Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Jackson Hole ni prinesel večjih sprememb
Predzadnji avgustovski teden se je pričel z velikimi pričakovanji. Oči so bile uprte Jackson Hole in redno letno srečanje ameriških in evropskih centralnih bankirjev. A rezultat je bil benigen in v okviru pričakovanj. Posledično na trgih nismo beležili pretiranih premikov. Trgi so tako pretekli teden rahlo zrastli, a premiki so bili relativno majhni in niso bistveno spremenili stanja.

FED je po pričakovanjih napovedal, da bi bile lahko obresti višje precej dalj časa, morebiten rez v obrestnih merah pa se premika v sredino naslednjega leta. Obenem je septembrski dodatni dvig obrestnih mer malo verjeten, saj se inflacija še naprej počasi umirja. Edini del ekonomije, ki še naprej vztraja na zgodovinsko visokih nivojih je trg dela, ki zaenkrat ne kaže znakov popuščanja in omogoča, da se skozi potrošnjo prebivalstva svetovna ekonomija drži v območju rasti. Še naprej se nekoliko poslabšujejo kazalci zaupanja v evropski industriji, a tudi tu se trendi upadanja umirjajo, obenem pa se povečujejo razlike med posameznimi državami, saj so pričakovanja v Nemčiji slabša kot v nekaterih drugih evropskih državah. Skrbi nadaljnje upočasnjevanje Kitajske in njenega gospodarstva. Kitajska naj bi po prvotnih ocenah prispevala pomemben delež k letošnji rasti svetovnega gospodarstva, a to se zdi vse bolj utopičen scenarij. Težave v nepremičninskem sektorju se širijo, brezposelnost med mladimi ostaja visoka, država pa z kozmetičnimi popravki očitno upa, da se bo stanje samo od sebe izboljšalo. Globalni vlagatelji zato pospešeno umikajo kapital iz kitajskih naložb, obenem pa se tudi delež kitajskih nedržavnih investicij v svetu močno zmanjšuje.

AI podobno kot nekoč internet
Na delniških trgih je pretekli teden izstopala Nvidia, ki je postala glavni predstavnik najbolj privlačnih podjetij s področja umetne inteligence (AI). Objavila je rezultate poslovanja za drugi kvartal in le ti so presegli najbolj optimistična pričakovanja. A konec dneva je tečaj delnice vseeno nekoliko upadel, saj je vrednotenje izredno visoko in optimističen scenarij je bil več kot očitno že vračunan v letošnjo izredno, več kot 200% rast cene delnice. Pretekli teden smo lahko opazili povečanje interesa za nekatera druga podjetja, ki bi tudi lahko dobro vnovčila svoje tehnološko znanje iz področja AI, a niso nujno iz tehnološke panoge. Govorimo o podjetjih iz področja industrije in zdravstva. Dejstvo je, da AI evforija močno napihuje vrednosti delnic nekaterih podjetij, a koristi AI tehnologije bodo bistveno širše. Nekaj podobnega, kot se je dogajalo z uvajanjem interneta v vse pore gospodarstva in življenja. Končen rezultat interneta je bil, da je dobičkonosnost rasla v celotni ekonomiji in dobičkovne marže so tudi zaradi digitalizacije danes precej višje kot so bile v 90-ih ali začetku leta 2000.

Padec evra v prid evropskih izvoznikov
Čeprav bi moral imeti sestanek centralnih bankirjev večji neposreden vpliv na cene obveznic so tudi te pretekli teden beležile le manjše premike. Donosi so nekoliko upadli, predvsem zaradi zmanjšanja verjetnosti septembrskega dviga FED-a. Je pa napoved, da bi bile lahko obrestne mere višje dalj časa zopet močneje premaknila dolar, ki je pridobil več kot 1% v primerjavi z evrom. Za evro je po skoraj devetih mesecih znova potrebno odšteti manj kot 1,08 dolarja. To je voda na mlin evropskega gospodarstva in izvoznikov, ki so v pravkar končanem obdobju poročanja rezultatov že ugotavljali, da jim rast evra ni v prid in da jim poslabšuje rezultate.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politika obrestnih mer centralnih bank ostaja glavni dejavnik na kapitalskih trgih. Inflacija se umirja a centralne banke sporočajo, da z višino inflacije niso zadovoljni in nadaljnji dvigi obrestnih mer so še mogoči. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo vztraja v območju rasti. Mehak pristanek je sedaj osnoven scenarij. Vlagatelji optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer, kar centralne banke potiskajo v sredino 2024 in posledično predstavlja določeno tveganje za trge. Globalne oziroma ameriške tehnološke delnice so drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo razpršen pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni je najboljši odgovor na povišana vrednotenja na eni ter upočasnjevanje svetovnega gospodarstva na drugi strani. Med posameznimi skladi lahko izpostavimo sklad zdravstva in demografskih trendov Generali Vitalnost. Zdravstvo je ugodno vrednoteno, obenem se kažejo nekatere dobre zgodbe, kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic in pretekle rasti trenutno izgledajo ranljive, zato je na tej točki smiselno kak evro dobička iz tehnoloških ali ameriških delnic preusmeriti v druge, manj tvegane naložbe, kot so Generali Bond ali Generali MM. A ob morebitnem popravku tečajev bo tu nastala nakupna priložnost, saj je zaradi razvoja tehnologije ter AI priložnosti temeljna priložnost ostaja nespremenjena. Zaradi pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi možnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic. Zato špekulativno ostajamo naklonjeni kitajskim delnicam. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to priložnost, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad Generali Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja, saj gre za precej nadpovprečno tvegan trg.