Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

Dansko podjetje Novo Nordisk

                      Vir fotografije: Investopedia

 

Zasedanje evropske centralne banke in redno polletno pričanje predsednika ameriške centralne banke pred kongresom ni prekinilo veselice na borzah, ki so skozi večji del preteklega tedna znova pridobivale. Šele v petek so glavni indeksi nekoliko popustili pod pritiskom unovčevanja dobičkov vlagateljev v največje proizvajalce mikročipov, saj so tečaje delnic povezanih z umetno inteligenco ponekod pridobili tudi več kot 50% v dobrih dveh mesecih.

Bo Fed kmalu znižal obrestno mero?

Guverner Fed Powell je v Kapitolu, kjer je sedež ameriškega kongresa potrdil, da so pri ameriški centralni banki blizu točke, na kateri bodo podatki dovoljevali prvo znižanje ključne obrestne mere. Njegove besede so konec preteklega tedna podprli sveži podatki iz ameriškega trga dela, ki so poleg stopnje inflacije in gospodarske rasti, glavni dejavnik pri sprejemanju odločitev centralne banke. Kljub temu, da je bilo število novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA februarja znova višje od napovedi, se je stopnja brezposelnosti iz 3,7 % zvišala na 3,9 %. Rast plač je bila na mesečni ravni 0,1 %, v primerjavi z lanskim letom pa so se plače v povprečju zvišale za 4,3 %. Obe številki sta bili nižji kot v januarju. Prav danes bomo z zanimanjem spremljali objavo februarskih podatkov o ameriškem indeksu cen CPI, ki bodo dali še nekoliko bolj jasno sliko o tem, če oziroma kdaj bodo pri Fed začeli z rahljanjem denarne politike.

Evropska centrala banka v čakanju na podatke o stabilni inflaciji

Pri evropski centralni banki so ključno depozitno obrestno mero pričakovano ohranili na 4 %. Marčevsko zasedanje ECB lahko povzamemo z dvema ključnima sporočiloma. Pod točko ena je to, da se proces dezinflacije v evrskem območju uspešno nadaljuje, skladno s tem je bila napoved povprečne stopnje inflacije v evrskem območju letos popravljena iz 2,7 % na 2,3 %. Poleg tega naj bi tudi jedrna inflacija že prihodnje leto padla na ciljna 2 %. Pod točko dva pa evropski centralni bankirji napovedujejo, da bodo obresti prvič znižali na enem izmed treh spomladanskih srečanj. Trenutno kaže, da je največ možnosti za to junija, ko bo na voljo dovolj podatkov, ki bi potrdili, da se je inflacija stabilizirala. Tveganje, ki bi morda lahko ECB spodbudilo k morebitnemu predčasnemu oziroma bolj znatnemu rahljanju denarne politike v prihodnjih mesecih, predstavlja kriza na trgu poslovnih nepremičnin.

Danski Novo Nordisk z zdravili za debelost presegel tržno kapitalizacijo Tesle

Pozitivne novice znova prihajajo od danskega farmacevta Novo Nordiska, pri katerem so pretekli teden poročali o novih prebojih na področju razvoja zdravil proti debelosti. Zdravili za diabetes oziroma hujšanje, Ozempic in Wegovy sta že uspešno prestali preizkusne faze in poželi velik uspeh na trgu, zdaj pa učinkovina imenovana amycretin, ki je v prvi fazi raziskav, kaže še precej boljše rezultate. Novo Nordisk je lani jeseni iz prestola največje evropske borzne družbe izrinil francoskega proizvajalca luksuzni dobrin LVMH. Z več kot 5 % skokom je tržna kapitalizacija podjetja pretekli teden dosegla 500 milijard evrov in s tem presegla ameriško Teslo.

Kongres kitajske komunisitične partije brez presenečenj

Kitajska vlada je na letnem kongresu kitajske komunistične partije ni postregla z večjimi presenečenji in ciljno gospodarsko rast postavila na 5 %, ciljni proračunski primanjkljaj pa na 3 %. Sveži podatki kažejo, da se je kitajski izvoz v prvih dveh mesecih letošnjega leta povečal hitreje od napovedi. Za nekaj več optimizma je poskrbel tudi indeks cen CPI, inflacija je bila februarja po štirih zaporednih mesecih deflacije znova pozitivna. Kljub malenkost boljšim podatkom pa vlagatelji v kitajske delnic ostajajo zelo previdni.

 

NASVET ZA VLAGATELJE

Centralne banke še naprej držijo trge v negotovosti, saj se rezi v obrestnih merah nekoliko oddaljujejo, a predvsem tehnološki megatrendi ohranjajo delniški trg privlačen za vlagatelje. Kapitalski trgi pričakujejo hitrejše in močnejše nižanje obrestnih mer kot to napovedujejo centralne banke in to upravičujejo makroekonomski podatki in ta razkorak v napovedih in pričakovanjih predstavlja tveganje za trge in lahko prinese popravek na trge. Svetovno gospodarstvo ostaja na poti rasti a ekonomska aktivnost je zelo neenakomerno razporejena po svetu. Na kapitalske trge bodo vse bolj vplivale tudi bližajoče se ameriške predsedniške volitve. Še posebej Trump razburja javnost izven ZDA s svojimi napovedmi bistveno bolj izolacionistične politike in novih trgovinskih omejitev, predvsem v odnosu z Evropo. Vse tri stvari, politika centralnih bank, bližajoče se volitve in medla gospodarska rast v nekaterih regijah prinašata negotovo prvo polletje na kapitalske trge, kar bodo vlagatelji, ki znajo in zmorejo videti čez kratkoročna nihanja znali izkoristiti. Ključni ostajajo dolgoročni tehnološki, ekonomski in družbeni trendi. Tehnologija še naprej osvaja prej nepoznana področja. Umetna inteligenca oziroma AI predstavlja rast. Trajnostnost postaja vse pomembnejši način investiranja. Varčevanje z energijo, zelena energija, recikliranje in varovanje okolja rišejo nove investicijske priložnosti. Prebivalstvo v razvitem svetu se stara, v razvijajočem pa zori in ustvarja nov močan srednji sloj. To prinaša spremenjene navade potrošnikov in izzive ter priložnosti za globalna podjetja s področja potrošnih dobrin, storitev zdravstva in še kaj. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni oziroma kombinacija slednjih z Generali Bond in Generali MM je najboljši odgovor na izzive, ki jih prinaša leto 2024. Kombinacija obvezniških in delniških naložb predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti za večino vlagateljev. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Ta se je skozi zgodovino izkazal kot najboljši pristop, saj se z njim izognemo tveganju, da naložbo kupimo na vrhu.

Obvezniške naložbe skozi Generali Bond, Generali Corporate Bonds so privlačne, še posebej ker ponujajo varnost in višje donose v primerjavi z obrestnimi merami za depozite na bankah.

Med posameznimi delniškimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva  in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Tehnološke delnice, predvsem velikih globalnih podjetij postajajo vse više vrednotene in vse večkrat slišimo besedo balon. A tehnologija predstavljajo otok nadpovprečne gospodarske rasti in s tem ohranja investicijsko privlačnost v okolju upočasnjevanja globalne rasti. Zato sklad Generali Tehnologija ostaja na privlačna naložbena možnost, je pa potrebno nadzirati izpostavljenost in tveganja po rasti v zadnjih mesecih. Ni nič nenavadnega, če vlagatelji nekoliko zmanjšajo izpostavljenost do te panoge in s tem prilagodijo uteži v svojem portfelju. V primeru sklada generali Indija Kitajska ohranjamo priporočilo špekulativnega nakupa, saj še vedno verjamemo, da bo kitajska centralna oblast primorana storiti precej več, da obrne slabe gospodarske trende in na te novice se bo trg hitro in močno odzval. A očitno bo potrebno še precej potrpežljivosti. Do sedaj žal ta špekulativen pristop ni prinesel rezultata.