Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

                                  Vir fotografije: Getty Images

 

Wall Street so pretekli teden znova zaznamovali podatki o inflaciji, ki so v ZDA in ponekod po državah jedrne Evrope merili manj kot so ocenjevali ekonomisti. Prav tako smo bili deležni podatka o rasti bruto domačega proizvoda iz ZDA. Ameriško gospodarstvo je tako v prvem četrtletju letošnjega leta zabeležilo rast, ki je na letnem nivoju znašala 1,4 % (pred tem je bila rast ocenjena na 1,3 %). Finančni trgi burno spremljajo podatke o zaposlovanju, proizvodnji in inflaciji, saj ti oznanjajo trenutno stanje gospodarstva in posledično s tem krajšajo ali podaljšujejo časovnico zniževanja temeljnih obrestnih mer.

 

Pestro trgovanje z delniškimi naložbami, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco 

Trgovanje z delniškimi naložbami, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco (UI), je bilo zopet pestro. Delnice Nvidie so namreč po rekordnem padcu, ko je cena delnice zdrsela za več kot 5 % v enem samem trgovalnem dnevu, znova doživele bikovski trend in tržna kapitalizacija Nvidie se je spet povzpela nad 3 bilijone ameriških dolarjev. Kapitalski trgi veliko pozornosti ob UI posvečajo tudi zdravilu za debelost, kjer sta v ospredju podjetji Elly Lilly in Novo Nordisk, ki znova dosegata rekorde. Pretekli teden je bil prav tako uspešen na slovenskem kapitalskem trgu, kjer so delnice Krke, NLB in SaveRe dosegle najvišje vrednosti vseh časov. Izvrstni finančni izkazi in dobra strategija za prihodnost so nedvomni razlogi za uspehe podjetij domačih blue chipov, ki jih podrobno spremljajo tudi tuji investitorji.

V preteklem tednu so bili v ospredju tudi obvezniški trgi, ki so se znatno odzvali na politično dogajanje v Franciji

V preteklem tednu v ospredju niso bili le delniški trgi, ki znova dosegajo nove vrhove, temveč so bili v ospredju tudi obvezniški trgi, ki so se znatno odzvali na politično dogajanje v eni izmed osrednjih Evropskih držav – Franciji. Rotacija na političnem parketu namreč najverjetneje prinaša nekatere spremembe pri fiskalni, migracijski, davčni in zunanji politiki. Trg je pravilno ocenjeval 1. krog volitev v francoski parlament, kjer je zmago žela stranka Marine Le Pen, zato večjih sprememb v donosnosti francoskega dolga ni pričakovati, vsaj dokler niso znani rezultati 2. kroga. Na Evropskem dolžniškem trgu smo posledično videli predvsem zatekanje k nemškemu dolgu, ki velja za najvarnejšo dolžniško naložbo na stari celini. Nemčija ima namreč najboljši dolžniški kazalnik, ki primerja zadolženost države in njen bruto domači proizvod.

Konec preteklega tedna sta se v prvi medsebojni debati pomerila Biden in Trump

Tako kot v Franciji, se lahko premik na političnem parketu pripeti tudi v ZDA, kjer sta se glavna kandidata, Biden in Trump, konec preteklega tedna pomerila v prvi medsebojni debati. Preigravanje na političnem parketu lahko v prihodnjih tednih povzroči nekaj višjo nihajnost delniških trgov, a kljub temu lahko, zgodovinsko gledano, pričakujemo dobre donose, saj se zadnje leto predsedovanja v povprečju zaključi z več kot 10 % rastjo.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke oziroma pričakovanja o višini obrestnih mer ostajajo najpomembnejši dejavnik kapitalskih trgov. Ekonomska aktivnost ostaja močna. Zamiki v rezih obrestnih mer so predvsem posledica dobrega makroekonomskega položaja v globalnem in še posebej ameriškem gospodarstvu. Ta robustna rast zavira upad inflacije. Lepljiva inflacija in višje obrestne mere sta dva negativna dejavnika, ki delujeta negativno na obvezniški trg. Posledično so donosi obveznic visoki in v okolju pričakovanega upada inflacije ter nižjih obrestnih mer (čeprav šele v 2025) privlačna naložba, saj ponujajo pozitivne realne donose. Obenem so obrestne mere dosegle svoj vrh, kar krepi privlačnost obvezniških naložb. Bližajo se ameriške volitve, ki imajo precejšen vpliv na kapitalske trge, ki skupaj z okrepljenimi geopolitičnimi napetostmi sili vlagatelje v globalno razpršene portfelje. Generali Galileo s kombinacijo razpršenih delniških naložb in obveznic, ki ponujajo realne donose, je v takem okolju najboljša izbira za bolj previdnega vlagatelja. Za tiste, nekoliko bolj nagnjene k tveganju in preferenco k delniškim naložbam priporočamo Generali Globalni kot pravi pristop k globalno razpršenemu portfelju. Vlagateljem, ki se želijo močneje izpostaviti globalnim megatrendom, predvsem v tehnologiji (AI) in megatrendom v zdravstvu, sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost ponujajo uspešno globalno zgodbo. Tehnologija je panoga ki odraža pričakovanja vlagateljev po nadpovprečni rasti ter novih tehnologijah. Vitalnost pa išče donose predvsem v demografskih megatrendih in trenutno najmočnejša v tem segmentu sta zdravilo za debelost ter rast kupne moči prebivalstva na trgih v razvoju. Najbolj tveganju nagnjene vlagatelje privlači zgodba sklada Generali Indije – Kitajske. Indija je nadomestila Kitajsko kot država z najhitrejšo rastjo a precej boljšo pravno ureditvijo, Kitajska pa se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 25 letih, a vrednotenja kitajskih delnic so po precejšnjih upadih v zadnjih letih privlačna in ponujajo možnost nadpovprečnega dolgoročnega donosa za potrpežljive vlagatelje. Za konzervativne vlagatelje sklada Generali MM in Generali Bond ponujata precej lepše donose kot bančne vloge ob relativno podobni stopnji tveganja.

 

Razpršenost donosov med trgi in panogami ponujajo privlačne naložbene možnosti za aktivne vlagatelje. Aktivno upravljani skladi Generali Investments ponujajo dostop do teh zgodb.