Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Ugodni inflacijski podatki in obeti, da bodo pri ameriški centralni banki Fed do konca leta vendarle enkrat znižali obresti, so globalnim borzam dali nov zagon. Ameriški S&P 500 je pred štirimi meseci zaradi odmika rezov obrestnih mer v prihodnost padel na mejo 5.000 točk, pretekli teden pa se je že povsem približal vrednosti 5.500 točk.

 

Ameriška centralna banka na junijskem zasedanju obresti ohranila nespremenjene

Ameriška centralna banka tudi na junijskem zasedanju ni postregla s presenečenji in je obresti ohranila nespremenjene. Trgi so bili nad slišanim vseeno zadovoljni, saj predstavniki Fed do konca leta še vedno pričakujejo vsaj en rez. Pričakovanja ameriških centralnih bankirjev so bila podprta s podatki o inflaciji, ki merjeno s CPI sicer še naprej stagnira, a pozitivno so presenetili podatki o jedrni inflaciji, ki se je znižala na 3,4 % (najmanj po aprilu 2021), ter predvsem indeks cen proizvajalcev (PPI). Stroški proizvodnje ter veleprodajne cene blaga in storitev so namreč na letni ravni upadle za 0,2 %. Zadnja merjenja indeksa PPI in jedrne inflacije torej navdajata z optimizmom, da notranji inflacijski pritiski v ZDA le nekoliko popuščajo, kar je bil povod za rast delniških tečajev in upad zahtevanih donosnosti obveznic v preteklem tednu.

Apple od letošnjega januarja spet podjetje z najvišjo tržno kapitalizacijo

V preteklem tednu so znova blestele delnice, ki so povezano z integracijo umetne inteligence v vsakdan. Nvidia je po delitvi delnic pridobila slabih 9 %. Odlično so se odrezale tudi delnice Appla, pri katerem so razkrili težko pričakovane rešitve s katerimi Apple vstopa na vlak umetne inteligence. Predstavljene novosti sicer ne pomenijo nič revolucionarnega v primerjavi z že poznanimi programi UI, a vlagatelji so bili zadovoljni s tem, da bodo posodobljene Apple naprave sprožile naval novih kupcev, ki bodo želeli integrirati UI v svoj vsakdan. Težave iz preteklih mesecev so tako pozabljene, Applove delnice so pretekli teden pridobile 8 % in Apple je bil od januarja letošnjega leta zopet podjetje z najvišjo tržno kapitalizacijo.

Evropske borze pretekli teden pod pritiskom zaradi rezultatov na evropskih parlamentarnih volitvah

Veliko manj prešerno vzdušje je pretekli teden vladalo na evropskih borzah, ki so bile pod pritiskom zaradi rezultatov na evropskih parlamentarnih volitvah. Burno je bilo predvsem v Franciji, kjer je aktualni predsednik Macron po porazu razpustil parlament in sklical predčasne parlamentarne volitve, na katerih se prav tako napoveduje zasuk v desno. Vlagatelje skrbi predvsem, kaj bi morebitna zmaga Le Peninega Nacionalnega zbora z zavezniki prinesla z vidika fiskalne discipline in položaja Francije v EU. V programu Nacionalnega zbora so denimo nižanja davkov in znižanje upokojitvene starosti. To v času, ko francoski strukturni primanjkljaj že presega 5 %, na trge vnaša negotovost in celo pomisleke o možnosti ponovitve britanskega scenarija iz leta 2022, ko je vlada Liz Truss z napovedjo nevzdržnih ekonomskih politik načela zaupanje vlagateljev v britanski dolg, kar je povzročilo kaos na trgih in nazadnje odstop Trussove po zgolj šestih tednih na položaju. Francoski delniški indeks CAC 40  je pretekli teden izgubil več kot 6 %. Vpliv politične negotovosti se je odražal tudi na večini ostalih borz na stari celini, evropski indeks STOXX 600 je pretekli teden izgubil dobra 2 %.

Na Kitajskem inflacijski podatki ostajajo občutno pod ciljno vrednostjo

Tudi na Kitajskem so bili v središču pozornosti vlagateljev inflacijski podatki, ki pa za razliko od večine zahodnih gospodarstev ostajajo občutno pod ciljno vrednostjo, ki jo je kitajska vlada letos določila pri 3 %. Maja so se cene, merjeno s CPI, na letni ravni zvišale zgolj za 0,3 %, indeks cen proizvajalcev pa je bil pri -1,4 % že dvajseti mesec zapored negativen. Kljub stimulativnim ukrepom, kitajski potrošnik ostaja previden, zaradi česar zaostaja potrošnja, ki je bila predvsem vidna tekom t.i. festivala zmajevih čolnov, ko je osebna potrošnja še vedno zaostaja za predkoronskimi številkami.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke oziroma pričakovanja o višini obrestnih mer ostajajo najpomembnejši dejavnik kapitalskih trgov. Ekonomska aktivnost ostaja močna. Zamiki v rezih obrestnih mer so predvsem posledica dobrega makroekonomskega položaja v globalnem in še posebej ameriškemu gospodarstvu. Ta robustna rast zavira upad inflacije. Lepljiva inflacija in višje obrestne mere sta dva negativna dejavnika ki delujeta negativno na obvezniški trg. Posledično so donosi obveznic visoki in v okolju pričakovanega upada inflacije in nižjih obrestnih mer (čeprav šele v 2025) privlačna naložba, saj ponujajo pozitivne realne donose. Obenem so obrestne mere dosegle svoj vrh, kar krepi privlačnost obvezniških naložb. Bližajo se ameriške volitve, ki imajo precejšen vpliv na kapitalske trge, ki skupaj z okrepljenimi geopolitičnimi napetostmi sili vlagatelje v globalno razpršene portfelje. Generali Galileo s kombinacijo razpršenih delniških naložb in obveznic, ki ponujajo realne donose, je v takem okolju najboljša izbira za bolj previdnega vlagatelja. Za tiste nekoliko bolj nagnjene k tveganju in preferenco k delniškim naložbam priporočamo Generali Globalni kot pravi pristop k globalno razpršenemu portfelju. Vlagateljem, ki se želijo močneje izpostaviti globalnim megatrendom, predvsem v tehnologiji (AI) in megatrendom v zdravstvu, sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost ponujajo uspešno globalno zgodbo. Tehnologija je panoga ki odraža pričakovanja vlagateljev po nadpovprečni rasti ter novih tehnologijah. Vitalnost pa išče donose predvsem v demografskih megatrendih in trenutno najmočnejša v tem segmentu sta zdravilo za debelost ter rast kupne moči prebivalstva na trgih v razvoju. Najbolj tveganju nagnjene vlagatelje privlači zgodba sklada Generali Indije – Kitajske. Indija je nadomestila Kitajsko kot država z najhitrejšo rastjo a precej boljšo pravno ureditvijo, Kitajska pa se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 25 letih, a vrednotenja kitajskih delnic so po precejšnjih upadih v zadnjih letih privlačna in ponujajo možnost nadpovprečnega dolgoročnega donosa za potrpežljive vlagatelje. Za konzervativne vlagatelje sklada Generali MM in Generali Bond ponujata precej lepše donose kot bančne vloge ob relativno podobni stopnji tveganja.

Razpršenost donosov med trgi in panogami ponujajo privlačne naložbene možnosti za aktivne vlagatelje. Aktivno upravljani skladi Generali Investments ponujajo dostop do teh zgodb.