Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Konec borznega mrtvila

Borzno mrtvilo z gibanjem indeksov znotraj ozkega trgovalnega razpona, ki je vztrajalo vse od konca marca, se je pretekli teden končalo. Potrditev dogovora o zvišanju zgornje meje dolga v ZDA in vzpodbudni ekonomski podatki so poskrbeli, da je ameriški S&P 500 v petek dosegel najvišji nivo po avgustu lani. Za razliko od preteklih tednov, rast ni bila omejena zgolj na ozek segment trga na čelu s tehnološkimi velikani, temveč so lep odboj končno doživele tudi delnice podjetij z manjšo tržno kapitalizacijo ter t.i. value delnice. Optimizem iz ZDA se je le deloma prenesel na ostale pomembne svetovne borze, ki so tokrat zaostajale.

Potrjen predlog zakona o zvišanju zgornje meje dolga

Novica, da so v ameriškem predstavniškem domu in senatu potrdili predlog zakona o zvišanju zgornje meje dolga sicer ni posebej navdušila trgov, saj so takšen razplet z veliko verjetnostjo predvidevali že pred samim dogovorom. Posledično na ta račun večjih premikov na delniškem trgu ni bilo. Kljub temu, da je bilo bolj ali manj jasno, da bodo tako na republikanski kot na demokratski strani pri svojih zahtevah popustili preden bi ZDA zašle v tehnični bankrot, pa to ne spreminja ugotovitve, da ameriški politični parket sredi obdobja pomembnih geopolitičnih premikov in dobro leto pred predsedniškimi volitvami postaja vse bolj polariziran.

V zadnjih mesecih izrazito pregret trg dela se ohlaja, a na večji porast brezposelnosti ne kaže

Precej bolj izrazito so borze reagirale na podatke iz ameriškega trga dela. Število novo ustvarjenih delovnih mest je bilo maja znova občutno višje, kot so napovedovali ekonomisti. Brezposelnost pri 3,4 % ostaja izredno nizka. Na drugi strani se rast plač umirja. Maja so se plače v ZDA na letni ravni zvišale za 4,3 %, kar je najmanj po juniju 2021. Manjša je bila tudi fluktuacija zaposlenih oziroma delež delavcev, ki iščejo novo delovno mesto, kar napoveduje umirjanje razmer na trgu dela v prihodnjih mesecih. Razmere na trgu dela so pomemben faktor pri gibanju inflacije, umiritev pa pomeni manjši pritisk na ameriško centralno banko oziroma večjo verjetnost, da je preobrat v denarni politiki blizu. Zadnje podatke s trga dela so si zato trgi interpretirali kot ravno pravšnje. V zadnjih mesecih izrazito pregret trg dela se sicer ohlaja, a na večji porast brezposelnosti vsaj zaenkrat ne kaže.

Pri ECB o prekinitvi višanja obrestnih mer še ne razmišljajo

Postopno popuščanje inflacijskih pritiskov kažejo tudi podatki iz evro območja. Indeks cen življenjskih potrebščin CPI se je maja na letni ravni povzpel za 6,1 %, kar je skoraj odstotek manj kot aprila, ko je inflacija znašala 7 %. Še drugi mesec zapored se je znižala tudi stopnja jedrne inflacije. Kljub temu je guvernerka evropske centralne banke, Christine Lagarde, pretekli teden opozorila, da pri ECB o prekinitvi višanja obrestnih mer še ne razmišljajo. Bolj ali manj je jasno, da bodo pri ECB na prihajajočem junijskem zasedanju ključne obrestne mere zvišali za 0,25 %, kot trenutno kaže se bodo za isto potezo odločili tudi julija.

Vrednotenja evropskih luksuznih podjetij ostajajo zelo visoka

Po izjemnem začetku leta so delnice evropskih proizvajalcev luksuznih dobrin v zadnjih dveh tednih nekoliko izgubile zalet. K temu so botrovali predvsem relativno slabi podatki o gospodarskem okrevanju na Kitajskem, ki predstavlja kar dve tretjini prihodkov sektorja. Vseeno pa vrednotenja evropskih luksuznih podjetij ostajajo zelo visoka. Podjetja kot so Moet Hennessy Louis Vuitton, ki je nedavno postalo prvo evropsko podjetje, katerega tržna kapitalizacija je presegla mejo pol bilijona dolarjev, Hermes in L’Oreal pa predstavljajo vse večjo utež v evropskih borznih indeksih.

NASVET ZA VLAGATELJE

Politike centralnih bank še naprej diktirajo utrip na kapitalskih trgih. Višje obrestne mere imajo negativen vpliv v nepremičninskem sektorju, v ostalemu gospodarstvu pa še ni vseh negativnih posledic. Inflacija se ohlaja, a predvsem jedrna inflacija ostaja trdovratna, zlasti zaradi najemnin. Trg dela je močan in svetovno gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Vlagatelji še naprej optimistično pričakujejo obrat politike obrestnih mer. Scenarij ohlajanja gospodarske rasti, recesije in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri visokih vrednotenjih delniških trgov, predvsem tehnoloških delnic. Globalne delnice so relativno drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah bolj previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohranjamo dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ostaja najbolj privlačen odgovor za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic trenutno izgledajo bolj privlačne, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Slednje predstavljajo tudi odgovor na  nevarnost recesije. Obveznice v 2023 so dobra naložba. Cikel dvigov obrestnih mer je pri koncu, inflacija se umirja in oboje veča privlačnost obvezniških naložb. Potrpežljivi vlagatelj naj nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.