Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

Borzni indeksi po zasedanjih centralnih bank v zelenem
Pri ameriški in evropski centralni banki pretekli teden niso postregli s presenečenji in potegnili poteze skladne s pričakovanji trga. Pri ameriškem Fed je to pomenilo, da so obrestne mere 14 mesecev po začetku niza zviševanja, znotraj katerega so obresti zvišali kar za 500 bazičnih točk (5 %), tokrat ohranili na nivoju med 5 % in 5,25 %. ECB, ki je cikel zaostrovanja denarne politike začela nekaj mesecev kasneje (julija lani) je s 0,25 % dvigom malenkost nadoknadila zaostanek za Fed. Delniški trgi so na občutno višje obrestne mere ostali odporni, ameriški S&P 500 je bil konec preteklega tedna zgolj še 7 % oddaljen od rekordnih vrednosti iz lanskega decembra, še nekoliko bližje rekordu je evropski STOXX 600.

Da se ni vse vrtelo zgolj okrog centralnih bank, so poskrbeli v torek objavljeni uradni podatki o majski inflaciji v ZDA. Ti so potrdili, da se inflacija čez lužo znižuje. Indeks cen CPI je pri 4 % pokazal najnižjo vrednost po maju 2021. Na prvo žogo zelo spodbudni podatki, ki pa so nekoliko varljivi zaradi visoke primerjalne osnove, zlasti cene energentov so bile namreč ob tem času lani na zelo visokih nivojih. Jedrna inflacija, ki je očiščena vpliva hrane in energentov, pri 5,3 % ostaja bolj trdovratna, a prav tako v trendu padanja. K nižjim merjenjem inflacije so ob energentih največ prispevale cene letalskih storitev, rekreacije in umiritev rasti cen hrane. Da se bo trend upadanja inflacije v prihodnjih mesecih nadaljeval, namiguje tudi občuten upad indeksa cen proizvajalcev (PPI), ki spremlja stroške proizvodnje oziroma veleprodajnih cen blaga in storitev, napovedi gibanja cen nepremičnin in najemnin ter nenazadnje vrednotenja na kapitalskih trgih. V nasprotju z guvernerjem Fed Powellom, ki je kljub junijskem premoru s precejšnjo verjetnostjo napovedal še dve zvišanji ključne obrestne mere, namreč trgi stavijo na to, da bosta padec inflacije in ohlajanje gospodarske rasti omehčala stališče centralnih bankirjev. Minuli teden se je tako končal z največjim tedenskim skokom vrednosti indeksa S&P 500 po mesecu marcu.

Nižanje inflacije ostaja prioriteta ECB
Ob zakasnelem odzivu ECB, večji moči sindikatov in za obdobje povišane inflacije precej sproščeni fiskalni politiki, je inflacija na naši strani Atlantika višja in trdovratnejša. Evropska centralna banka je zato ključne obrestne mere dvignila za dodatnih 0,25 % na 3,5 %, guvernerka ECB Christine Lagarde pa je v svojem govoru napovedala zvišanje vsaj še na julijskem zasedanju. S tem bi glavna obrestna mera ECB presegla obrestne mere izpred finančne krize 2008 in se močno približala meram v obdobju internetnega balona iz začetka 2000-ih. Stališča evropskih centralnih bankirjev torej ostajajo zaostrena. Povzamemo jih lahko z besedami članice izvršilnega odbora ECB Isabel Schnabel: »Glede na negotovost v zvezi s tem, kako vztrajna bo inflacija, bi bile posledice nezadostnega ukrepanja hujše od posledic čezmernega ukrepanja«.

Investicijske banke znižale napovedi za Kitajsko
Tako kot smo letos že navajeni, je na azijskih borzah pozitivno izstopal japonski Nikkei 225, ki je na tedenski ravni pridobil še 4,5 % in se vztrajno približuje rekordni vrednosti, ki sega v daljno leto 1989, ko je bil japonski finančni balonček na vrhuncu. Uspešen teden je tokrat tudi za kitajskimi delnicami, ki so pridobile zaradi znižanja ključnih obrestnih mer, s katerim želijo kitajske oblasti obuditi gospodarsko rast. Ob upočasnjenem povpraševanju po izvozu, nizkem zaupanju podjetij in potrošnikov ter veliki negotovosti v nepremičninskem sektorju, so tudi pri nekaterih vodilnih investicijskih bankah pretekli teden znižali napoved kitajske gospodarske rasti v letošnjem letu, ki naj bi bila pri dobrih 5 %.

Evro in zahtevane donosnosti obveznic navzgor
Po tem, ko so uradniki ECB napovedali, da bodo dodatno v prihodnjih mesecih dodatno zvišali obrestne mere, je znova nekoliko poskočil evro, ki je pri vrednosti 1,10 ameriškega dolarja ter zahtevane donosnosti na državne obveznice, ki se večinoma nahajajo blizu gornjem robu trgovalnega pasu, ki se je vzpostavil od avgusta lani.

NASVET ZA VLAGATELJE
Politike centralnih bank diktirajo utrip na kapitalskih trgih. Višje obrestne mere imajo negativen vpliv v nepremičninskem sektorju, v ostalemu gospodarstvu pa še ni pokazal vseh negativnih posledic. Inflacija se ohlaja a predvsem jedrna inflacija ostaja trdovratna. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Vlagatelji še naprej optimistično vračunavajo obrat politike obrestnih mer. Scenarij ohlajanja gospodarske rasti, recesije in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri visokem vrednotenjih delniški trgov, predvsem tehnoloških delnic. Globalne delnice so relativno drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah bolj previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ostaja najbolj privlačen odgovor za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic trenutno izgledajo bolj privlačne, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Slednje predstavljajo tudi odgovor na  nevarnost recesije. Zaradi rastočih pričakovanj o novem stimulativnem paketu kitajskih oblasti se povečuje tudi verjetnost špekulativnega skoka tečajev kitajskih delnic, a pričakovanja o tem kdaj in koliko se precej razhajajo. Za bolj tveganju naklonjenim vlagateljem je to morda trenutek, da v portfelj dodajo nekaj kitajskih naložb, predvsem skozi sklad G. Indija Kitajska. A pozor, utež naj ne preseže 10% portfelja. Obveznice v 2023 so dobra naložba. Cikel dvigov obrestnih mer je pri koncu, inflacija se umirja in oboje veča privlačnost obvezniških naložb. Potrpežljivega vlagatelja naj nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.