Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge in aktualne nasvete za vlagatelje.

 

 

Pregled dogajanja:
– Prvi polni septembrski teden bistvenih sprememb pri trendih ni prinesel. Pandemija se je nekoliko umirila v ZDA in Južni Ameriki, številke okuženih v Evropi dosegajo rekordne številke, a smrtnost in hospitalizacije so bistveno nižje kot spomladi. Dejstvo je, da danes bolje poznamo virus in imamo tudi boljši odgovor nanj, a vseeno ostaja odprto vprašanje, kaj bosta prinesli pozna jesen in zima, ko se bo obdobju prehladov in gripe pridružila še korona. Države zagotavljajo, da bo obseg omejitev in karanten manjši kot je bil spomladi, a negotovost v nekaterih segmentih gospodarstva, predvsem v storitvenem sektorju, je precejšna in napovedi za gospodarsko aktivnost precej nezanesljive. Turizem in letalska industrija ter s tem povezane storitve se še naprej krčijo (upad potnikov pri enem večjih evropskih operaterjev letališč, Fraport, je približno 80 % v primerjavi z enakim obdobjem lani, upad transporta blaga pa le nekaj odstotkov). Gospodarska aktivnost v drugem četrtletju je bila pričakovano slaba in upad je eden najglobljih po drugi svetovni vojni, a situacija se je v poletnih mesecih popravila v obliki črke »V«, kar vnaša optimizem v gospodarstvo in na trge. Težji del je sicer pred nami, namreč ohraniti pozitivno rast gospodarstva, zato centralne banke še naprej delujejo zelo spodbujevalno. Obrestne mere bodo še dolgo časa ostale zelo nizke (govori se o petih letih in več), obenem pa bi Fed inflacijo spustil tudi nad nivo 2 %, saj zasleduje cilj 2 % povprečne inflacije v daljšem obdobju, inflacija pa je pod 2 % že praktično slabo desetletje. Zadnji inflacijski podatki ne kažejo v smer, da bi se nivo inflacije premaknil nad dolgoročno raven Fed. Edina »inflacija«, ki jo vidimo, je trenutno v premoženjskih razredih, zadnje tedne predvsem v tehnoloških delnicah. Negativna retorika med ZDA in Kitajsko se je zadnji teden nekoliko umirila, vseeno pa se bliža dan, ko bodo ZDA zaostrile dostop nekaterih kitajskih podjetij do visokotehnoloških izdelkov zahodnih podjetij, kar na trge vnaša nemir. Odstop japonskega premierja zaradi zdravstvenih razlogov ni prinesel bistvenih sprememb, saj se pričakuje nadaljevanje relativno stabilne japonske gospodarske politike »abenomics«. Soliden položaj evropskega gospodarstva in zatišje na političnem parketu krepi položaj evra v primerjavi z dolarjem, kar vse bolj skrbi ECB, a pogajanja o brexitu, ki se ne premaknejo nikamor, bodo verjetno z negotovim izidom do zadnjega trenutka zavirale rast evra v primerjavi z dolarjem.

– Trgi so po dolgih tednih bikovskega trenda konec prejšnjega tedna hitro zdrsnili v korekcijo. Najbolj so jo občutile najhitreje rastoče tehnološke delnice in predvsem delnice, kjer so vrednotenja postala vse bolj »pravljična«. Apple in Tesla sta takoj po razdelitvi delnic zabeležili rast tečaja, a pokazalo se je, da ameriški pregovor »kupuj ob govoricah, prodaj ob novicah« drži. Tesli je do močnejše korekcije »pomagala« tudi ponovna ne vključitev v glavni ameriški delniški indeks S&P. Vrednotenja predvsem tehnoloških delnic in delnic povezanih z on-line ekonomijo ostajajo visoka. Situacija še naprej spominja na leti 1999 in 2000, pred pokom pika com balona. Centralne banke skrbijo, da se denar preliva na trge in zadnje sporočilo Fed kaže, da se bo podpora nadaljevala v nedoločeno prihodnost. Vlagateljem se zdi, da nimajo alternative zaradi nizkih obrestnih mer. Poslovanje tehnoloških podjetij je dobro, stopnje rasti so visoke, a vseeno je razkorak med rastjo poslovanja in rastjo tečajev (pre)velik, razloge pa iščemo v že navedeni sproščeni politiki centralnih bank in nizkih obrestnih merah. Zadnje tedne se je rast ustavila v ostalih koronsko zmagovalnih panogah kot sta zdravstvo in osnovna potrošnja, saj se v teh dveh panogah pričakuje normalizacijo razmer oz. počasnejšo rast v prihodnjem letu. Na drugi strani imamo podjetja iz najbolj prizadetih panog (turizem, letalska industrija, avtomobilizem itd.), kjer narašča nihajnost, tečaji pa se dnevno prilagajajo informacijam o cepivih ali pa večjemu skoku števila okužb v določeni regiji ter sporočilom podjetij o njihovih pričakovanjih. Negotovost je precejšnja in se s prihodom jeseni/zime v večini razvitih gospodarstev povečuje, kar manjša zanesljivost napovedi podjetij v teh panogah. Nekateri trendi, kot so več online nakupov ali delo od doma, počasi postajajo stalnica in investitorji se prilagajajo na spremenjeno situacijo. Visoka vrednotenja trgov in predvsem tehnoloških delnic kažejo, da se popravek lahko nadaljuje, zato je previdnost na mestu.

NASVET ZA VLAGATELJE:
Ohranjamo priporočila, ki jih ponavljamo že tedne. Posamezne panoge in delnice so zelo drage, a ob dragih obveznicah in negativnih bančnih donosih vlagatelji prave alternative nimajo. Vseeno ni čas za ekstreme v portfeljih. Priporočamo razpršeno alokacijo sredstev v portfelju. Portfelj je priporočljivo razdeliti v različne razrede, med delnice, obveznice oziroma denar. Likvidnostna podpora tako obveznicam kot tudi delnicam se nadaljuje in kljub korekciji sili v rast predvsem delniških tehnoloških tečajev, a zmanjšanje oziroma umik podpore bi lahko hitro prinesel močno korekcijo. Trend rasti trgov se lahko nadaljuje, čeprav je položaj svetovne ekonomije kljub boljšim podatkom še naprej relativno šibek in prihodnost v jesensko zimskem obdobju nejasna, politična negotovost pa še posebej pred ameriškimi volitvami in zaradi napetosti med ZDA in Kitajsko narašča. Uravnotežen pristop k investiranju je nujen, utež v obliki posameznih skladov pa lahko predstavljajo panoge, ki so bolje prestale to krizo in kjer vrednotenja niso pretirana. Sem uvrščamo predvsem zdravstvo, potrošnjo in oskrbo, tudi tehnologijo, a deli te panoge so kljub nadpovprečni rasti poslovanja dragi. Svetujemo večjo previdnost pri tehnoloških delnicah. Vlagatelji, ki so nadpovprečno izpostavljeni tehnologiji naj razmislijo, da del dobička umaknejo v druge naložbe in tako ponovno nastavijo uteži v portfelju. Kljub nekajdnevni korekciji pa je le-ta odnesla zgolj rast zadnjega tedna ali dveh in donosi teh delnic so od začetka leta še vedno zelo nadpovprečni. Trgi ostajajo nepredvidljivi in v jesensko zimskem obdobju pričakujemo rast nihajnosti. Razpršitev portfelja je nujna za zmanjšanje tveganja. Vlagatelji z dolgimi varčevalnimi cilji naj vztrajajo in nadaljujejo s periodičnimi vplačili, tisti, ki bi investirali večji znesek, pa naj le-tega razporedijo na daljše časovno obdobje. Ker so tečaji nekaterih delnic v zadnjih mesecih močno zrastli in so kljub zadnji korekciji vrednotenja visoka, papirnati dobički pa veliki, bi morebiten močnejši obrat trenda s seboj prinesel tudi hitro in globoko korekcijo.