Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Normalizacija inflacije še ni samoumevna
Borze se letošnjo jesen držijo zgodovinskih sezonskih trendov, po katerih rdečima septembru in oktobru sledi vlagateljem veliko bolj prijazen zaključek leta. Ameriški S&P 500 je denimo v dosedanjem delu novembra v pridobil že dobih 5 %. Izkupiček bi bil bržkone še nekoliko večji, če ne bi razpoloženja na borzah pretekli teden umirila glavna predstavnika obeh najpomembnejših centralnih bank. Guverner Fed Powell in predsednica ECB Lagardova sta trge posvarila pred pretiranim navdušenjem nad nedavnimi podatki o inflaciji in opozorila, da bo pot do dokončne normalizacije inflacije dolgotrajna in trnova.

Centralni bankirji so previdni tudi zaradi lekcij iz zgodovine, ki učijo, da so obdobja povišane inflacije pogosto sestavljena iz več »vrhov«. Posledično bodo centralni bankirji bolj previdni pri opuščanju zaostrene denarne politike. Inflacija v 70ih, na katero se je Powell že večkrat skliceval, je denimo prvi vrh dosegla pri 12 %, se nato sredi desetletja spustila pod 5 %, konec 70ih in na začetku 80ih pa presegla 13 %. Šele nato je takratni guverner Feda Paul Volcker obrestne mere privil celo do 20 %, kar je povzročilo precej bolečine v gospodarstvu, a tudi dokončno umiritev rasti cen.

Evropske delnice se solidno soočajo z nižjo gospodarsko rastjo
Makroekonomski podatki v Evropi ostajajo šibki, pri čemer negativno izstopa Nemčija. Indeksi nabavnih managerjev PMI še naprej kažejo na krčenje zlasti v industrijskih dejavnostih. Po 0,1 % padcu evrskega BDP v tretjem četrtletju kaže, da se bo evropsko gospodarstvo pozimi težko izognilo tehnični recesiji. Indeks STOXX Europe je pretekli teden malenkost izgubil, a kljub izzivom s katerimi se sooča stara celina, je indeks 4 % višje kot na začetku letošnjega leta.

Na Kitajskem znova deflacija
Slabše se z ohlajanjem domačega gospodarstva spopada kitajska borza. Indeks Shanghai Composite je od začetka leta izgubil dobra 2 %. Zadnji ekonomski podatki so znova zmanjšali upanje za hitro okrevanje. Kitajski izvoz se je na letni ravni skrčil za 6,4 %, inflacija pa je bila zopet negativna – cene merjeno s CPI so se na letni ravni znižale za 0,2 %.

Dogajanje na trgu obveznic ostaja živahno
Neobičajno veliko pozornosti vlagateljev, so ob povečanem obsegu izdaje, deležne avkcije ameriških državnih obveznic. Vlagatelji namreč budno spremljajo, kako bo povpraševanje po obveznicah sledilo povečani ponudbi. Pretekli teden je nizko povpraševanje po novo izdanih 30 letnih ameriških obveznicah povzročilo rast zahtevanih donosnosti na celotnem obvezniškem trgu. Zahtevane donosnosti na najbolj spremljane državne obveznice so pod oktobrskimi nivoji, a nihajnost ostaja povišana. Vlagatelji v 10 letno ameriško državno obveznico so konec preteklega tedna zahtevali 4,63 %, na podobno nemško pa 2,7 %.

Nafta najnižje v zadnjih mesecih
Šibka gospodarska rast na Kitajskem in v Evropi ter posledično nižji obeti o povpraševanju po nafti, so pretehtali nad vplivom geostrateških napetosti na Bližnjem vzhodu. Borzne cene črnega zlata so tako pretekli padle na najnižji nivo po juliju. Če je bila cena sodčka surove nafte WTI še pred tremi tedni 89 dolarjev, je bila konec preteklega tedna pri 77 dolarjih. To sicer lajša evropske energetske skrbi pred zimo, a po drugi strani tudi sporoča, da je šibko povpraševanje po energentih tudi odraz nižjega povpraševanja v svetovnem gospodarstvu zaradi počasnejše rasti.

NASVET ZA VLAGATELJE
Dvigi obrestnih mer so končani. A obrestne mere bodo očitno ostale višje dalj časa in prilagajanje gospodarstva na novo realnost še traja. Inflacija se umirja, trg dela ostaja relativno močan in čeprav se gospodarska aktivnost umirja svetovno gospodarstvo predvsem zaradi storitev ostaja v območju rasti. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice ostajajo nadpovprečno vrednotene in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdnejši, čeprav najnovejši podatki poslovanja podpirajo trenutne delniške nivoje. Daljše obvezniške naložbe, predvsem zaradi vrha v ciklu dvigovanja obrestnih mer ter premika proti območju, kjer bo donos obveznic višji od inflacije, pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Kombinacija obvezniških in delniških naložb trenutno predstavlja pravo mešanico donosa in varnosti. Med posameznimi skladi imamo pozitiven pogled na sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter razmah zdravila za debelost. Za vlagatelje, ki so manj naklonjeni tveganju Generali Bond ali Generali MM predstavljata dobro vstopno točko, saj so zahtevani obvezniški donosi dosegli vrh. Slednje predstavlja poleg solidnega obrestnega donosa še potencial za kapitalski dobiček, seveda ob predpostavki da začnejo zahtevani donosi na borzah padati. Tehnološke delnice so sicer visoko vrednotene, a predstavljajo otok rasti in s tem v tem okolju upočasnjevanja globalne rasti ostajajo privlačne za vlagatelje, saj z pozitivnimi zgodbami kot si AI predstavljajo enega izmed gradnikov bodoče rasti gospodarstva in borz. Generali Tehnologija torej ostaja eden izmed pomembnih naložbenih delov portfelja. Kitajske delnice statično gledano ostajajo privlačno vrednotene, a se je v zadnjih tednih nakopičilo toliko negativnih novic, da je hiter obrat trenda malo verjeten, zato znižujemo priporočilo in obenem ocenjujemo, da nekatere druge delniške oziroma obvezniške naložbe v tem trenutki ponujajo bolj privlačen profil vlaganja.