zastavljajo po tako močnem odboju je, ali sledi nova korekcija oziroma, ali bomo videli dvojno dno (oblika črke W). Enostavnega odgovora na to vprašanje ni. Če sodimo po borzni zgodovini bi bil odgovor na vprašanje o dvojnem dnu pozitiven. Trg bi najbrž šel ponovno testirat dno. A po drugi strani so vse države in centralne banke sveta v zadnjih dveh mesecih ustvarile novih 10.000 milijard dolarjev povratnih in nepovratnih ukrepov, kar je enormna številka, ki lahko spreminja borzno zgodovino in močno zmanjšuje verjetnost dvojnega dna. Po drugi strani pa bi močno negativno presenečenje o globini krize lahko zopet prineslo bolj negativne številke tudi na borzni trg.

– Vedno bolj postaja viden različen vpliv na posamezne segmente gospodarstev. Zadnji podatki kažejo lepo rast v panogi osnovnih potrošnih dobrin, saj so vsi kupovali prehrano, čistila ter ostale potrošne dobrine. Podobno je v sektorju zdravstva ali pa oskrbe z osnovnimi komunalnimi storitvami ter IT podjetjih. Delnice teh podjetij so padle precej manj in v odboju so se nekatere že povsem približale starim nivojem, nekatera so za letošnje leto že v pozitivnih številkah. Po drugi strani vidimo zadnje dni precej optimizma tudi v najbolj prizadetih segmentih gospodarstev (potniške križarke, letalska industrija turizem, hotelirstvo itd.), kjer je tempo sproščanja ukrepov nejasen in okrevanje nemogoče napovedati. Nekatere od teh delnic so močno zrastle, kar daje signal, da je špekuliranje spet živo in da so se časi »casino« investiranja spet vrnili.

– Stabilizacijo na obvezniških trgih izkoriščajo v polni meri tudi države in podjetja, saj v zadnjih desetih dneh vidimo poplavo novih izdaj obveznic, kar trgovcem daje priložnost, da zaslužijo nekaj iz naslova trgovanja in arbitraže, a za zdaj ne moremo pričakovat večjih premikov na obvezniških trgih, saj je večina obrestnih mer na nivoju okoli 0 %, centralne banke pa so v polni meri uporabile vso razpoložljivo orožje. Donos bo tako v tem segmentu minimalen, če sploh, po drugi strani pa naložba ohranja svoj atribut varnosti.

 

Nasvet za vlagatelje:

– Za dolgoročne vlagatelje ali varčevalce se kaj bistveno ni spremenilo. Po letu 2021 se pričakuje le še majhen vpliv virusa na ekonomijo, zato naj vlagatelj ohranja naložbeno strategijo in tempo vlaganj. V preteklih tednih so tisti malo pogumnejši imeli priložnost dokupiti dobra podjetja z diskontom, a bistveno se slika ni spremenila.

– Vlagatelji, ki so večji del premoženja uspeli vložiti blizu dna (čeprav so le-ti v izraziti manjšini) lahko danes del dobičkov realizirajo in jih umaknejo v bolj varne naložbe. Donosi trgov v zadnjih desetih dneh se gibljejo med 10 % in 20%, kar je odlično in predstavlja več leten donos, zato ima realizacija dela dobičkov smisel.

– Še vedno ostajajo najprivlačnejše panoge zdravstva, prehrane, osnovnih komunalnih dobrin in IT. Nekateri naši skladi te panoge dobro predstavljajo (Generali Vitalnost, Generali Tehnologija), a so tudi drugi skladi prilagodili portfelje, ki odražajo naša pričakovanja glede prihodnjega razvoja dogodkov, zato ohranjamo priporočilo o preudarni strukturi portfelja ter razpršitvi premoženja med različne kategorije in regije.

– Pandemija in njen odsev na trgih sta pokazala, da ima pametna naložbena struktura velikansko prednost pred logiko »vse bom vložil v najhitreje rastočo naložbo«. Zato ponovno pozivamo vlagatelje, da se ne sme naložbe gledati zgolj skozi primerjavo absolutnega donosa, ampak tudi skozi prizmo tveganja (in nihajnosti), ki ga taka naložba prinaša. Kriza je za nekaj dobra, če se iz nje kaj naučimo.

 

Želite izvedeti več, ali imate dodatna vpršanja. Vabimo vas, da se nam vsak petek ob 11h v živo pridružite na FB Live dogodku. Sledite nam na Generali Investments profilu.

 

Za konec vsem želimo lepe velikonočne praznike in ostanite zdravi.