Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

          Vir fotografije: Banks.am

 

Stopnjevanje napetosti na Bližnjem vzhodu, inflacijski podatki iz ZDA in svarila pred nekaterimi tveganji, ki bi lahko negativno vplivala na svetovno gospodarsko rast v bližnji in srednjeročni prihodnosti, so dejavniki, ki so konec preteklega tedna sprožili padec na trgih.

Ameriška inflacija je bila marca sedmič zapored višja tako od napovedi ekonomistov, obenem pa znova tudi višja v primerjavi s prejšnjim mesecem. Cene so se zvišale za 3,5 %. A bolj kot splošna inflacija, za katero se je upočasnitev tempa upadanja pričakovala, nervozo med ameriškimi centralnimi bankirji in vlagatelji na finančnih trgih vzbuja jedrna inflacija ter t.i. super jedrna inflacija. Poleg gibanja nestanovitnih cen hrane in energentov, je super jedrna inflacija očiščena še vpliva stroškov bivanja ter tako še bolj odraža osnovne inflacijske pritiske v gospodarstvu. Če gledamo zadnje tri odčitke super jedrne inflacije in jih preračunamo na letno raven, dobimo številko kar okrog 8 %. Inflacija v ZDA torej ostaja precej bolj trdovratna kot se je napovedovalo pred nekaj meseci. To zmanjšuje število rezov v obrestnih merah kar viša zahtevano donosnost ameriških obveznic in posledično dela delniški trg manj privlačen.

Če se je v zadnjih tednih na finančnih trgih bolj ali manj vse vrtelo okrog inflacijskih podatkov in centralnih bank, zdaj v fokus vlagateljev prihaja še sezona objav četrtletnih rezultatov, ki so jo v petek odprli pri ameriških bankah na čelu z največjo, JP Morgan. Prvi mož slednje, Jamie Dimon, je ob objavi rezultatov dodatno destabiliziral trge z malo bolj pesimističnimi pogledi na gospodarsko stanje in predvsem negotovo geopolitično situacijo. Opozoril je predvsem na posledice morebitnih dodatnih podražitev energentov, ki bi jih prinesla dodatna eskalacija razmer na Bližnjem vzhodu. Zaskrbljenost nad dodatnim stopnjevanjem napetosti so odražali tudi odzivi na sobotni iranski napad na Izrael, po katerem so voditelji z različnih strani hitro pozvali k zadržanosti ter umiritvi razmer.

Pri evropski centralni banki so kljub trdovratni inflaciji v ZDA napovedali, da se bodo bolj kot na poteze Fed in stanje na drugi strani Atlantika, ozirali na podatke doma. V Evropi je inflacija z izjemo posameznih držav, med katere spada tudi Slovenija, precej bližje ciljnim vrednostim. Verjetnost, da bo evrska obrestna mera še pred poletjem znižana, ostaja precejšnja. Razhajanje med obeti glede obrestnih mer v ZDA in Evropi je povzročila upad evra, ki je bil konec tedna vreden manj kot 1,07 ameriškega dolarja. Padec evra je za evropske vlagatelje ublažil zdrs ameriških delnic, obenem pa bo odebelil račune evropskih izvoznikov. A upadanje vrednosti evra ostaja dvorezen meč, saj lahko že kmalu zopet pričakujemo očitke iz ZDA o podcenjenem evru ter nelojalni valutni konkurenci ameriškemu gospodarstvu.

V nasprotju z zahodnimi gospodarstvi na Kitajskem inflacija ostaja prenizka. Rast cen, merjeno s CPI, je bila marca pri 0,1 %, kar kaže na to, da potrošnja in s tem gospodarska rast ostaja v krču. Vrednotenja na največjem izmed trgov v razvoju ostajajo zelo nizka. Vse več kitajskih borznih družb to izkorišča za odkupe lastnih delnic, kar kaže na to, da pri podjetjih verjamejo v pozitiven preobrat na borzah.

Ob visokih inflacijskih številkah v ZDA, so v zadnjih tednih strmo rasle vrednosti naložbenih razredov, ki veljajo za hranilca vrednosti oziroma ščit pred inflacijo. Cena zlata je v dobrih treh tednih zrasla za skoraj 10 % in se trguje na rekordnih vrednostih, srebro je v istem obdobju pridobilo 15 %. Blizu rekordnih vrednosti vztrajajo tudi največje kripto valute. Na drugi strani gre inflacija manj na roko obveznicam. Zahtevana donosnost na ameriško 10-letno obveznico (obratno sorazmerno gibanje s ceno) je znova zrasla nad 4,5 %. Zaradi prej omenjene neskladnosti med podatki v Evropi in ZDA, se je še povečal razkorak med donosnostmi na najbolj spremljane evropske in ameriške obveznice.

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke držijo kapitalske trge v negotovosti in skrbijo, da jih pričakovanja ne odnesejo previsoko. Rezi v obrestnih merah se oddaljujejo, saj gospodarska rast ostaja robustna a neenakomerno razporejena. Inflacija ostaja trdovratna. Smo v obdobju objav poslovanja za prvo četrtčetje, ki bodo po pričakovanjih dobri in lahko predvsem delniške trge premaknejo stopničko višje. Predvsem tehnološki megatrendi so tisti magnet, ki privlači vlagatelje na delniški trg. Na kapitalske trge vse bolj vplivajo bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Trump razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo.  Negotova politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla kitajska gospodarska rast prinašajo negotovost kapitalskim trgom, kar tistim, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja, prinaša naložbene priložnosti. Dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi ob tem ostajajo nedotaknjeni. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija zadnjih dveh s skladoma Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na naložbene izzive. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja primerno mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb v sklade. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na lokalnem vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond in Generali Corporate Bonds so privlačne, še posebej ker ponujajo varnost in višje donose v primerjavi z obrestnimi merami za depozite na bankah. Žal slovenski varčevalci ostajajo zavezani vpoglednim bančnim vlogam, ki ne prinašajo nikakršnega donosa.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva  in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo pozitivne zgodbe, kot je prodor AI in tehnologije v zdravstvo ter rast priljubljenosti zdravila za debelost ter njegov vpliv na bolezni povezane s prekomerno telesno težo. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij, so nadpovprečno vrednotene, a balon je pretirana beseda. Tehnološka podjetja s svojimi rezultati ter visokimi denarnimi tokovi večinoma upravičujejo nadpovprečna vrednotenja. Tehnologija predstavlja nadpovprečno rast v strukturi celotnega trga in s tem ohranja investicijsko privlačnost. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja privlačna naložbena možnost, je pa treba nadzirati izpostavljenost in tveganja po rasti v zadnjih mesecih. V primeru sklada Generali Indija – Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa za tveganju bolj naklonjene vlagatelje. Še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne negativne gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. Gibanja zadnji tednov kažejo, da smo v procesu oblikovanja dna, saj se makroekonomski podatki nekoliko izboljšujejo in zaupanje potrošnikov nekoliko popravlja. Ta proces lahko traja mesece in z približevanjem ameriških volitev bo verjetno volatilnost naraščala, a obenem tudi možnost, da kitajski odločevalci končno potegnejo tudi nekaj gospodarstvu naklonjenih potez.