Komentar ekipe upraviteljev Generali Investments na trenutno dogajanje

Ekipa upraviteljev Generali Investments je pripravila povzetek trenutnega dogajanja z vplivi na kapitalske trge.

 

 

Trgi ne pričakujejo ponovitve leta 2011
Ameriški borzni indeksi so bili prejšnji teden predvsem pod vplivom pogajanj o zvišanju meje javnega dolga. Do prvega junija, ko naj bi bila dosežena trenutna meja dolga je še dober teden dni. Tako blizu tehničnem bankrotu so bile ZDA nazadnje leta 2011, ko je kongres zgornjo mejo zvišal šele dva dni preden zvezna vlada ne bi več mogla financirati svojih dolgov. Takrat je omahovanje privedlo celo do tega, da je agencija S&P prvič v zgodovini znižala bonitetno oceno ameriškega javnega dolga, precejšen padec so doživeli tudi borzni indeksi. Trgi tokrat ne pričakujejo takšnih pretresov, ameriški indeksi namreč kljub nekoliko povečani negotovosti vztrajajo blizu najvišjih vrednosti v letošnjem letu. Vlagatelji so pretekli teden pozdravili zlasti besede republikanskega predsednika predstavniškega doma McCarthya, vodje demokratov v senatu Schumerja in predsednika Bidna, ki so izrazili prepričanje, da bo dogovor sklenjen pravočasno. Ameriški borzni indeks S&P 500 je pretekli teden pridobil 1,6 %. Ob tem so tako imenovani »blue chipi« oziroma delnice z veliko tržno kapitalizacijo znova močno presegle donose delnic manjših podjetij, pri tem so še posebej izstopali tehnološki velikani, ki so tako ali drugače povezani z trenutno najbolj vročo temo, umetno inteligenco. Zgolj tržna kapitalizacija Appla je denimo večja od celotnega indeksa Russell 2000, ki je sestavljen iz 2000 ameriških borznih družb z manjšo tržno kapitalizacijo.

Nemški DAX dosegel rekordno vrednost
Kljub temu, da so podatki o nemški industrijski proizvodnji v marcu pokazali največji padec v zadnjih 12 mesecih, inflacija v evroobmočju pa se je aprila po 5 mesecih umirjanja znova nekoliko zvišala, je v petek nemški borzni indeks DAX dosegel rekordno vrednost. Rast nemških delnic so v zadnjih tednih poganjali dobri četrtletni rezultati podjetij, ki so višje stroške poslovanja prevalile na kupce in zadržale marže. Delnice nemških velikanov kot je Siemens, Mercedes-Benz in SAP so od začetka leta pridobile več kot 15 %. Višja gospodarska rast od napovedi in dobri poslovni rezultati poganjajo rast tudi na večini ostalih evropskih borz, a bolj trdovratna kot v ostalih razvitih gospodarstvih je znotraj evroobmočja tudi inflacija.

Prebuditev Japonskih delnic
Zanimivo je zadnje tedne na japonskih kapitalskih trgih, kjer japonske delnice po dolgem času zopet privabljajo tuje vlagatelje in glavni japonski indeks Nikkei je letos tako potiho pridobil v evrih skoraj 10%. Napovedi za japonsko gospodarstvo ostajajo relativno optimistične, jen nekoliko izgublja in obrestne mere ostajajo nekaj nad 0 %, zato se optimizem glede nadaljnje rasti tečajev japonskih delnic ne ohlajajo.

Višja dividenda pri Krki in Petrolu, Cinkarna Celje in Telekom brez
Rezultate za prvo četrtletje je pretekli teden predstavila Krka, ki je v primerjavi z istim obdobjem lani povečala prihodke, medtem ko se je dobiček predvsem zaradi vpliva padca vrednosti ruskega rublja in višjega davka od dobička na letni ravni nekoliko zmanjšal. Prodaja v Rusiji, ki ostaja Krkin najpomembnejši trg se je povečala za 5 %, v Ukrajini pa zmanjšala za 60 %, kar pri podjetju razlagajo z ukrepi distributerjev pri upravljanju zalog in izrednimi razmerami v državi. Na julijski skupščini bo uprava predlagala dividendo v višini 6,6 evra na delnico, torej za evro več kot lani. Zelo zadovoljni nad na skupščini izglasovano dividendo v višini 1,5 evra bruto na delnico (predlagana dividenda iz strani poslovodstva je bila več kot pol nižja), so bili tudi delničarji Petrola. Nasprotno pa dividend letos ne bodo izplačali pri Telekomu in Cinkarni Celje. Pri obeh omenjenih podjetjih so namreč koristili državno pomoč za nižanje stroškov energije, zaradi česar jim po zakonu o pomoči za blaženje cen energentov izplačilo dividend ni dovoljeno.

Rast zahtevanih donosnosti obveznic
Negotovost v zvezi z povišanjem javnega dolga se je precej bolj negativno kot na cenah ameriških delnic odražala na državnih obveznicah, zahtevana donosnost na ameriško 10 letno državno obveznico je bila namreč v petek pri 3,69 % najvišja v zadnjih dveh mesecih. Nekoliko manj izrazito se je povišala tudi zahtevana donosnost na evropske državne obveznice, na nemško 10 letno je pri 2,43 %, slovensko pa pri 3,31 %. Dolar ostaja na nivoju okoli 1,08 dolarja za evro, kar očitno ustreza tudi vsem velikim centralnim bankam.

NASVET ZA VLAGATELJE
ECB bo verjetno še nekoliko zaostrila denarno politiko, medtem ko je FED vsaj očitno dosegel željeni nivo. Vpliv višjih obrestnih mer se v gospodarstvu šele začenja kazati. Inflacija se ohlajanja a ostaja relativno trdovratna predvsem jedrna inflacija, zlasti zaradi najemnin. Trg dela ostaja močan in svetovno gospodarstvo se kljub geopolitičnim turbulencam drži v območju rasti. Vlagatelji še naprej preveč optimistično pričakujejo obrat politike obrestnih mer. Optimističen scenarij nižanja obrestnih mer posledično predstavlja precejšnje tveganje za trge. Scenarij ohlajanja gospodarske rasti, recesije in s tem upad dobičkov niso upoštevani pri visokem vrednotenjih delniški trgov. Globalne delnice glede na vse izzive in pričakovane spremembe ostajajo relativo drage in predvsem zaradi tega ostajamo pri delniških naložbah previdni. Obvezniške naložbe v takem okolju pridobivajo na privlačnosti. Ohraniti je potrebno dolgoročni pristop s periodičnim povečevanjem naložb. Razpršitev portfelja ostaja glavno vodilo ohranjanja in krepitve prihrankov. Globalno razpršen portfelj skozi Generali Galileo, Generali Bond, Generali Prvi izbor ali Generali Globalni še naprej ponuja najboljše rešitve za trenutne politične in gospodarske razmere. Izpostavljeni ostajajo skladi Generali Vitalnost, Generali Tehnologija in Generali Amerika. Zdravstvo se v teh razmerah zdi stabilno in ugodno vrednoteno, obenem se rišejo nekatere dobre zgodbe kot je prodor AI v zdravstvo ter zdravilo za debelost. Ameriške delnice zaradi višjega deleža tehnoloških delnic ter manjšega deleža finančnih trenutno predstavlja varen otok v viharnem delniške morju, a klici zaradi (pre)dragih tehnoloških delnic postajajo vse glasnejši. Na drugi strani imamo vročo AI zgodbo, ki podžiga tehnološke velikane. Obveznice v 2023 delujejo kot dobra naložba. Cikel dvigov obrestnih mer se bliža koncu, inflacija se umirja in oboje veča privlačnost obvezniških naložb. Za potrpežljivega vlagatelja so to časi, ko nadaljuje z dodajanjem obstoječim pozicijam, tako na delniških kot obvezniških trgih.