Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Teden, ki je za nami, je postregel z zasedanjem ameriške centralne banke in kar nekaj pomembnimi objavami makroekonomskih in poslovnih podatkov, ki so v celoti gledano zadovoljili vlagatelje in pomagali izničiti lep del aprilskega popravka na trgih.

 

V ZDA so bili prvomajski dnevi natrpani z objavami četrtletnih rezultatov borznih družb

V ZDA, kjer za razliko od Evrope praznika dela niso praznovali, so bili dnevi okrog prvega maja dodobra natrpani z objavami četrtletnih rezultatov borznih družb. V središču pozornosti je bil predvsem Apple, ki ob upočasnjevanju rasti prodaje Iphonov in regulatornih težavah v letošnjem letu precej zaostaja za donosi konkurentov v tehnološki panogi. Prihodki Appla so v prvem tromesečju na letni ravni znova upadli, a napovedi analitikov so bile še nekoliko bolj pesimistične. Vlagatelji so pozdravili predvsem napoved odkupa lastnih delnic v rekordni višini 110 milijard ameriških dolarjev. Delnice Appla so pretekli teden pridobile dobrih osem odstotkov. Kljub temu, da sezona objav rezultatov še ni zaključena, že lahko rečemo, da so največja tehnološka podjetja v prvem četrtletju letos znova upravičila visoka pričakovanja vlagateljev in v celoti gledano znatno zvišala svoje dobičke. Tudi napovedi za preostanek letošnjega leta so večinoma vzpodbudne. Obenem se rast dobičkov v primerjavi z zadnjimi četrtletji, ko je bila rast skoncentrirana na peščico največjih tehnoloških podjetij, preliva na širši del trga, kar krepi optimizem vlagateljev tudi pri ostalih delniških naložbah in ustvarja stabilnejšo rast.

Fed je ključne obrestne mere obdržal na nivoju od julija lani

Bolj ali manj nobenega dvoma ni bilo, da bodo pri ameriškem Fed ključne obrestne mere obdržali na nivoju, kjer vztrajajo že od julija lani. Trgi so se zato osredotočili na govor prvega moža Fed, Jerome Powella, ki ni kazal zaskrbljenosti nad inflacijo, ki v ZDA ostaja precej lepljiva v območju med 3 % in 4 %. Precej optimističen je bil tudi njegov pogled na gospodarsko rast. Za piko na i pozitivnemu tednu na ameriških borzah so poskrbeli podatki s trga dela, ki jih lahko interpretiramo kot ravno prav slabe. Trend visoke rasti plač se umirja, brezposelnost pa se je zvišala na 3,9 %. Obenem je bilo aprila v ZDA ustvarjenih manj delovnih mest od napovedi. Podatki torej kažejo, da se razmere na trgu dela umirjajo, a bolj kot ohlajanje gre za normalizacijo, ki bi ob nadaljevanju tega trenda pozitivno vplivalo na inflacijo.

Četrtletnimi rezultati evropskih podjetij niso navdušili

Vlagatelji so bili nekoliko manj navdušeni nad četrtletnimi rezultati evropskih podjetij. Nekateri velikani s področja luksuznih dobrin čutijo posledice slabše gospodarske klime na Kitajskem, visokoleteči danski farmacevt Novo Nordisk je sicer še enkrat več poročal izjemne rezultate, a cena delnic je zdrsnila na podlagi objav potencialnega novega konkurenta na področju zdravil za hujšanje Amgen. Amgen sicer v objavi, ki je številčno skopa, sporoča, da je tudi njegovo potencialno zdravilo enako ali celo bolj uspešno kot konkurenčni zdravili proizvajalcev Novo Nordisk in Eli Lilly. A iz sporočil obeh velikanov farmacevtske industrije glavni izziv ni narediti konkurenčno zdravilo ampak zagotoviti zadostne količine za vpliv na trg, saj izgradnja proizvodnih zmogljivosti v farmaciji traja precej let in konkurenčni položaj Novo Nordiska in Eli Lilly zaenkrat ni ogrožen.

Podatki evropskih podjetij kažejo znake postopnega okrevanja gospodarske rasti

Gledano v celoti so največja evropska podjetja v prvem četrtletju solidno kljubovala neprepričljivemu gospodarskemu stanju na stari celini. Podatki sicer še naprej kažejo znake postopnega okrevanja gospodarske rasti, ki pa ostaja šibka in medla. Obenem vztrajajo nesorazmerja med posameznimi državami, predvsem pa se še naprej povečuje razkorak med stanjem v industriji in storitvah. Aprilski indeks nabavnih managerjev PMI za predelovalne dejavnosti je bil pri 45,7 najnižje v letošnjem letu, na drugi strani se je PMI v storitvenih dejavnostih aprila povzpel globoko v območje rasti in je znašal 52,9. Najslabše podatke beležita Nemčija in Avstrija, medtem pa pozitivno izstopata Španija in Grčija. Da se stanje v evrskem območju nekoliko izboljšuje so potrdili podatki o 0,3 % rasti BDP v prvem četrtletju.

Tuji vlagatelji so krenili po nakupih ugodno vrednotenih kitajskih delnic

Nekoliko bolj vzpodbudni podatki s kitajskega gospodarstva in napovedi, da bodo kitajske oblasti povečale obseg stimulativnih ukrepov, so opogumile tuje vlagatelje, ki so krenili po nakupih ugodno vrednotenih kitajskih delnic. Okrevanje tamkajšnjih borznih indeksov je tako v zadnjih tednih dobilo pospešek. Izboljšanje razpoloženja na kitajskih borzah pa ne pomeni, da so negotovost in strukturne težave v kitajskem gospodarstvu razrešene. Predvsem v nepremičninskem sektorju namreč znakov izboljšanja še ni. A dejansko stanje v ekonomiji je eno, t.i. sentiment borznih vlagateljev pa drugo. Če vlagatelji začutijo da se trend obrača, bodo delnice lahko prinesle lepe donose kljub temu, da se stanje v ekonomiji ne bo bistveno izboljšalo.

NASVET ZA VLAGATELJE

Največji vpliv na kapitalske trge imajo že nekaj časa centralne banke oziroma pričakovanja o višini obrestnih mer. Pričakujemo lahko, da se bo ta vpliv nadaljeval v prihodnjih mesec. Delniški trgi so tu v nekoliko boljšem položaju. Zamiki v rezih obrestnih mer so predvsem posledica dobrega makroekonomskega položaja v globalnem in še posebej ameriškemu gospodarstvu. Ta robustna rast na drugi strani zavira upad inflacije. Lepljiva inflacija in višje obrestne mere sta dva negativna dejavnika na obvezniškem trgu. Posledično so donosi obveznic visoki in v okolju pričakovanega upada inflacije in nižjih obrestnih mer (čeprav šele v 2025) privlačna naložba, saj ponujajo pozitivne realne donose. Bližajo se ameriške volitve, ki imajo precejšen vpliv na kapitalske trge, obenem pa spremljamo rast geopolitičnih napetosti in oboje sili vlagatelje v globalno razpršene portfelje. Generali Galileo s kombinacijo razpršenih delniških naložb ter dodatkom obveznic, ki ponujajo realno donose je v takem okolju najboljša izbira za malo bolj previdnega vlagatelja. Za tiste nekoliko bolj nagnjene k tveganju in preferenco k delniškim naložbam priporočamo Generali Globalni kot pravo izbiro. Vlagateljem, ki se želijo močneje izpostaviti globalnim megatrendom, predvsem v tehnologiji (AI) in megatrendom v zdravstvu, sklada Generali Tehnologija in Generali Vitalnost ponujata uspešno globalno zgodbo. Tehnologija je panoga ki odraža pričakovanja vlagateljev po nadpovprečni rasti ter novih tehnologijah. Vitalnost pa išče donose predvsem v demografskih megatrendih in trenutno najmočnejša v tem segmentu sta zdravilo za debelost ter rast kupne moči prebivalstva na trgih v razvoju. Najbolj tveganju nagnjene vlagatelje privlači zgodba sklada Generali Indije – Kitajske. Indija je nadomestila Kitajsko kot država z najhitrejšo rastjo a precej boljšo pravno ureditvijo, Kitajska pa se spopada z najhujšo gospodarsko krizo v zadnjih 25 letih a vrednotenja kitajskih delnic so po precejšnjih upadih v zadnjih letih zelo privlačna in ponujajo možnost nadpovprečnega dolgoročnega donosa za potrpežljive vlagatelje. Za konzervativne vlagatelje sklada Generali MM in Generali Bond ponujata precej lepše donose kot bančne vloge ob relativno podobni stopnji tveganja.

Razpršenost donosov med trgi in panogami ponuja privlačne naložbene možnosti za aktivne vlagatelje. Aktivno upravljani skladi Generali Investments ponujajo dostop do teh zgodb.