Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Po treh zaporednih tednih s pozitivnim izkupičkom, je aprilski popravek na borzah bolj ali manj pozabljen. Glavni delniški indeksi so se pretekli teden znova dvignili v bližino marčevskih rekordnih nivojev.

Tehnološke delnice so prihodke na letni ravni povečale za 8,9 %

Ameriške delnice se nahajajo že 8 % nad najvišjo vrednostjo iz prejšnjega bikovskega trenda, ki se je zaključil v začetku leta 2022. A v vmesnem obdobju so se krepko povečali tudi dobički borznih družb. Do konca preteklega tedna je rezultate poslovanja predstavilo približno 80 % podjetij znotraj indeksa S&P 500. Ta so dobičke v celoti gledano na letni ravni povečala za 4,4 %, prihodki pa so zrasli za 4,2 %. To pomeni največjo rast po drugem četrtletju 2022. Vlečni konj so bile znova tehnološke delnice, predvsem največjih globalnih podjetij. Tehnološke delnice so prihodke na letni ravni povečale za 8,9 %, dobičke pa za 28,2 %. Pri tem ne smemo pozabiti, da še čakamo na rezultate trenutno prve zvezde delniških trgov Nvidie, ki bo rezultate za prvo četrtletje poročala naslednji teden in gotovo še popravila skupne številke. Rezultati so vzpodbudni tudi pri večini ostalih borznih sektorjev. Izpostaviti velja predvsem še komunikacijske storitve, medtem ko panoga potrošnje nekoliko zaostaja, očitno tudi zaradi dejstva, da so si potrošniki v obdobju pandemije nakupili dovolj materialnih dobrin in sedaj želijo predvsem »doživetja«. Poleg še zmeraj robustne gospodarske rasti v ZDA, rast dobičkov napajajo tudi nižji stroški materiala, dobrin in energije, kar lepo ponazarja padajoča kitajska industrijska inflacija. Vse skupaj vpliva na počasno a vztrajno umirjanje inflacije.

Umirjanje ameriške gospodarske rasti in trga dela

Med makroekonomskimi podatki v ZDA so pretekli teden nekoliko presenetile številke o tedenskih vloženih zahtevkih za nadomestilo za brezposelnost, ki so se povzpeli na 231 tisoč. To je največ po avgustu lani in se sovpada s tem, kar so nakazali zadnji podatki o novo ustvarjenih delavnih mestih ter PMI indeksih. Ameriška gospodarska rast in trg dela se umirjata, vseeno pa zaenkrat še zdaleč ne kažeta znakov recesije. Trgi so se odzvali pozitivno, saj nekoliko slabši podatki povečujejo možnost za nižanje obrestnih mer na prihodnjih zasedanjih ameriške centralne banke.

Obeta se rez ključnih obrestnih mer ECB na junijskem zasedanju

Evropski delniški indeks Stoxx 600 je pretekli teden pridobil več kot 3 %. Voda na mlin evropskih podjetij so obeti o nižanju ključnih obrestnih mer ECB, komunikacija namreč gre vse bolj v smer reza na junijskem zasedanju. Z nižanjem obrestnih mer pa so že pretekli teden začeli pri švedski centralni banki. Pri angleški centralni banki so obresti ohranili pri 5,25 %, a kot kaže bo tudi BOE že junija začela s sproščanjem denarne politike. Obenem so pozitivno presenetili podatki o britanski gospodarski rasti, ki je bila v prvem četrtletju pri 0,6 %, s čemer se je britansko gospodarstvo izvilo iz tehnične recesije. Indeks londonske borze FTSE100 je po dolgem obdobju stagnacije v zadnjem mesecu pridobil dobrih 5 % in se povzpel na rekordno vrednost.

Okrevanje kitajskih borznih indeksov se nadaljuje

Še naprej okrevajo kitajski borzni indeksi. Hongkonški Hang Seng je od lokalnega minimuma, doseženega sredi aprila, pridobil že skoraj 20 %. Na drugi strani je v zadnjih tednih trpela indijska borza, kjer potekajo parlamentarne volitve, na katerih bo kot kaže nov mandat dobil Narendra Modi. A trenutno kaže, da bo Modijeva BJP dobila manjšo večino, kot je kazalo pred volitvami, kar povzroča negotovost med vlagatelji. Poleg tega so padec indeksov poglobili slabši rezultati nekaterih izmed največjih borznih družb.

Obvezniški trgi v pričakovanju podatkov o aprilski inflaciji v ZDA

Obvezniški trgi so v pričakovanju podatkov o aprilski inflaciji v ZDA, ki bodo objavljeni v sredo (15. 5. 2024). Ekonomisti pričakujejo, da je inflacija aprila tudi čez lužo malenkost upadla, kar bi okrepilo pričakovanja o prvem Fedovem rezu na enem izmed prihodnjih srečanj. Valutna razmerja ostajajo stabilna in evro ostaja na nivoju okoli 1,07 dolarja za evro.

NASVET ZA VLAGATELJE

Največji vpliv na kapitalske trge imajo že nekaj časa centralne banke oziroma pričakovanja o višini obrestnih mer. Ta vpliv lahko pričakujemo, da se bo nadaljeval v prihodnjih mesecih. Delniški trgi so tu v primerjavi z obvezniškimi v nekoliko boljšem položaju. Zamiki v rezih obrestnih mer so predvsem posledica dobrega makroekonomskega položaja v globalnem in še posebej ameriškemu gospodarstvu. Ta robustna rast na drugi strani zavira upad inflacije. Lepljiva inflacija in višje obrestne mere sta dva negativna dejavnika na obvezniškem trgu. Posledično so donosi obveznic visoki in v okolju pričakovanega upada inflacije in nižjih obrestnih mer (čeprav šele v 2025) privlačna naložba, saj ponujajo pozitivne realne donose, obenem pa ocenjujemo da so obrestne mere dosegle svoj vrh. Bližajo se ameriške volitve, ki imajo precejšen vpliv na kapitalske trge, obenem pa spremljamo rast geopolitičnih napetosti in oboje sili vlagatelje v globalno razpršene portfelje. Generali Galileo s kombinacijo razpršenih delniških naložb ter dodatkom obveznic, ki ponujajo realne donose, je v takem okolju najboljša izbira za malo bolj previdnega vlagatelja. Za tiste nekoliko bolj nagnjene k tveganju in preferenco k delniškim naložbam priporočamo Generali Globalni kot pravi pristop k globalno razpršenemu portfelju. Vlagateljem, ki se želijo močneje izpostaviti globalnim megatrendom, predvsem v tehnologiji (AI) in megatrendom v zdravstvu, sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost ponujajo uspešno globalno zgodbo. Tehnologija je panoga ki odraža pričakovanja vlagateljev po nadpovprečni rasti ter novih tehnologijah. Vitalnost pa išče donose predvsem v demografskih megatrendih in trenutno najmočnejša v tem segmentu sta zdravilo za debelost ter rast kupne moči prebivalstva na trgih v razvoju. Najbolj tveganju nagnjene vlagatelje privlači zgodba sklada Generali Indije – Kitajske. Indija je nadomestila Kitajsko kot država z najhitrejšo rastjo a precej boljšo pravno ureditvijo, Kitajska pa se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 25 letih a vrednotenja kitajskih delnic so po precejšnjih upadih v zadnjih letih zelo privlačna in ponujajo možnost nadpovprečnega dolgoročnega donosa za potrpežljive vlagatelje. Za konzervativne vlagatelje sklada Generali MM in Generali Bond ponujata precej lepše donose kot bančne vloge ob relativno podobni stopnji tveganja.

Razpršenost donosov med trgi in panogami ponujajo privlačne naložbene možnosti za aktivne vlagatelje. Aktivno upravljani skladi Generali Investments ponujajo dostop do teh zgodb.